ja non stop upadam u neke prepiske sa brkom na ovom forumu, ali tek sam sada video ovu dijetu koju brka preporucuje, ponovo kazem da je neodgovorno dijabeticaru preporuciti 4-5 jaja przena na masti kao resenje, voleo bih da znam zasto bas jaja sa tom kolicinom holesterola i zasto bas na masti ne na nekim nezasicenim uljimaBrka napisao:Ovo pisem vec m-ti put, ali neka je nekome na korist.
Ujutro: sirova (presna) riba (Skusa ili Sardine) sa belim lukom i salatom od jedne sveze cvekle i sargarepe. Nesto malo koncentrata od paradajza, maslinovo ulje i limun. Malo mirodjije i malo celera lista.
Rucak: (negde oko 15), 4 do 5 jaja przena na masti i glavica crnog luka, isecena kao salata i sa dodatkom maslinovog ulja.
Vecera: negde oko 19: Kackavalj, ili neki drugi tvrdi masni sir i 300 grama probranog crnog vina. Ponekad nesto malo kupusa.
Sredom i Subotom apsolutni post uz 300 grama crnog vina.
Kalorijske potrebe pokrivam iz masti, a kalorijski unos ogranicavam danima posta, kada ni ne uzimam nikakvu terapiju.
Sto se tice masti pogledaj na http://www.mercola.com/2002/aug/17/saturated_fat1.htm
Isti tekst, uz jos dodataka sam nasao i na www.lowcarb.ca a ko zeli malo da upliva u Low carb vode to je jedan od bolje organizovanih site-ova.
da se razumemo potpuno razumem i licno se pridrzavam niskog unosa UH - od 10 dana posto mi je dijagnosticiran dijabetes 2 meni je glik.hemoglobin izmedju 5.5 i 4.8, poslednjih 18 meseci, ali mi sa vasom dijetom nesto opasno ne stima i mislim da vise govori o tome da postoje ekstremi u ishrani koji nekome rade posao a u celini se ne mogu smatrati opstim resenjem. zato je bitno da se na ovo sto vi pisete ovde gleda kao mogucu inspiraciju za traganje ka rezimom ishrane koji nekome najvise odgovara. ja sam siguran da bih nakon nekoliko meseci sa 4-5 jaja przenih na masti svaki dan sem u danima posta sigurno imao mozdani udar. takodje ja kada unosim toliko malo UH u svoj organizam kao sto je sargarepa ili cvekla, uopste ne uzimam nikakve pilule jer mi secer retko ide preko 7, tako da mogu da zamislim kako neko ide u ozbiljan hipo sa neprilagodjenim unosom terapije.
takodje post, zasto post ako je ishrana uravnotezena i izbalansirana, zna se cemu post sluzi, ciscenju organizma i izbacivanju otrova, ne cudi me da vam je sa ovakvom ishranom potreban.
svaki ozbiljan nutricionista koji se ne povodi za pomodarstvom a ujedno odbacuje i konzervativne (tzv bolnicke) metode ishrane vec promovise umerenost i izbalansiranost objasnice zasto je na normalnom dijabetes rezimu 20g UH premalo i zasto je potrebno da ovaj unos bude oko 40-50g, ne vise od toga. i to se smatra low carb dijetom ali razumnom opcijom, koja izmedju ostalog pomaze da vas mozak ipak dobija dovoljno hrane i da vasa okolina bude zadovoljna - klasicna posledica ekstremnih atkinsovih dijeta je lose raspolozenje, mrzovolja i dzangrizavost koje se ne retko, pogresno vezuju samo za dijabetes a ustvari su nista drugo nego posledica lose ishrane. ako ne verujte, a vidim da volite da citate, potrazite knjigu "potatoes, not prozak" koja govori o vezi izmedju unosa UH i dobrog raspolozenja.
drugim recima, kao alternativnu brkinom pristupu ja nudim sledecu dijetu koja apsolutno drzi secer pod kontrolom i smanjuje potrebu za medikamentima na minimum
dorucak
2 kasike probranih zitarica tipa pomesane heljde, klica, cimeta i susama u solji nemasnog jogurta i pola kisele jabuke (greni smit, kozara)
uzina
malo oraha ili lesnika, malo posnog sira (neslan, ko voli - ja volim;)
rucak
boranija ili brokoli ili kupus ili bilo koje zeleno povrce
kuvano ili przeno bez ulja ili na teflonu sa malo maslinovog ulja
komad posnog mesa ili ribe na povrcu, preliven maslinovim uljem zacinjen po zelji (beli luk, celer, persun, biber itd)
vecera
parce crnog hleba sa puno zrnevlja (npr smederevski SAFTKORN), 30-tak grama
par virsli ili tvrdi posniji sir, po ukusu
zelena salata
casa crnog vina
povremeno
jednom do dva puta nedeljno utoliti potrebu za slatkim necim sto je prihvatljivo.
vrlo cesto, 1-2 sata pred spavanje, kockica crne cokolade (10g). konzumirati polako, pustiti da se rastopi u ustima umesto halapljivog grickanja. minimalan efekat na glikemiju, a dobar ukus u ustima koji traje plus dobra hrana za mozak i za raspolozenje.
u poslednje vreme otkako se pojavio ELLA kvark sa 0% masti u prodaji, volim da u malo ovog sira umesam malo posnog jogurta i da u to dodam 1 kasiku dzema za dijabeticare. unos secera je mali a ukus vrlo pristojan. odlican niskoglikemijski dezert za dijabeticare.
uz ovakvu dijetu apsolutno je prihvatljiva svaka razumna varijacija ishrane koja podrazumeva sve sto nisu zasicene masti i UH u beskonacnim kolicinama. ko voli prsut, moze sebe da pocasti, ko voli pasulj, moze da pojede tanjir bez ikakvih posledica, ko voli sarmu i skembice, takodje.... a ko sladoled, neka slobodno pojede 1-2 kugle. ali jednom, dvaput nedeljno.
samo umereno, dozirano i bez preterivanja i bez zloupotrebe.