zabrinuta

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

samy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 7:18 pm

Post od samy »

hvala blue wawes na utjesnim rijecima.izdrzacu , sta se mora , mora se.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Kamo srece da je tako...ali NIJE. IBD je izuzetno ozbiljno oboljenje, neizlecivo a samo promil "srecnika" "lepo" zive...ti lekovi uglavnom ne daju gotovo nikakve rezultate, bar ne prva linija. Pa cak ni druga na celu za imunomodulatorima, jedina kvalitetna terapija za IBD su himericna monoklonksa antitela ali doze kostaju blago receno astronomski i takvom lecenju se podvrgavaju samo bogati. Neceu d ate plasim, ali budimo realni...ne zelim nikome da bude u Kronovim kandzama...
blue wawes napisao:Pa i da imas Krona ili Uc i za to postoje lekovi a nekad bude samo ta jedna epizoda u zivotu i nikad vise, opusti se .
samy
Novi član
Novi član

Post od samy »

niko i ne kaze da niije ozbiljno oboljenje, ali ne bih bas sebi sama postavljala dijagnozu i pripremala se na najgore od najgoreg. ako i imam uc ili krona , nismo svi isti , ne reagujemo svi isto i nemaju svi iste tegobe i simptome. ne valja biti toliko negativan. ja se iskreno nadam da kod mene nije to u pitanju , sto cu valjda i utvrditi ,idem kod gastro za 8 dana.
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

To sto sam napisala citala sam u knjigama za medicinu kada sam sprovodila privatnu istragu o IBD. Ziva istina, ko ne veruje neka proveri. Postoje tri tipa kod onih prvih, najlaksih desi se jedna epizoda pa nikad vise, ostalo mrzi me da pisem. Meni to kod Samy ne deluje ubedljivo za neku tezu varijantu cak i da jeste jer nema krvi a i prolivi su na dve nedelje a ne vodi racuna o hrani. Javi Samy rezultat kolonoskopije, kad bude. Pozdrav i pustite te stomake na miru ima i lepsih stvari.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Krecete od pogresne premise. Naprotiv kvalitetna dijagnostika se oslanja na najgoru predikciju. To znaci sledece: kada se jave simptomi pravilo je da se cilja na najteza obolenja kako bi se na vreme detektovala i zapocelo sto pre pravilno lecenje. Ako nisu detektabilna znaci da nemate ozbiljnije bolesti. Ako imate simptome visemesecne dijareje sa abdominalnim bolovima be zobzira sto nema krvarenja i sluzi (Kron je tako podmukao) cilja se na njega. Ako se on ne otkrije super...verovatno imate IBS. Naravno pre kolonoskopije rade se analize stolice na amebe, parazite, bakterije, gljivice...
Valdez
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm

Post od Valdez »

A sta se konkretno misli kad se kaze visemesecne dijareje???2 -3-4-5...meseci po koliko stolica dnevno,1-2-3-4-5-6-10-20..???? Neko ko ovo cita a ima npr stomacnu virozu koja daje temperaturu do 39 ,po 10 proliva dnevno,sluz,bolove u stomaku,i koja moze trajati i po 7 dana.I sta ako umisli vec 3 dan da ima krona ili UC,pa i kad mu prodje viroza on ce u glavi stalno imati taj pritisak strah i uvek ce imati proliv zbog toga! Koliko god ovaj forum imao prednosti,toliko ima i svojih mana,najbojle je nista ne citati nego to uraditi to tek kad se dobije tacna dijagnoza!!!
samy
Novi član
Novi član

Post od samy »

i ja sam citala da postoje tri tipa bolesti . nasla sam na nekom forumu djevojku kojoj je prije dve godine postavljena dijagnoza uc, i nikada poslije toga nije imala napad, niti ikakve simptome. cak jede bukvalno sve. ali istina je da se kod postavljanja dijagnoze krece od najgoreg u cilju eliminacije. ali sta se uopste smatra dijarejama? vodenaste ili i kasaste meke stolice? ja bolova nemam .imala sam samo u samom pocetku i to neposredno pred odlazak u wc.cim imam stolicu bola vise nema . hranu jedem uglavnom skoro sve , osim mlijeka, i nekih umaka , zacina, rostilja i sl. mene sputava u normalnom funkcionisanju strah , jer nikad ne znam kada ce crijeva da "polude". stalno se cuje krcanje nakon jela , poprilicno glasno , i to me uznemirava. sto se tice foruma , definitivno mislim da ima vise pozitivnih nego negativnih strana. cak i kad nema dijagnoze , jer dok doktori postave dijagnozu.... :roll:
Valdez
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm

Post od Valdez »

Ja mislim da ti imas sindrom iritabilnog kolona(IBS)!!!!!javi rezultate obavezno!!!!
Uzivajte u zivotu!!!! :D
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue wawes »

Samy, jel ti nemas problem sa zubima i da li imas redovne obroke, pitam zbog tog krcanja. Inace, i cvrsta i kasasta stolica su normalne.Mislim da samo nisu vodene i sluzave ali one takodje mogu da se jave kod trovanja, virusa i bakterijskih infekcija.
samy
Novi član
Novi član

Post od samy »

problema sa zubima nemam. ali imam nekad sa desnima. upale se , ali to mi je redovno kada imam pms. obroke imam redovne bas. oduvijek je tako . uvijek sam sto se toga tice bila bas disciplinovana. svaki dan u isto vrijeme, nikada ne preskacem obroke. a krcanje je toliko bucno , npr. sinoc me probudilo iz sna, taj zvuk. i nista ne boli , samo zavija , krci , burlja. tako nije nikada prije bilo.kao da su mi crijeva puna vazduha.a ako jedem navece poslije 20 obavezno se budim po noci i imam vodenasti proliv i tada me jedino boli stomak. a inace su to kasate stolice , ne vodenaste.nemam pojma , sta je ali nesto je drugacije u organizmu.
samy
Novi član
Novi član

Post od samy »

danas sam bila kod gastro, nakon 3 sata cekanja , bila sam unutra 5 minuta. ukratko jedva uspjedoh reci koji je problem i sta je . kolonoskopiju nij eni spomenula kao ni krona ili kolitis. samo narucena za rektoskopiju ponovo i irigografija poslije toga. na nalazu pise Dg:Colon iritabile ? i pise bolno osjetljiva u epigastijumu? sta je epigastijum . i ne znam otkud to kad me je palpatorno pregledala i nista me nije boljelo. nemam pojma , sad sam jos vise zbunjena, i sve me ovo jos vise nervira. :(
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član

Post od MACHINE »

Conlon iritabile je laicka dijagnoza a svodi se na tustma i tma...da se ne bi brinula dok cekas ovo imas za 1500din na VMA ili KBC Zvezdara analiza fecesa (u posudu za urin) na fekaplrotektin. AKo je on dobar nemoj se brinuti. Ovaj test je veoma dobar i ako je <50mg/g znaci nije nista ozbiljno...pozz
samy
Novi član
Novi član

Post od samy »

od beograda me dijeli 400 kilometara. :( ali hvala na savjetu .
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član

Post od blue wawes »

Cao Samy,
pa dobro u principu nije nesto drugo ni mogla da uradi, to je to. Uvek se pre kolonoskopije ili pre irigografije radi rektoskopija sa koje mogu da ti uzmu biopsiju. Irigografija je snimak sa kontrastom koji ti pokazuje kakvo je crevo, vide se sva suzenja prosirenja nabori koji su normalni ili ih nema u svakom sl. doktor posmatra dok kontrast prolazi i videce ako bude bilo sumnje na uc ili krona. To ti je mnogo lakse nego kolonoskopija.Objasnice ti pripremu.Kod nas mozes da biras da li ces kol.skop. ili irigo. i jedno i drugo je dobro sem sto sa irigo ne uzimaju isecak i snima se rendgenski pa je prisutno zracenje koje nije bitno ako nisi trudna. Tako ta dva pregleda ce resiti tvoje nedoumice. Pozzz
Naravno ako skoknes do Bg nekad uradi i taj kalprotektin.
samy
Novi član
Novi član

Post od samy »

moze li mi neko dati savjet sta je dobro za ciscenje crijeva. u petak idem na rektoskopiju i dr mi je rekla da popijem sirup fortelax dan prije . medjutim obisla sam par apoteka i kazu mi da tog sirupa uopste nema na nasem trzistu.imaju samo gorku so , i dulkolax tablete. dr ne mogu pitati jer mi se niko ne javlja na broj telefona na tom odjelu. sutra bih trebala nesto od toga da kupim , a ne znam sta niti kako se dozira. u apoteci kazu da bih trebala vidjeti sa dr.
Odgovori