Pitanje za Dr. Ivicu i Doktore..(TSH = 77.1)

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jasbi »

mmila napisao:Evo opet da se umesam..
Za endokr. nalaz nadam se da ce vam ovi nasi lekari DOBRE VOLJE opet prevesti tacnu dijagnozu sa latinskog, uglavnom, smanjena funkcija stitnjace, i zato - tivoral (supstitucija njenih hormona)...
Uglavnom, vidim da ima i dijagnozu dijabetesa tip 2, pa vam toplo preporucujem da prosvrljate na deo foruma o dijabetesu, tamo ce te naci pravu riznicu korisnih informacija i saveta na tu temu.
Sve najbolje!
Hm....Postoji li povezanost štitnjače sa dijabetesom?
Onako, laički, rekla bih da postoji njen uticaj na pojavu dijabetesa.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

jasbi napisao:
mmila napisao:Evo opet da se umesam..
Za endokr. nalaz nadam se da ce vam ovi nasi lekari DOBRE VOLJE opet prevesti tacnu dijagnozu sa latinskog, uglavnom, smanjena funkcija stitnjace, i zato - tivoral (supstitucija njenih hormona)...
Uglavnom, vidim da ima i dijagnozu dijabetesa tip 2, pa vam toplo preporucujem da prosvrljate na deo foruma o dijabetesu, tamo ce te naci pravu riznicu korisnih informacija i saveta na tu temu.
Sve najbolje!
Hm....Postoji li povezanost štitnjače sa dijabetesom?
Onako, laički, rekla bih da postoji njen uticaj na pojavu dijabetesa.
Postoji povezanost.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Hm...postoji. Ko na koga? Štitnjača prouzrokuje dijabetes, ili je kontra?

Nego, doletela sam samo da pitam još nešto....Šta posle operacije? I dalje se piju lekovi ili se operacijom rešava problem za čitav život?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

jasbi napisao:Hm...postoji. Ko na koga? Štitnjača prouzrokuje dijabetes, ili je kontra?
Citala sam da stitna utice vremenom na pojavu dijabetesa, ali isto tako znam dugogodisnje dijabeticare koji sada imaju problema sa stitnom.

Bice da je sve to usko povezano i da utice jedno na drugo kako god da okrenes.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

majja napisao:
jasbi napisao:Hm...postoji. Ko na koga? Štitnjača prouzrokuje dijabetes, ili je kontra?
Citala sam da stitna utice vremenom na pojavu dijabetesa, ali isto tako znam dugogodisnje dijabeticare koji sada imaju problema sa stitnom.

Bice da je sve to usko povezano i da utice jedno na drugo kako god da okrenes.
Ma, ko zna od kad oni imaju problem sa štitnom a zaokupljen brigom oko dijabetesa nisu ni primetili, niti im je to palo na pamet. Isto kao i meni.
Pitanje da li su probleme koje im je u početku stvarala štitna uopšte i primetili, ili su ih samo pripisivali dijabetesu. Kao ja, na primer. Celo leto se žalim na temama o dijabetesu kako se treskam, pojavljuju mi se neke drhtavice. Niko nema pojma šta bi to moglo biti. E, tek kad mi se proredila kosa, digla sam galamu, vadila krv i ustanovila taj TSH nešto manji nego što treba. Barem po onim referentnim vrednostima.
Što je najgore, mi mojoj doktorki nije pala na pamet štitna.....

Tako da ja ipak mislim da ona utiče na stvaranje dijabetesa, tipa 2.
maxmara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 3:47 pm

Post od maxmara »

Evo ja vam mogu reci to sam odskora saznala da ako imate jednu od autoimunih bolesti tipa dijabetes,mozete,ali i ne mora uvek da znaci,oboleti i od stitne zlezde,ili od bilo koje druge autoimune bolesti u kombinacijama.
Isto i za mene vazi,to sam saznala od endokrinologa sa VMA da jedna autoimuna bolest vuce drugu,pa od skoro mi se pogorsao-povisio TSH i antitela i usla sam sam u hipotireozu i sada sam na terapiji sa Euthyroxom,a inace imam problema sa crevima,vodim se kao ulcerozni kolitis mada je i ta dijagnoza pod znakom pitanja brat ima pocetak Krona.
E sad ja sam imala ranije i policisticne jajnike i uvek nedostatak estrogena i progesterona,mnogo manje od normalnog nivoa.Ali problem sa crevima je bio dugo,a niko nije obracao paznju na stitnu zlezdu,cak mi nikad nije ni predlozeno sa svo vreme ispitivanja da se ona pregleda a problem sa crevima postoji 4 godine.
Pri prvom pregledu pocetkom godine,koji sam htela da uradim na svoje insistiranje utvrdjen Hasimoto,sad se pogorsao i usla sam u Hipo.
Doktorka mi rekla da ispitam creva do kraja kod njih na Vma,to bi mi bilo najpametnije ali sad nisam bas pri parama i za to,moracu opet da idem po drzavnim lekarima. :(
mdkjknezevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 5:56 pm

pitanje za doktora

Post od mdkjknezevic »

radila sam ultrazvuk stitne zlezde, obostrano je uvecana,bez nodusa sa septama, t3 i t4 su ok tsh je 4.7 ali su mi antitela at tpo visoka 630. sta to znaci?doktor mi nije prepisao nikakvu terapiju.za tri meseca ponovo da dam nalaze. moze li se uticati ishranom ili nekim prirodnim preparatom s obzirom da je rekao da ovo ide ka hasimotovom tireoditisu?da li moze to da se spreci?unapred zahvalna.
mikica mm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 10, 2008 9:13 pm

Post od mikica mm »

Potrebno mi je hitno misljenje doktora....Prije dvije i po godine su mi ustavnovili poremecaj rada stitne zlijezde, hasimoto tireoiditis...do prije godinu dana hormon TSH je puno divljao i nikako se nije mogla odrediti odgovarajuca doza, po cetiri mjeseca TSH je bio 0, a poslije toga vrijednost je znala da bude nekad 20, a najveca vrijednost je bila 30...zadnjih godinu dana hormon je u granici normale, ali su antitjela ekstremno povisena...TPO-At je 9 800 U/ml, a do 70 je normalno, TG-At je 1:10770. od 0 - 100 je normalna vrijednost...ne osjecam se dobro i rekli su mi da visoka antitijela mogu da izazivaju smetnje...pocela sam da razmisljam o operaciji, jer sam mislila da su stabilni hormoni rjesenje i da cu se dobro osjecati, ali nije tako...interesuje me da li operacija moze da se uradi u mom slucaju, da li po vasem misljenju postoji mozda neko drugo rjesenje i kakve posljedice mogu da izazovu ovako visoka antitijela?
Dreamer_lady
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 18, 2008 7:03 pm

Post od Dreamer_lady »

Postovani doktori i svi ostali koji citate ovu poruku,
zovem se Milena i imam problem sa stitnom zlezdom. Bila sam pre nekoliko dana na detaljnijem sistematskom pregledu i nalaz glasi ovako: ,,stitna zlezda je u celini uvecana i difuzno heterogene gradje. U oba reznja se izdvajaju i nodusi, heterogene strukture. U desnom dijametra oko 1cm sa kalcifikovanim sedistem, a u levom oko 12mm, takodje kalcifikovano sediste. TSH=7,14 T4=105,4 T3=1,83"
Molim vas da mi pojasnite ovaj nalaz. Volela bih da znam na sta on ukazuje. Preporucen mi je pregled kod endokrinologa i biopsija promene u desnom reznju stitne slezde.Hvala svima!!!

P.S. Imam 53 godine,ako je to vazno....Pozdrav!
Odgovori