zdravo,ja sam novi ovdje i htjeo sam da vam postavim jedno pitanj.moj tata boluje bolest od karcinoma debelog crijeva dg. je:
*st. post op sec. Dixon propter Ca recti aa IV
*Fistula recti
*Polypus coaeci
*Noduli haemorrhoidales interni.
Uradio je kolnoskopski pregled:
EKG: sinusni ritam, frekvence 80/min., bez znakova za aktuelnu ishemiju miokarda.Nalaz kolonoskopije:kolonoskopom se u duzini od 90 cm dodje do dna cekuma gdje se vidi jedan sirokobazicni polip vel.8mm. sa kojeg se uzme biopsija.Sluznica cijelom duzinom kolona bez pataloski promjena sem na 5 cm od anusa gdje se vidi anastomoza ispod koje se vidi otvor fistule.Pri izlasku se vidi vijenac hemoroidalnih cvorica a na 11mm vidljiv otvor fistule.
PHD:adenocarcinoma invasivum intestiri crassi G2.
Labaratorijski nalazi:
CA 19-9 XR 5,2; CEA 2,1.
CT nalaz je uredan u gornjem djela abdonema
e sta vi mislite dal je opasno po zivot,dal postoji gdje metastaza i dal je operacija rizicna dal je teska?Zamolio bi vas ako bi mi mogli odgovoriti sto prije.Hvala unaprijed
molim odgovor hitno.... vanja
Ono sto ja vidim je da postoji fistula rektuma kao posledica Dixonove operacije karcinoma i jedan polip od kog je uzeta biopsija.Karcinomi kolona inace nastaju iz polipa pa bi bilo uputno ukloniti i taj u cekumu obzirom da je vas otac genetski predisponiran na neki nacin jer je vec imao Ca.Znaci ukloniti polip i hirurski resiti fistulu koja je patoloska komunikacija izmedju rektuma i jos necega sto se mora utvrditi irigigrafijom.I nemojte odmah razmisljati o metastazama .Mislite pozitivno.