POMOC AMNIOCENTEZA

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
tijanab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 12:06 am

POMOC AMNIOCENTEZA

Post od tijanab »

Pozdrav svima na ovom korisnom forumu!

U 14 nedelji sam trudnoce, imam 30 godina, i ovo mi je prva trudnoca. Trudnoca se normalno odvijala, super sam se osecala, sve dok nisu stigli rezultati Double testa. Naime, UZ pregledom je konstatovano da se plod normalno razvio, krupna anatomija vizualiziovana, uredna, NT 1,7mm, CRL 74 mm, medjutim rezultati krvi su pokazali sledece>
fb - hCG 184 ng/ml 5,69 Corr.Mom
PAPPA-A 2,06 mlU/ml 0,50 Corr.MoM

Biochem.risk + NT 1:200 above cut off
double test > 1:50 above cut off
age risk 1:907
trisomy 18+ NT < 1:10000 below cut off
i tu postoji i neki grafikon sa crnom delom crtom koji na skali rizika 1:230
zanima me da li je neko imao slicne rezultate kao ove moje, i da li je rizik od nekog poremecaja 1:50 ili 1:230 kako je na grafikonu.

Doktori daju neke nejasne odgovore, i preporucili su mi da idem na amniocentezu, koja se radi u 16 nedelji i josh plus tri nedelje cekanja na rezultate. Poleducu dotle od brige!!!
Takodje ono sto mi je predocio doktor jeste da ovako losi rezultate analize krvi mogu biti moje jako neredovne menstruacije, koje idu na 5o dana, pa cak i nekad duze
ZANIMA me da li je nekoj trudnici, isto sa neredovnim menstruacijama bio losh ovako Double test, da li to moze biti uzrok?
hvala unapred
tijanab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 12:06 am

Post od tijanab »

molim vas da neko odgovori, da li je neko imao slicne rezultate double testa i isao na amniocentozu i dobio pozitivan rezultat analize?
hvala
zuta-bubamara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 9:51 am

Post od zuta-bubamara »

Mene zanima da li double test i amniocenteza mogu da registruju sve anomalije ploda?
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Double test je statistički,a ne dijagnostički.Amniocenteza je dijagnostički i on pokazuje genetske anomalije.Sve ostale anomalije se mogu uočiti na ultra zvuku.
zuta-bubamara
Stalni član
Stalni  član

Post od zuta-bubamara »

gloria2 napisao:Sve ostale anomalije se mogu uočiti na ultra zvuku.
Da li to znaci bas sve?
gloria2
Aktivan član
Aktivan član

Post od gloria2 »

Mislim da je procenat te dve metode zajedno, više od 99%.Najvažnije je da je dobar dijagnostičar onaj koji radi ekspertski UZ,još ako je 3d ili 4d,onda super.Nažalost,znam samo za jedan nasledni poremećaj koji se nikako ne može ranije utvrditi,ni u kojoj je meri zastupljen,a to je Marfanov sindrom,to je mnogo retka bolest.
zuta-bubamara
Stalni član
Stalni  član

Post od zuta-bubamara »

Gloria2, hvala na iscrpnom odgovoru. Sad mi je lakse!
zuta-bubamara
Stalni član
Stalni  član

Post od zuta-bubamara »

Gloria, izvini, ako ti nije problem, da li mozes da nam objasnis sta je to Marfanov sindrom?
gloria2
Aktivan član
Aktivan član

Post od gloria2 »

Ne znam detalje,ali znam da može da bude opasno,kasnije u životu,slabost krvnih sudova,zbog nekog urodjenog nedostatka,ali to je nasledno,samo što se ne može u trudnoći odrediti da li će dete imati.
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Marfanov sy. je genetski poremecaj, nasledna bolest. Desavaju se promene na zglobovima, kostima- lomljive su, deca su visokog rasta,dugih prstiju, javljaju se kardiovaskularna oboljenja.
zuta-bubamara
Stalni član
Stalni  član

Post od zuta-bubamara »

Hvala na odgovorima.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Gala06 napisao:Marfanov sy. je genetski poremecaj, nasledna bolest. Desavaju se promene na zglobovima, kostima- lomljive su, deca su visokog rasta,dugih prstiju, javljaju se kardiovaskularna oboljenja.
pa, ako je genetski, kako je moguce da se ne otkrije prilikom amniocenteze? zar to nije provera genetskih oboljenja?
Odgovori