Vazno pitanje za ginekologa(obgyn,Pedja Dj)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Capri
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 14, 2005 9:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Vazno pitanje za ginekologa(obgyn,Pedja Dj)

Post od Capri »

Pozdrav.
Imam 26 godina,gravida 1,para 0-0-1-0.Prosle godine spontani pobacaj(oko 5 nedelje trudnoce).bHCG je bio dosta nizak odmah u pocetku pa je samim tim ukazivao na nesto sto bas nije uredu(tako mi je DR objasnio :D ) Isto tako progesteron je bio nizak,nesto ispod 10. 2 meseca posle spont.pobacaja papa test los,biopsija cervixa ukazuje na CIN2-3.Uradjena large loop excision.U isto vreme uradjen i HSG.Moram da dodam da je to radjeno u Americi i da pre HSG-a nisam radila nikakve brisove(bez obzira na moje insistiranje),samo sam IV dobila antibiotike u toku procedure.HSG je pokazao prohodne kanale i blago arkuatni uterus(Dr kaze da nema potrebe ni za kakvom korektivno operacijom oblika materice).Progesteron sam posle radila nekoliko puta uvek je nizi nego sto treba.Prva papa kontrola posle procedure-ASCUS.Druga(posle oko 6 meseci)-NORMALAN :D :D Uradila hormone stitne zlezde TSH 0.02 uU/ml,T4 1.2 Upucena da izvadim antitela stitne zbog sumnje na Hashimoto THYROID PEROXIDASE ANTI 70.0 IU/mL i THYROGLOBULIN ANTIBODY 294.0IU/mL Ostali hormoni koliko toliko uredu.Napisacu ovde ako je bitno da bi se stekla cela slika mog "slucaja" :roll: Za sad ne pijem nista za stitnu,kaze Dr za sada samo pratimo...Poslednja kontrola,pre 2 dana TSH 1.2 i svi ostali hormoni uredu. Od spontanog pobacaja skoro svaki mesec imam krvarenje izmedju menstruacija.Dr kaze da je to ovulacijsko,ali mene brine jer se pojavi npr 12 dana i 13,pa onda npr 16.I to bude uglavnom malo krvi tj sukrvica i to samo kad piskim pa se obrisem(sigurna sam da nije od bubrega ili besike).I tih dana me nekako tupo bolucka desna strana stomaka.Od svih ovih meseci od kad imam to,mozda samo 2 da nisam imala.Inace,menstruacija mi je na 28 dana i traje oko 7 dana.
U poslednjih 2 godine sam se toliko vukla po doktorima da me je vec sramota kad se pojavim tamo po ko zna koji put.Sama sebi licim na hipohondra,a nisam casna pionirska :D A i ovi doktori me gledaju belo i ne znaju gde vise da me posalju i sta da mi rade.Pola analiza koje su mi uradili,uradili su jer sam ja zvala Dr-a iz BG pa pricala sa njim,pa prenela njima sta je rekao :roll: :roll: Da on nije rekao da proverim Hasimoto....
Zanima me i molim doktore da mi odgovore:
1.Koje je Vase misljenje o arkuatnoj materici?Da li prouzrokuje probleme za zacece i trudnocu?
2.Da li treba da pijem nesto za ove hormone?Kako to sve utice na trudnocu?
3.Da li je moguce da je ovo krvarenje izmedju mestruac. zbog ovih hormona pobrkanih?Mada,ovaj put su mi bili normalni a opet sam imala spotting
4.Sta da radim sa ovim spottingom?Htela bi da uradim nesto pa da mogu da znam ako je ovulacijsko da budem mirna i znam da je to-to,a ne nesto drugo,jer stalno brinem :(
Evo bas danas kazem Dr-u da mi je cudno da mi nisu uradili ni ultrazvuk a kamoli transvaginalni,a vec me to nervira godinu i nesto...
Kao sto se vidi,nekoliko puta sam spomenula trudnocu :D pa je ocigledno da hocu da pitam za savet,znaci sta da uradim,na sta da obratim paznju itd ako hocu da ostane trudna.
Izvinjavam se na opsirnosti i zahvaljujem unapred :D
Capri
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Capri, pitanje je više za kolege Endokrinologe i Imunologe.
Oblik materice nebi smeo da bude problem.
A što se tiče hormona preciznije je uraditi FT3 i FT4, kao i TSH. Niste naveli ni referentne vrednosti antitela lab. u kojoj ste radili testove?
Capri
Novi član
Novi član

Post od Capri »

Rezultati od 28.avgusta 2005.
19 dan menstr.ciklusa

-free T4 1.2 (0.9-1.7 ng/dL)
-TSH 0.02 (0.27-4.2 uU/mL)
-LH 9.8 mIU/mL (2.4-12.6 folicular phase
14.0-95.6 ovulation phase
1.0-11.4 luteal phase
7.7-58.5 post penopause)
-FSH 4.8 mIU/mL
3.5-12.5 folicular phase
4.7-21.5 ovulation phase
1.7-7.7 luteal phase
-PROLACTIN 16.4 (3.4-24.1 ng/mL)
-THYROID PEROXIDASE ANTI 70.0 (0.0-2.0 IU/mL)
-THYROGLOBULIN ANTIBODY 294.0 (0.0-25.0 IU/mL)
-ESTRADIOL 85 pg/mL
-PROGESTERON 14.9 ng/mL

CMV IGG-pozitivan
CMV IGM-negativan
test metoda:EIA

Pedja,evo napisala sam,pa kazi jos nesto ako imas sad da dodas!
Molila bi i obgyn da procita moj post i da napise svoje misljenje. :) Zanima me sta Vi mislite o svemu ovome i sta bi Vi uradili sledece da sam Vas pacijent.
Hvala punuuuno :wink:
Capri
Novi član
Novi član

Post od Capri »

Nisam valjda izgubljen slucaj? :-?
Niko nista da mi odgovori :(
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Post od Ljubicica »

Capri, ne verujem da si izgubljen slucaj, samo budi malo strpljiva. Pa ne sede oni po ceo dan na Internetu.
Capri
Novi član
Novi član

Post od Capri »

Jaoooo,pa znam,Ljubicice....upravu si :( Ali ja sedim pola dana na internetu iscekujuci neki odgovor :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:( Imao sam problema da se ulogujem, a nekoliko dana nisam imao vremena da surfujem!? :-?
Draga Capri vaš problem je autoimuno oboljenje štitne žlezde, a to zahteva lečenje od strane Imunologa i Endokrinologa i to onih koji su specijaliziranih za štitnu žlezdu! Najopasniji su oni ljudi koji sve znaju!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član

Post od PedjaDj »

:) Da ne zaboravim. Što se tiče CMV reč je o staroj infekciji i većini od nas bi pronašli sličan titar antitela. Pozdrav!!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Cao Capri,

To sto ste imali jedan rani gubitak trudnoce nijer razlog za brigu, jer velika vecina zena poslije toga ostvari novu trudnocu bez ikakvih problema i komplikacija.
U cijelom Vasem pismu Vi prezentujete stalno testove i brigu vezano za iste a ne Vase simptome / osim zabrinutosti za Vase zdravlje generalno i buducu trudnocu /, pa me to malo zbunjuje, jer se obicno ljudi zale na nesto.
Ne znam zasto su Vam radili testove stitnjace ? i ne znam zasto su Vam radjena antitijela ? Vezano za sta ? Simptomi ?

Vasi su svi hormoni u normalnim granicama osim tih antitijela, a to kako rece kolega jeste u domenu endokrinologa, i ako zelite da znate odgovor morate da trazite 'a referral letter' za tog specijalistu.

A sada da odgovorim na Vasa pitanja:

1.Koje je Vase misljenje o arkuatnoj materici?Da li prouzrokuje probleme za zacece i trudnocu?
- istrazivanja su pokazala da arkuatna materica nije uzrocni faktor infertilitita ili ranog gubitka trudnoce.

2.Da li treba da pijem nesto za ove hormone? - ako su TSH, T3, T4 u redu, a Vi bez simptoma...ne vjerujem, ali to raspravite sa endokrinologom.

Kako to sve utice na trudnocu?
- misljenja oko antitijela prema hormona stitnjace i ranog gubitka trudnoce su oprecna, a ja nemam dovoljno iskustva sa istim, tako da cu se suzdrzati od komentara, i ne bih rekla da u vasem slucaju ima ikakvog, ali ako bi se ponovio gubitak trudnoce 3x, i ako u ispitivanju ostalih uzroka za to se ne bi naslo nista drugo, onda bismo mogli 'to blame' ova antitijela.

3.Da li je moguce da je ovo krvarenje izmedju mestruac. zbog ovih hormona pobrkanih?
- Vasi hormoni su u redu...nisu pobrkani !
Mada,ovaj put su mi bili normalni a opet sam imala spotting

4.Sta da radim sa ovim spottingom?
Vrlo je moguce da je ovulacijsko...da li ste prije trudnoce pili kontraceptivne pilule ?

Htela bi da uradim nesto pa da mogu da znam ako je ovulacijsko da budem mirna i znam da je to-to,a ne nesto drugo,jer stalno brinem
- uradite LH kit ovulation test...mozete kupiti u slobodnoj prodaji.

Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Zaboravih da prokomentarisem, da u mojoj bolnici svi ginekolozi obavezno rade cervikalne briseve na hlamidiju i gonoreju prije HSG...i opet sta je bio razlog da Vam se radi ta pretraga...but in the states, every hospital has different approach !

Mala je vjerovatnoca da je taj Vas bol u desnom dijelu donjeg abdomena uzrokovan PID, jer bi Vas bol bio prisutan stalno a ne u toku ovulacije...
Nekako su mi te Vase pretrage ISHITRENE, jos uvijek ne vidim dobre razloge zasto je to sve radjeno...osim ako nesto vazno niste propustili napisati.
Odgovori