POMOC AMNIOCENTEZA
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
POMOC AMNIOCENTEZA
Pozdrav svima na ovom korisnom forumu!
U 14 nedelji sam trudnoce, imam 30 godina, i ovo mi je prva trudnoca. Trudnoca se normalno odvijala, super sam se osecala, sve dok nisu stigli rezultati Double testa. Naime, UZ pregledom je konstatovano da se plod normalno razvio, krupna anatomija vizualiziovana, uredna, NT 1,7mm, CRL 74 mm, medjutim rezultati krvi su pokazali sledece>
fb - hCG 184 ng/ml 5,69 Corr.Mom
PAPPA-A 2,06 mlU/ml 0,50 Corr.MoM
Biochem.risk + NT 1:200 above cut off
double test > 1:50 above cut off
age risk 1:907
trisomy 18+ NT < 1:10000 below cut off
i tu postoji i neki grafikon sa crnom delom crtom koji na skali rizika 1:230
zanima me da li je neko imao slicne rezultate kao ove moje, i da li je rizik od nekog poremecaja 1:50 ili 1:230 kako je na grafikonu.
Doktori daju neke nejasne odgovore, i preporucili su mi da idem na amniocentezu, koja se radi u 16 nedelji i josh plus tri nedelje cekanja na rezultate. Poleducu dotle od brige!!!
Takodje ono sto mi je predocio doktor jeste da ovako losi rezultate analize krvi mogu biti moje jako neredovne menstruacije, koje idu na 5o dana, pa cak i nekad duze
ZANIMA me da li je nekoj trudnici, isto sa neredovnim menstruacijama bio losh ovako Double test, da li to moze biti uzrok?
hvala unapred
U 14 nedelji sam trudnoce, imam 30 godina, i ovo mi je prva trudnoca. Trudnoca se normalno odvijala, super sam se osecala, sve dok nisu stigli rezultati Double testa. Naime, UZ pregledom je konstatovano da se plod normalno razvio, krupna anatomija vizualiziovana, uredna, NT 1,7mm, CRL 74 mm, medjutim rezultati krvi su pokazali sledece>
fb - hCG 184 ng/ml 5,69 Corr.Mom
PAPPA-A 2,06 mlU/ml 0,50 Corr.MoM
Biochem.risk + NT 1:200 above cut off
double test > 1:50 above cut off
age risk 1:907
trisomy 18+ NT < 1:10000 below cut off
i tu postoji i neki grafikon sa crnom delom crtom koji na skali rizika 1:230
zanima me da li je neko imao slicne rezultate kao ove moje, i da li je rizik od nekog poremecaja 1:50 ili 1:230 kako je na grafikonu.
Doktori daju neke nejasne odgovore, i preporucili su mi da idem na amniocentezu, koja se radi u 16 nedelji i josh plus tri nedelje cekanja na rezultate. Poleducu dotle od brige!!!
Takodje ono sto mi je predocio doktor jeste da ovako losi rezultate analize krvi mogu biti moje jako neredovne menstruacije, koje idu na 5o dana, pa cak i nekad duze
ZANIMA me da li je nekoj trudnici, isto sa neredovnim menstruacijama bio losh ovako Double test, da li to moze biti uzrok?
hvala unapred
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 9:51 am
-
- Stalni član
Mislim da je procenat te dve metode zajedno, više od 99%.Najvažnije je da je dobar dijagnostičar onaj koji radi ekspertski UZ,još ako je 3d ili 4d,onda super.Nažalost,znam samo za jedan nasledni poremećaj koji se nikako ne može ranije utvrditi,ni u kojoj je meri zastupljen,a to je Marfanov sindrom,to je mnogo retka bolest.
-
- Stalni član
-
- Stalni član
-
- Stalni član
pa, ako je genetski, kako je moguce da se ne otkrije prilikom amniocenteze? zar to nije provera genetskih oboljenja?Gala06 napisao:Marfanov sy. je genetski poremecaj, nasledna bolest. Desavaju se promene na zglobovima, kostima- lomljive su, deca su visokog rasta,dugih prstiju, javljaju se kardiovaskularna oboljenja.