Pitanje za Dr. Ivicu i Doktore..(TSH = 77.1)

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

ondrejl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2007 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Pitanje za Dr. Ivicu i Doktore..(TSH = 77.1)

Post od ondrejl »

Pitanje je u vezi moga Oca koji je preživeo već nekoliko "Šlogova" i sad su mu na kontroli krvi doktori pronašli kako i u naslovu piše poremećaj štitne žlezde.(on ima 70g)
Prvi šlog je imao u aprilu 2003-e Kada mu se javila oduzetost desne strane (od čega smo ga nekako uspeli podići na noge ali ruka ništa) da bi imao ponovo šlog u oktobru prošle godine (bilo je čini se dosta kritično ali na svu sreću bez većih oduzetosti a i sreća možda u svemu što je veliki borac).
Kada smo bili pre 2 nedelje na kontroli za holesterol u N.Sadu lekari su primetili jako povišen THS = 77.1 i ljudi ga uputili odmah kod Endokrinologa i na ponovnu kontrolu krvi na Ft3 i Ft4.
Kod Endokrinologa je zakazano za 2 nedelje i zato dok čekamo hteo bi da znam nešto više o tome kako to lečiti i kako će to uticati na njega.
Da ne zaboravim reći, on je od prvog šloga imao, i ima dosta česta Suva kašljanja (skoro kao gušenja) koja doprinose do povraćanja vode. Na pitanje lekara, šta mu je ili kako to lečiti ili se ne zna šta je tačno uzrok ili je posledica oštećena od šloga (znači mozga i cele polovine desne strane tela).
Dal je možda i ova štitna žlezda uzrok tome ili ... i kako dalje sa ovim se nositi.
Da ne zaboravim rezultate:
FT3 = 1.6
FT4 = 4.9
a TSH = 77.1

unapred se zahvaljum na odgovu..
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovo je veoma visok TSH, koji moze da navede i na pomisao da je rec o adenomu hipofize... Iskreno, nisam nikada video ovakvu vrednost...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ondrejl
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od ondrejl »

dr ivica napisao:Ovo je veoma visok TSH, koji moze da navede i na pomisao da je rec o adenomu hipofize... Iskreno, nisam nikada video ovakvu vrednost...
Hvala što ste bili tako brzi na odgovoru. To i mene čudi što sam dosta čitao tu po forumima ali ovako nešto nisam našao.
Da budem iskren nisam ni proverio kod roditelja taj nalaz, (to su mi oni diktirali u dva navrata ali stalno isto) pa moraću da odem kod njih i lično da proverim dal nije štamparska greška ili oni nisu dobro videli :roll:
Pogledaću što pre pa ću onda opet da se javim da ne ispadnem ni ja "šugav".(stvarno po prvi put se susrećem s ovim u životu, al to isto mi je bilo i kad su lekari rekli "najobičniji šlog" - mislio sam da će to za par dana proći kao grip a onoo... :cry: )
A zato sam se i jako zabrinuo dal nije nešto jako opasno kad je ovoliko.
Još bi vas sada zamolio samo da mi ovaj vaš latinski naziv prevedete na onako moj laički jezik :o
Na šta asocira taj naziv i dal je to opasno ili.... :(
pozdrav i sve najbolje
ondrejl
Novi član
Novi član
Kontakt:

Pa sad sam proverio i skenirao te doc..

Post od ondrejl »

Pa sad sam proverio i skenirao te documente od nalaza i stvari stoje baš ko što sam pisao :( znači prvo je doktorica primetila ovaj TSH = 77.1
a odmah je nakon toga alarmirala laboratoriju dal nisu primetili ovaj veliki koeficijent, na šta je drugi lekar rekao potvrdno i da su zbog toga ostavili krv da naprave još drugih nalaza rezultati drugog nalaza FT3 I FT4.
FT3=1.6 a
FT4=4.9,
Koji su bili ko što sam naveo ranije, al sad kada sam pregledao rezultate oni traže da ga ispituju u fenomenske svrhe..ili...
Pored toga da napomenem ima i
-Glukoza=7.0
-a naročito štoi su lekari obraćali pažnju na faktor :
-CPK = 491
koji kako su pojasnili lekari da je jako loš zbog upotrebe lekova za smanjivanje Holesterola, (Vasilip, Simvastatini...) koje u mu pre drugog moždanog udara ukinuli kako bi smanjili taj faktor (ne sećam se koliki je bio tada stvarno).
Ne znam koliko su pametna i dobra ta istraživanja na njemu i dal da se to prihvati...???? mogu vam poslati i skenrane doc slike samo nisam siguran dal se može može to okačiti i kako ko na nkim drugim forumima npr. elitesecuriy
Pojasnite mi malo ljudi moji šta se to dešava sa njim....
pozdrav za sve....
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm

Post od Dr Zvonimir »

dr ivica napisao:Ovo je veoma visok TSH, koji moze da navede i na pomisao da je rec o adenomu hipofize... Iskreno, nisam nikada video ovakvu vrednost...
Slazem se sa kolegom!!!
sanja v.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 10, 2007 12:32 am

tsh i sterilitet

Post od sanja v. »

interesuje me povezanost povecane vrednosti tsh i sekundarnog steriliteta
radila sam analize hormona i vrednost tsh je 7.97,dok su t3 i t4 u najnormalnijim vrednostima.
medjutim,receno mi je da sacekam neko vreme i ponovim analize,jer sam ih obavila par dana nakon ocevog infarkta.
jako mi je stalo da se utvrdi uzrok moje neplodnosti,pa vas molim da mi malo pojasnite o cemu se ovde radi,jer je to jedina nepravilnost koja je utvrdjena
hvala
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Morala sam ovde da odgovorim, jer imam slican problem..
Meni je pre pola godine izmeren TSH 37,5. Odmah sam zatim proverila i slobodne FT3 i FT4 i bili su ispod normalnih vrednosti, uradjen je i ultrazvuk stitne i dijagnostifikovan mi je Hasimoto tireoiditis, i odmah sam pocela sa terapijom (1 tableta hormona ujutru...). Verujem da bi mi TSH bio jos mnogo veci da sam kasnije otkrila, a to mislim zato sto mi je sledecih nekoliko meseci i dalje bio jako povisen i pored te terapije. Tek posle 6 meseci se spustio na normalu - sto je znacilo da mi je tada bilo dovoljno hormona koje sam uzimala...Medjutim, u zadnjih 15 tak dana ponovo osecam stare tegobe, i upravo sada idem da proverim TSH ponovo.
Moram da vam kazem da su meni u laboratiriji gde radim te analize rekli da su imali slucajeve TSH i do 100! A isto mi je i lekar rekao.
Ja nisam lekar, ali ono sto je sigurno da Vasem ocu stitna zlezda iz nekog razloga ne radi skoro uopste, i sada treba otkriti uzrok. Malo utehe: terapija je vise nego "bezazlena": 1 tabletica ujutru i to je to. Cak i da je nesto najgore, i da se zlezda mora ukloniti, ljudi najnormalnije nastavljaju sa zivotom!
Zelim Vam sve najbolje i da se sve zavrsi u najboljem redu!
ondrejl
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od ondrejl »

mmila:

Morala sam ovde da odgovorim, jer imam slican problem..
Pa niste gospođo ništa pogrešili samo ste pridoneli smanjenju moje nervoze oko ove bolesti i neizvesnosti.(moja je sigurno bila greška u naslovu :( trebalo je da stoji polovina kako je pisalo a ostatak iza "i sve ljude dobre volje koji su upoznati sa ovakvim problemom")
Puno VAM HVALA na podršci i pojašnjenju, sad mi je sigurno malo lakše...dok ne utvrdimo kod endokrinologa i napravimo detaljne nalaze.
Još bi vas zamolio za pojašnjenje šta je :
Hasimoto tireoiditis i kako se otprilike osećaju tegobe te bolesti
Ja vama takođe želim sve najbolje i puno hvala na odgovoru.
Pozdrav
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Nema razloga da se zahvaljujete, mislim da je najnormalnije izaci ljudima u susret u ovakvim situacijama. Znam tacno kako se osecate jer se dobro secam sopstvene panike kad sam uradila prve analize..
Hasimoto je bolest stit. zl. koja se razvija kao autoimuni proces; naime imuni sistem prepozna neki svoj organ, tkivo, celije.. kao strano telo, te pocne pojacano da proizvodi antitela koja ce taj organ da "napadnu". U mom slucaju su napala stitnu (a mislim da je to i najcesci slucaj). Razlog zasto se to desi mislim da se jos uvek tacno ne zna, niti to sada treba da vas opterecuje..Da bi se dijagnostifikovao Hasimoto potrebne su analize: TSH, FT3, FT4, antitela i ultrazvuk. U samom pocetku Hasimoto-a ne mora odmah da dodje i hipotireoza (smanjena funkcija zlezde=smanjeni hormoni T3 i T4), ali je najverovatnije da ce kad tad uslediti i tada se ukljucuje terapija - znaci tabletica hormona u dozi koja ce zaviti od laboratorijskih analiza hormona, starosti, pola, godina zivota. Terapija je dozivotna (kao i u slucaju odstranjenja zlezde).
E sada, to je Hasimoto, a postoji jos mnogo uzroka koji dovode do smanjene funkcije zlezde, a to ce te uskoro otkriti.
Sto se tice simptoma, mislim da je njihovo prisustvo pomalo individualno (neko ih nema, neko ima neke, neko sve...) i subjektivno se drugacije dozivljavaju. Ono sto je mene najvise mucilo je hronican i nepodnosljiv umor, nervoza, depresija, napadi panike, poremecaj koncentracije, vrtoglavice, suva kosa i koza, aritmije, ubrzan puls, blago povisena temperatura, promena tezine, a ima toga jos...Neki od ovih simptoma su opet karakteristicni za hiperfunkciju zlezde - koju sam takodje povremeno imala dok se terapija nije ustalila...
Videla sam da ste napisali rezultat glukoze=7, bilo bo dobro to ponoviti.

Ako budete na ovom forumu pisali jos neke rezultate za Vaseg oca, napisite uz to i referentne vrednosti da bi se ovi nasi lekari dobre volje lakse snasli (ref. vr. nisu uvek iste - zavise od metode merenja), te da vam mogu pomoci. Ja sam laik, i sve sto sam napisala je samo iz sopstvenog iskustva!

Jos jednom Vam zelim sve najbolje, javite nam dobre vesti!
Pozdrav, gospodjica
ondrejl
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od ondrejl »

Pozdrav "Gospođice" i zvinjavam se na onom "gospođo" jer ja sam ja još iz vremena kad smo svi bili "Drugovi i drugarice" a danas svi smo " gospoda" a čini mi se da se u današnje vreme ne osećam ni kao gospodin niti kao drug :wink: .
E pa da smo pisali ovaj post u tom vremenu sigurno ne bih ovako pogrešio al šta da se radi :lol: šta je tu je....
Zahvaljujem vam se iscrpnom objašnjenju a i na podrški i
nadam se da ću se javiti sa nekim pozitivnim rezultatima.
pozdrav; drug

Ps: nisam razumeo na koje ref. rezult... mislite. jel to ono u granicama normale??
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm

Post od Dr Zvonimir »

@mmila
Hvala za ovo...nasi lekari dobre volje.
Tako se i osecam.
Pozdrav
ondrejl
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od ondrejl »

Javljam se sa rezultatima endokrinologa i da upitam kompetentne ili upoznate sa ovim problemom za savet. (a dal su ovo pozitivni rezultati procenite, očemu da razmišljam)
21. 5. 2oo7. Endokrinološka konsultacija

Hypothyreoidismus prim. HLP (tip IIa, sekundarna ?). ST post IVC et re IVC. Hemiparesis 1. dx. HTA. D. mellitus (tip 2)

Sa endokrinološke strane:

Tbl. Tivoral 1/2 ujutru, pre doručka, svaki dan, PRVIH 2 nedelje, a zatim 3/4 ujutro, svaki dan do kontrole.
Ostale lekove (osim Vasilipa) da nastavi. Vasilip da obustavi jer ima već duže vreme povećan CPK.

Kontrola za 6 nedelja sa nalazima: T-4, TSH, ŠUK komplet lipidni status, AST, ALT, CPK.

Sad pitanje je šta je po sredi ovo i šta da koristi umesto Vasilipa, protiv holesterola a da mu ne narušava staus CPK?? Jer iz ranijeg posta kako sam pisao ne bih da se igram sa time.Prošli put kada su mu ukinuli taj lek nakon mesec ili dva je dobio ponovo šlog a sada se ponovo, od juče žali na visok pritisak i zujanje u ušima pa mora da uzima tabletu pod jezik il žvakanje (nifelat ili...ne mogu da se setim tačno).

pa mi odgovorite šta da uzima da ne dodje opet ono najgore....

pozdrav za sve ljude dobre volje..
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Evo opet da se umesam..
Za endokr. nalaz nadam se da ce vam ovi nasi lekari DOBRE VOLJE opet prevesti tacnu dijagnozu sa latinskog, uglavnom, smanjena funkcija stitnjace, i zato - tivoral (supstitucija njenih hormona)...
Uglavnom, vidim da ima i dijagnozu dijabetesa tip 2, pa vam toplo preporucujem da prosvrljate na deo foruma o dijabetesu, tamo ce te naci pravu riznicu korisnih informacija i saveta na tu temu.
Sve najbolje!
ondrejl
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od ondrejl »

mmila napisao:Evo opet da se umesam..
Za endokr. nalaz nadam se da ce vam ovi nasi lekari DOBRE VOLJE opet prevesti tacnu dijagnozu sa latinskog, uglavnom, smanjena funkcija stitnjace, i zato - tivoral (supstitucija njenih hormona)...
Uglavnom, vidim da ima i dijagnozu dijabetesa tip 2, pa vam toplo preporucujem da prosvrljate na deo foruma o dijabetesu, tamo ce te naci pravu riznicu korisnih informacija i saveta na tu temu.
Sve najbolje!
evo ja se javljam sa malo većim zakašnjenjem a vidim koliko ova dobra duša i mlada gospođica "(najbolje i najveće) Dobre Volje" iako nije doktorica, kako se predstavlja da ima puno znanja i iskustva oko ovog problema hteo bi da joj zahvalim na podršci i odgovorima na pitanjima mojim čini mi se skromnim..
nakon 3 meseca tretiranja bez "Vasilipa il Simvastatina" i korišćenja tivorala faktor se smanjio ko što je mlada gospođica i rekla al ne na normalu al na negde 27 a ko što je "mmila" rekla i imala sličan slučaj da nakon 6 meseci će se videti pravi rezultat, mislim da će to možda da se popravi na regularni nivo.
Al bez korišćenja lekova simvastatina holesterol je povečan na nivo 6.3 a preporuka je 5.2. Pitanje za doktore i dobre i loše volje i koji bi pomogli koji lek da uzima protiv holestelorola da mu ner utiče na faktor za štitnjaču ili cfk jer ako treba da biram ponovo šlog ili štitnjača , birao bi da ne dobije šlog da se razumemo, jer znam šta je to ili če da umre ili legnuti u krevet sa čime će se i on on mučiti i mi ukućani ( a to ne želim ni najgorem neprijatelju).
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Jako sam srecna kad mogu nekome pomoci, pogotovo kad su ovakve stvari u pitanju...
Drago mi je da TSH pada, i bice to skroz dobro, bez brige. Evo jos jednog primera: cerkica od moje koleginice je imala TSH 75, a u ponovljenom merenju rezultat je glasio: ne mrljivo! Posle samo mesec ipo terapije spao je na 9! Bice tako i sa vasim ocem, samo treba imati strpljenja (znam da to nije uvek lako..).
Sto se tog holesterola tice, on moze biti povisen (izmedju ostalog) i kao posledica loseg rada stitnjace. Sto se tice tih lekova - birati ovo ili ono - ne znam stvarno, ali ono sto mu ovako "sa strane" moze dobro doci je jabukovo sirce koje odlicno snizava holesterol. Ako mu je "bljak" da ga pije, postoje kapsule, nisu skupe, pa posle obroka uzme jednu..
Takodje bih bilo dobro da mu ishranu korigujete tako da unosi sto manje masnoca (pogotovo zivotinjskog porekla), utanjite sa namirnicama bogatim holesterolom (jaja, majonez..), vise ribe, zitarica.. Ima da padne
taj holesterol i ispod 5!, a i takva ishrana mu je sigurno dobrodosla za krvne sudove koji su u losem stanju (cim je imao mozdani udar..)
E da, jos necega sam se setila, ima jos jedna dobra "baba-recept" stvar koja bih mu dobro dosla - ginko kapi, ili u kapsulama, uglavnom to je ekstrakt drveta ginko biloba, vrlo je dobar za mikrocirkulaciju - pogotovo mozdanu, protiv demencije, zujanja u usima, generalno dobar pogotovo za ljude starije dobi, isto nije nesto skup.
Za ove redovne lekove nadam se da ce vam dr odgovoriti!
Puuuno srece i zdravlja,
veliki pozdrav!
Odgovori