Hipoglikemija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Pitanje za KDANIJELU gde nabavljaš instant glukozu pošto je u hipermarketima u tvom gradu nema a ni na bolje snabdevenim pumpama .
Proizvođač je bila szr iz Karlovaca. Trenutno koristimo med koji brzo diže ali i kasnije treba oprezno dase ne pretera . Pre nedelju dana moja ćerka je u ponoć imala ŠUK 2.2 kao posledicu velike fizičke aktivnosti ali nije imala nikakav simptom ipak pošto smo to očekivali dali smo joj med i ujutru je ŠUK bio 18 pa manji doručak i oko podne sve u normali
pozdrav :D
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Ja sam jos pre 5-6 meseci kupila 4 tubice instant glukoze i imam jos dve, tako da nisam skoro ni trazila gde ih trenutno ima. Inace, ja sam ih kupila u mega marketu "Rodic", i tacno je da ih proizvodi firma iz Karlovaca.
Sto se tice pomenute situacije, kada je secer skocio na 18 ujutro... Moguce je da to nije samo zbog meda koji ste joj dali (mada je pitanje koliko ste joj meda dali?). Naime, cesto se desava da neposredno nakon jace fizicke aktivnosti secer znacajno padne, ali isto tako sa zakasnjenjem i neobjasnjivo skoci. To sam i ja kod Dase primetila da se nekad desava posle treninga. Mislim da je razlog tome taj sto tada proradi zastitni mehanizam organizma, koji nedostatak glukoze prepoznaje kao alarmantno stanje i onda pocne da luci glikogen iz jetre, sto rezultira porastom nivoa glukoze u krvi. Kod osoba sa dijabetesom taj mehanizam ne funkcionise dobro, pa nema "fine" regulacije, vec se desavaju ti nagli skokovi.
Po meni, da bi se predupredile takve situacije, bilo bi pozeljno da se pre jace fizicke aktivnosti uzme manji sendvic ili nesto drugo, kako ne bi doslo do hipoglikemije, a samim tim nece kasnije doci ni do pomenutog skoka glikemije.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Moj sin je dosta stariji od vaše dece, ima 21 godinu :) , ali mislim da ono što mi koristimo kada ima hipo može i vama biti od velike koristi. U pitanju je sok od pomorandže "Next" bez dodatog šećera. Za njega je to idealno.
Kada oseti pad šećera popije dva do tri gutljaja tog soka i za desetak minuta nivo šećera u krvi se diže za 2 do 3 mmol-a. Ovo smatramo idealnim prvo zato što se na taj način šećer podiže najbrže moguće, jer je u pitanju tečnost (bilo koja hrana mora prvo da se svari da bi došlo do podizanja šećera pa je potrebno znatno više vremena) a drugo, možda još važnije, je zato što nema naglih skokova šećera do visokih vrednosti.
Sok od pomorandže deluje ovako zato što je pomorandža jedna od svega nekoliko vrsta voća koja sadrži polovinu fruktoze a polovinu čiste glukoze (većina voća sadrži samo fruktozu). Znači, ni jedan drugi sok nema ovakvo dejstvo, samo onaj od pomorandže (isprobali smo!)
Osim toga zgodno je i to što malo pakovanje od 250ml uvek može da se nosi sa sobom.
Pokušajte... mi smo to preporučili već nekim prijateljima i kod njih je imalo isto dejstvo, bez kasnijih visokih vrednosti šećera.
Isto tako, ako je hipo pred obrok, treba uzeti par gutljaja soka a onda jesti jer će sok dići šećer za desetak minuta i održati ga taman dok ne stigne obrok za 30-40 minuta.
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

zar je moguce da 100% sok, bez dodatka secera toliko dize secer?! Ispada brze nego da se malo pravog secera razmuti u casi vode???
Strasno a bas sam juceo uzeo 100% pomorandzu, posle dugo vremena...
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm

Post od iva5ra »

Bravo i mi smo isto provalili da nam je sok od narandže "next"100% idealan još dok smo bili u B.B. pa nam se dešavao pad zbog usklađivanja doza insulina jer je iz dana u dan bilo potrebno sve manje i manje jedinica !Drugi sokovi nisu baš tako pouzdani jer podižu nivo mnogo ali su i oni zahvalni posebno oni sa dodatim šećerom... :P :P :P
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Nego, kako je to moguce? Meni nema logike... to znaci da i kada uzmes ovako iscedis pomorandzu i popijes taj isti sok secer skace brzo? Ili je to slucaj samo sa ovim komercijalnim proizvodima, ko zna sta sve trpaju u njih?
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm

Post od iva5ra »

Isto je i sa ceđenim sokom,mi ga praktikujemo uz hleb za jednu užinu + koju smo dodali zbog vrtića da ne bi pravili veliki razmak do večere a sok je lagan taman nam je!!! :P
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Isto je i sa ceđenim sokom od pomorandže zato što pomorandža sadrži polovinu ugljenih hidrata u vidu glukoze... znači diže šećer brže od šećera razmućenog u vodi.
Ipak, važno je što par gutljaja soka (mislim na dva ili tri) dižu šećer malo, tj. brzo vraćaju iz hipo a ne dižu šećer u nebesa.
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Da, nego ja pitam prvenstveno za one koji imaju visok secer... ne za hipo.

To znaci da pomorandzu generalno treba izbegavati... a sta je sa mandarinama, koje ja obozavam i tucem ovih dana sezonski gotovo svaki dan?
Bye bye little lady
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Mozda postoji razlika izmedju narandze kao vocke i iscijedjene narandze, tj soka. Popiti sok iz dvije narandze je lako ali pojesti dvije narance je malo teze. Osim toga, kad jedes cijelo voce, unosis i neuporedivo vecu kolicinu vlakana, koja usporavaju preradu uglj. hidrata u organizmu, znaci, udar secera nije direktan vec je ravnomjerniji.
Ja licno ne primjecujem nikakvu razliku u seceru kad pojedem 2-3 narandze ili 5-6 mandarina.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Hvala na odgovoru bojjo ;)
Bye bye little lady
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Da, slazem se za sok od narandze, i mi ga koristimo kada je ona budna i oseti jaci hipo. Medjutim, u slucaju kada se desi jaci hipo nocu, kada ona nije budna i kada je u polusvesnom stanju, ne moze da guta sok, a postoji i opasnost da se zagrcne sokom. U takvim situacijama je bolji pomenuti gel glukoze, jer on polako sam klizi niz grlo.
Inace, sto se sokova bez secera tice, Dasi najsporije podizu secer sokovi od maline i jagode (male staklene flasice od 2dl, prirodni, bez konzervansa i zasladjivaca).
Odgovori