Hipoglikemija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Da li sam dobro shvatila da je ovde pitanje kako usladiti šećere i probleme sa varenjem?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Hipglikemija
Za sad nisam našla za shodno da to dvoje moram usaglašavati, ali dajte mi neku preporuku. Ta dva zdravstvena problema mi se nekako javljaju odvojeno.Nikad mi šećer nije pao zato što sam pojela nešto što izaziva stolicu. Niti sam dobila zatvor zato što sam jela hranu koja ne prija mom šećeru. Zapravo, ja se ne hranim kao dijabetičar. Jedem sve, samo kad mi šećer padne uzmem adekvatnu hranu, da bih ga podigla. Ono što sam ja htela je verovatno nemoguće, a to je kako se rešiti naglog pada šećera, obzirom da nisam u stanju da precizno utvrdim šta ga izaziva. Nekad mi neposredno posle jela padne, nekad posle pojedene torte čak.
Veći mi je problem metabolizam jer me on prati svakodnevno. Znam dosta ljudi kojima je to problem.
Veći mi je problem metabolizam jer me on prati svakodnevno. Znam dosta ljudi kojima je to problem.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Re: Hipglikemija
Moj savet je da počnete da se hranite kao osoba sa dijabetesom. Prvo, to je fenomenalno zdrava i izbalasirana hrana i svakako će pomoći i u rešavanju gastro problema. U prilog tome, neka lepa šetnjica sat vremena dnevno i to je rešenje na duge stazesneni123 napisao: Zapravo, ja se ne hranim kao dijabetičar. Jedem sve, samo kad mi šećer padne uzmem adekvatnu hranu, da bih ga podigla.

Moje dete je vec dve godine na insulinu.Sada ima 6 godina. Prima ujutru 10 jedinica levemira i novorapid po potrebi.Nekada se desi da nedeljama nema potrebu za novorapidom.Medjutim vrlo cesto se desava da uvece legne sa visokim secerom(od 15-27)a ja nesmem da mu dodam NR.zato sto se uvek ujutru probudi sa niskim secerom(1,7-4).Sta da radim?
-
- Saradnik
- Kontakt:
Zbog čega mu se javljaju visoki šećeri pred spavanje? Iz čista mira ili postoji razlog?
Da li užina pred spavanje? Kakvi su mu šećeri oko 2-3 ujutro, da li si merila?
Da li užina pred spavanje? Kakvi su mu šećeri oko 2-3 ujutro, da li si merila?
Za sada nema razloga za visoke glikemije pred spavanje.Cak mu i poslednja uzina uvek bude jaca nego sto treba.Oko 2-3 ujutru bude kako kad 13,10,8 ali ujutru pred dorucak je uvek nizak.Cak je u aprilu zbog takvih jutarnjih glikemija primao infuziju jer se probudio sa secerom 4 i bio je dezorjentisan,pokusali smo da secer podignemo ali nije bilo sansi.Sta god smo mu davali on je padao.Na kraju je poceo da povraca i zavrsio na infuziji.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Uh, uh, uh....
Možda da probaš da mu pomeriš Levemir malo kasnije, možda će pokriti tu večernju visoku vrednost? A ovo za noć... baš me brine... Luka je po meni kandidat za insulinsku pumpu.

Hvala na savetu.I doktorka u Tirsovoj je to predlozila pre par meseci ali je ipak odlucila da malo jos sacekamo.Luka je za njih prava enigma.Na pocetku bolesti je primao tard i actrapid ali su na njega delovali kao da prima obicnu vodu,nije bilo sanse da seceri pocnu da padaju.Presli smo na vec pomenute insuline i nije sjajno.Hemoglobin ne pada ispod 9.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Jedino jadnička da budiš u 3 noću da nešto jede... Ne znam kako da se savlada ta jutarnja hipo... 

-
- Saradnik
- Kontakt:
A Levemir pomeraj postepeno svaki drugi dan... Možda mu treba tek pred ručak... Otkrićeš, samo lagano
I krenite u proceduru za dobijanje pumpe, jer to traje i traje...

I krenite u proceduru za dobijanje pumpe, jer to traje i traje...

Meni su prije par godina poceli da se desavaju ti napadi gladi ( nagli pad secera) i simptomi su drhtanje ruku, preznojavanje, glad i strasna nervoza. Kada nesto pojedem bude mi lakse ali se osjecam iscrpljeno. Pitala sam doktora da li je to neki pocetak diabetisa ili mozda predispozicija za to ali se on nasmijao i kaze moras da jedes! Trudim se da jedem redovno i da izbjegnem te napade gladi ali sam isprepadana pa sa sobom nosim uvijek nesto slatko za slucaj da mi bude lose.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Lepo ti je rekao - jedi!
Sokiće, grisine, slatkiše (npr. čokoladna bananica je "čudo") i tome sl. nosi sa sobom obavezno 

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 7:45 pm
Evo posle duze vremena i ja da se javim i podjelim sa vama ne tako lijepo iskustvo vezano za hipo.U subotu vece Ivona je u 22h imala secer 11 i potom popila 200ml mlijeka da bi vec oko 2h imala secer 2,2 i to sa grcevima vriskom sva izbezumljena i prestrasena.Cudno je to sto ona prima samo jutarnji insulin i on ima jako malo dejstvo u tom djelu dana.Dali smo joj glukagon(to mi je bilo prvi put da vidim i dozivim tako nesto)i posle 15min ona je i dalje bila u takvom stanju.Posto su nas na obuci savjetovali da cim nastupi druga faza zovemo hitnu i da oni daju dodatno glukozu ,ja sam to i ucinila...sok..doktorka iz hitne kaze nije njihovo da dodju za takve stvari i oni uopste nemaju glukozu,cak sta vise nemaju ni glukagona sto sam saznala sutra dan kad sam ih posjetila.Tek posle pola sata beba se smirila i grcevi su prestali ,dali smo joj plazmu i mlijeko ,vratili u krevet a onda posle samo tri sata secer je bio 1,6.Na svu srecu to je lako podnijela i nije bilo alarmantno stanje.U bolnici u Pg su nam dali novi glukagon jer ga u slobodnoj prodaji nema i zakazali EG stomi i nije najjasnije pa bih voljela da mi neko prokomentarise i objasni kakvo je to snimanje.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Uh, ovo mi se nije desilo nikada pre.... vrlo slabo sam jeo danas, pod velikim sam psihickim naporom (stres, problemi...) i uvece sam osetio podrhtavanje tela, prezojavanje po celu.... neku cudnu malaksalost i skoro pa zamucenost vida na momente
tacno sam osecao da mi je pao secer! Snadjem se i uzmem brzo dve kasicice zutog secera i razmutim u casi vode.... i povrati me u zivot
Ne znam kako sam znao sta je uzrok, ali eto... intuicija a i logika nisam citav dan jeo skoro nista, a vrlo naporan dan imao...
Mogu reci da je zeznut osecaj, kada je secer visok sve je super, uzivancija... daj jos cokolade
(good old days), a ova hipoglikemija mi se ne dopada ni malo.
Pozdrav svima

Ne znam kako sam znao sta je uzrok, ali eto... intuicija a i logika nisam citav dan jeo skoro nista, a vrlo naporan dan imao...

Mogu reci da je zeznut osecaj, kada je secer visok sve je super, uzivancija... daj jos cokolade

Pozdrav svima
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Za beba diabetu: Hipoglikemija kod dece zaista je jako neprijatna stvar, mi smo je imali 2 puta, takodje u ranim jutarnjim satima, pri cemu je prvi put bilo prilicno dramaticno. Kod Dase je to izgledalo tako da ona nije mogla da govori, nije mogla da odgovori na najjednostavnija pitanja, a ruke i noge skoro oduzete. Kod nas se kao jajefikasnije sredstvo za podizanje secera pokazala "Instant glukoza", to je tubica sa glukozom u obliku gela (inace moze da se nabavi u boljim prodavnicama zdrave hrane ili hipermarketima). Kod nje je to stanje trajalo nekih 10-15 min, a onda se polako stanje normalizovalo.
Inace, spominjete da vam je preporuceno da uradite EEG (Electro encefalogram)...EEG je snimanje mozdanih talasa, kako bi se utvrdilo da li postoje neke anomalije u prenosenju mozdanih talasa. To je uobicajena procedura kod dece koja su bila u ozbiljnijem hypo stanju, jer usled nedostatka glukoze u krvi, mozak trpi i u slucaju dugotrajnijeg hypo, moze doci i do ostecenja mozdanih funkcija. Obzirom da se mozak kod dece razvija do 7. godine, jako je vazno da se u tom periodu preduprede hypo epizode. Dasi nekada urade EEG na godisnjem pregledu, bez obzira da li je imala ozbiljnije hypo ili ne.
Verovatno Vam ovo sto pisem zvuci strasno, ali ne bojte se, to je sigurno samo rutinska provera. Dobra stvar je sto deca, cak i dok spavaju, odreaguju na hypo, tako da moze i pravovremeno da se odreaguje.
Inace, spominjete da vam je preporuceno da uradite EEG (Electro encefalogram)...EEG je snimanje mozdanih talasa, kako bi se utvrdilo da li postoje neke anomalije u prenosenju mozdanih talasa. To je uobicajena procedura kod dece koja su bila u ozbiljnijem hypo stanju, jer usled nedostatka glukoze u krvi, mozak trpi i u slucaju dugotrajnijeg hypo, moze doci i do ostecenja mozdanih funkcija. Obzirom da se mozak kod dece razvija do 7. godine, jako je vazno da se u tom periodu preduprede hypo epizode. Dasi nekada urade EEG na godisnjem pregledu, bez obzira da li je imala ozbiljnije hypo ili ne.
Verovatno Vam ovo sto pisem zvuci strasno, ali ne bojte se, to je sigurno samo rutinska provera. Dobra stvar je sto deca, cak i dok spavaju, odreaguju na hypo, tako da moze i pravovremeno da se odreaguje.