zabrinuta
danas sam isla na gastroskopiju. i imam gastritis, i kaze da je zeludac sav upaljen.i da imaju i male "erozije" . propisala mi controloc da pijem 2 sedmice , pa ranital 1 sedmicu, pa kontrola. misli da je to osnovni uzrok mojih problema. uzela je uzorak , biopsiju , jer sumnja na helikobakteriju. pa tek iza nove godine nalaz ce biti. iako sam mi je nalaz krvi na heliko bio negativan.iznenadila sam se bas jer nisam nikada imala neke tegobe u smislu da me boli zeludac, niti sam imala kiselinu niti nesto slicno.jos mi j eostalo da uradim irigografiju, za nekih mjesec dana i nadam se da ce to biti to. da li je moguce da gastritis izaziva takve tegobe u vidu ucestalih kasastih stolica?
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Treba pripaziti na prehranu, ne konzumirati zachinjena jela, jela koje dovode do porasta kiselosti u zelucu: kafu, neke vrste chajeva, sirovo povrce (paprika!) i voce (osobito kostunjavo - breskve, tresnje, grozdje), izbegavati gazirane napitke, mleko, a ne zachinjavati dodatno hranu.
Večera treba biti lagana.
Ne konzumirati hranu pre leganja u krevet, a posebno obilne obroke. Preporuchuje se spavanje na lagano povishenom uzglavlju.
Svakako je potrebno učiniti kompletnu krvnu sliku (KKS), SE. Lijek
Controloc deluje tako da menja kiselost sadržaja želuca.
Večera treba biti lagana.
Ne konzumirati hranu pre leganja u krevet, a posebno obilne obroke. Preporuchuje se spavanje na lagano povishenom uzglavlju.
Svakako je potrebno učiniti kompletnu krvnu sliku (KKS), SE. Lijek
Controloc deluje tako da menja kiselost sadržaja želuca.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Znam za dobar caj kod viska kiseline u zelucu:
pola litra vode staviti da provri. U to dodati malo pr. pola male kasicice caja od zalfije da vri tri minuta. Skloniti sa vatre dodati po isto toliko od sledecih cajeva : kantarion, maticnjak i majcina dusica. Poklopiti, stoji deset minuta, procediti i piti po neki gutljaj u toku dana, ne vise od te kolicine koja je spremljena.Ovo je dobro i kad neko ima zadebljanje u jednjaku nastalo zbog iritacije zeludacnom kiselinom.
pola litra vode staviti da provri. U to dodati malo pr. pola male kasicice caja od zalfije da vri tri minuta. Skloniti sa vatre dodati po isto toliko od sledecih cajeva : kantarion, maticnjak i majcina dusica. Poklopiti, stoji deset minuta, procediti i piti po neki gutljaj u toku dana, ne vise od te kolicine koja je spremljena.Ovo je dobro i kad neko ima zadebljanje u jednjaku nastalo zbog iritacije zeludacnom kiselinom.
samy imam i ja slicne probleme, zavija kao ludo u stomaku, evo sad bas dok kucam, zeludac mi jeste upaljen, radio sam nesto sa barijumom i kazu da jeste, helikobacter iz krvi je ok, imam povremeno bolove prilicno jake ali retko, i obicno posle toga mi usledi vodenasta stolica. Radio sam test na bakterije iz stolice ali to je ok, jedino sto mi nisu dali da radim na gljivice i parazite, valjda to ovde nema da se radi.
Ne znam vise sta da radim, najradije bi otisao u BG da uradim neke testove ali ko zna koliko bi to trajalo 5-7 dana, onda ko ce mi dati uput, a ne znam nekog privatnog doktora... Ma milion stvari. Nadam se da je samo zeludac u pitanju, ali onda ne znam otkud ti bolovi i kashasta/vodenasta stolica.
pozz. Nadam se da ce ti biti bolje.
Ne znam vise sta da radim, najradije bi otisao u BG da uradim neke testove ali ko zna koliko bi to trajalo 5-7 dana, onda ko ce mi dati uput, a ne znam nekog privatnog doktora... Ma milion stvari. Nadam se da je samo zeludac u pitanju, ali onda ne znam otkud ti bolovi i kashasta/vodenasta stolica.
pozz. Nadam se da ce ti biti bolje.
pozdrav x. pa da li pijes nesto za zeludac? jesi radio gastroskopiju? meni dr kaze da su problemi sa stolicom najvjerovatnije od zeludca , da se moze tako manifestovati preko crijeva. kaze ako zeludac ne odradi svoje kako treba onda ne mogu ni crijeva. ja sam radila analizu stolice na parazite , bakterije i okultno krvarenje, i sve je negativno kao i na heliko isto negativan , ali na gastroskopiji ona kaze da najvjerovatnije imam helikobakteriju , ali nalaz ce biti iza nove , pa cemo vidjeti . jos cu uraditi irigografiju , da otklonim sumnju na neke teze bolesti crijeva. da li si radio rektoskopiju ili irigografiju , kolonoskopija?
Radio sam ono kad pijes barijum pa ti snimaju rentgenom i tu se vidi da mi je upaljen želudac ili kako to oni veæ zovu, to mi je i dijagnoza.
E sad ja ne znam sta je, gastroskopija(možda je to to što sam radio)
I šta je rektoskopija, kolonoskopija?
Ako je ono sto ja mislim sa gutanjem cevèica itd. Ne bih još da pokušavam, da li mogu creva da se snime magnetnom rezonancom ili nekim od tih skenera negde u Srbiji, da ne mora da se ide na kolonoskopiju i slièno?
Hvala samy & ekipa.
E sad ja ne znam sta je, gastroskopija(možda je to to što sam radio)
I šta je rektoskopija, kolonoskopija?
Ako je ono sto ja mislim sa gutanjem cevèica itd. Ne bih još da pokušavam, da li mogu creva da se snime magnetnom rezonancom ili nekim od tih skenera negde u Srbiji, da ne mora da se ide na kolonoskopiju i slièno?
Hvala samy & ekipa.
E da pošto ne znam da izmenim prethodni post, napisaæu novi. Ne pijem ništa za želudac, dali su mi odmah ranisan ali ne pomaže mi nešto specijalno, možda se efekti vide tek posle par dana, ali koliko sam ja shvatio ranisan treba da deluje u toku dana, pa sam prestao.
Sad ne piojem ništa, mene muèi takoðe i podrigivanje, veliki gasovi u stomaku, nekad baš dosta krèi, podriguje mi se uveèe, kiselinu i gorèinu osecam ujutru u ustima. To sve prilièno ukazuje na želudac, ali mi nisu jasne ove kašaste stolice i povremeni i reði bolovi u stomaku, koji su ipak prilièno jaki.
Pozz.
Sad ne piojem ništa, mene muèi takoðe i podrigivanje, veliki gasovi u stomaku, nekad baš dosta krèi, podriguje mi se uveèe, kiselinu i gorèinu osecam ujutru u ustima. To sve prilièno ukazuje na želudac, ali mi nisu jasne ove kašaste stolice i povremeni i reði bolovi u stomaku, koji su ipak prilièno jaki.
Pozz.
ja mislim da moze da se uradi ct crijeva ali pitanje je da li je to tebi uopste potrebno. ne znam ni ja jos od cega imam to krcanje po stomaku i periodicno probleme sa ucestalim stolicama, ali eto idem kod svog gastro pa kako ona kaze tj.predlozi to i uradim.ja imam periode po 15tak dana sve ok , pa onda par dana problemi. mada nikada nisam imala neke bolove, samo grcevi neposredno pred odlazak u wc.i cim imam stolicu , prodju i grcevi. moj savjet ti je da odes kod gastroenterologa pa obavis sve sto treba.
da li se igdje kod nas koristi ona videokapsula. to mi zvuci najjednostavnijom metodom za kompletan pregled . moze li mi neko odgovoriti da li se prilikom irigografije sa duplim kontrastom snima samo debelo crijevo ili i tanko? i ako se snima samo debelo kojom metodom se onda vrsi pregled tankog crijeva?