CVS ili amnio ???

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
vlada_75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 23, 2008 10:55 am

CVS ili amnio ???

Post od vlada_75 »

Pozdrav za sve na forumu, posebno za doktore

Moja supruga i ja smo u velikoj dilemi. Radili smo Double test i dobili loše rezultate. :( Test je rađen 12.06.2008. i dobijeni su sledeći rezultati:

Gestatinal age by CRL 12+3
Gestation age on the day of serum taking 12+4

fB HCG 113ng/ml 2.88 corr.MoM
PAPP-a 1.3 mlU/ml 0.39 corr.MoM

CRL 61mm
NT 1,2 mm

Biochem.risk + NT = 1:207
Double test <1:50
Age Risk 1:597
Trisomy 18 + NT > 1:10000

Pitali skoro sve koje smo mogli i dobili različita mišljenja. Polovina doktora (ginekologa i genetičara) nam preporučuje CSV a polovina samo odmahuje glavom i kaže kasno je, radite amnio

Moja supruga ima 32 godine i danas (23.06.2008) je u 14. nedelji trudnoće (14+5)

Obzirom da se CSV ne radi u državnim institucijama (tako su nam rekli na GAK-u) ginekolog koji vodi trudnoću uputio nas je na privatne klinike u BG da se odradi CSV koji bi trebao da se odradi sutra (24.06.2008 - 14+5). Amnio je zakazana za 15. jul 2008. Nas plaši činjenica od mogućih komplikacija po majku, odnosno moju suprugu jer u vreme kad treba da dobije rezultate amnio ona će biti u 6 mesecu.

Zvali smo nekoliko privatnih klinika i opet ista priča, neki govore kasno je a neki dođite.

Molim Vas za mišljenje da li ima smisla raditi CSV ili ne u 14+5 nedelji trudnoće?

Na jednoj privatnoj klinici koji su nam rekli da je kasno za CSV dobili smo informaciju da rezultati amnio stižu za 2-3 dana, da li je to moguće???

hvala
vlada_75
Novi član
Novi član

pogresno napisano

Post od vlada_75 »

mislio sam CVS (Chorionic Villus Sampling)
pozdrav
Majda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2005 8:42 pm

Post od Majda »

Moja preporuka je da nazoves privatnu ordinaciju Femme Medicale i da se tu raspitas.
Kod njih rade jako dobri lekari a to je za ovaj slucaj veoma bitno da bi sanse da se nesto iskoplikuje bile minimalne.
Pogledaj i ovo:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... me+medical
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... me+medical
Slika
Kathy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 1:00 pm

cvs

Post od Kathy »

Kao sto si video na linku koji je postavila Majda, u oktobru prosle godine imala sam isti problem. I meni je rezultat dabl testa bio 1:50. Proplakala sam more suza, postavila temu ovde, saznala za CVS i dr Mikovica, zakazala biopsiju, posle dva dana je uradila, posle tri dobila rezulatat. I odahnula do kraja trudnoce.
Moj andjeo ima vec 7 nedelja, i sjajna je devojcica.
Zelim vam sve najbolje, i srecno!
xyz5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 11:44 pm

Post od xyz5 »

Ja sam imala losije rezultate, napravila CVS u 13+4 dana, dobila rezultat za par dana, sve je bilo u redu. Mislim da je sad kasno za vas za CVS, to se radi do neke 13 nedelje. Sad idite na amnio, i tacno je, prvicni rezultat dobija se za nekoliko dana, za koji su mi doktori rekli da ako je taj dobar, onda 90% je sve u redu sa bebom. Za krajnji rezultat (kompletni) ceka se 2 nedelje.
vlada_75
Novi član
Novi član

hvala

Post od vlada_75 »

hvala za odgovore
veliki pozdrav
vlada_75
Novi član
Novi član

Post od vlada_75 »

definitvno smo odustali od CVS
interesuje me misljenje za dobijanje rezultata amnio za 2-3 dana ili 8 dana (8 dana smo dobili kao informaciju na drugoj klinici)
molim Vas odgovor

mozda neki doktor....
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Poštovani Vlado
dobro ste uradili što ste odustali od CVS-a, rizik po gubitak trudnoće je veći nego kod AC (2-1).
Kao drugo ako ne i prvo češće su greške kod očitavanja gena bebe i relativno često bivaju zamenjeni tkivom majke pri uzimanju.

Što se tiče dabl test on ne znači da sa vašom bebom nešto nije u redu već da je potrebno uraditi genetiku.
Najbitnije je da vam sve bude dobro urađeno, a ne da li će to biti urađeno za 2-3 ili 8 dana !

Pozdrav DrPeđaDj
vlada_75
Novi član
Novi član

Post od vlada_75 »

Hvala na odgovoru
za brzinu dobijanja rezultata pitao sam zbog ne daj Bože loših rezultata i eventualnog prekida trudnoće.
Odlučili smo da ipak odradimo ekspertski UZ, jer tamo valjda može da se vidi...
a kasnije idemo na amnio

hvala još jednom svima i veliki pozdrav

P.S. nadam se da će sledeći put kad pišem biti lepe vesti
Fimka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 17, 2007 10:02 am

Post od Fimka »

vlado, puno srece :)
i da, u mom slucajuj se na ekspertnom videlo dosta toga :)
samo budite mirni, jer nerviranje oboma moze da naskodi, a njvise vasoj bebi....i ocekujemo vesti! lepe naravno :)
Slika
msn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 27, 2008 3:24 pm

Post od msn »

vlado, ti i tvoja supruga ste vec odluku doneli, ali cu ipak napisati svoje iskustvo po ovom pitanju, jer moze koristiti nekom drugom.

naime, ja sam CVS radila u istoj starosti trudnoce (14+3), sto jeste bilo malo kasno prema nekim uopstenim standardima. posle detaljnih konsultacija sa dr Brankovic iz Palmoticeve (gde se genetska analiza radi)mi smo se odlucili za CVS. kako nam je ona objasnila, ono sto moze biti problematicno sa kasnijim CVS-om je sto je doktoru otezano uzimanje uzorka, tako da ukoliko intervencija rezultira neadekvatnim uzorkom, onda i genetska analiza moze biti otezana (ponekad cak i nemoguca), a njen rezultat nepouzdan. ono sto je kriticno u tom slucaju je sposobnost doktora da uzme adekvatan uzorak i, ako se taj preduslov ispuni, kasnije uradjen CVS ne bi trebalo da ima losiju prediktivnu sposobnost od onog uradjenog na vreme. znaci, nastandardna vestina doktora je tu kriticna, tako da se CVS prema standardnim kriterijumima ne preporucuje nakon odredjene nedelje.

iz tog razloga je nama dr Brankovic preporucila iskljucivo dr Mikovica, nacelnika visokorizicnih trudnoca u NF. njen komentar je bio da, ako iko moze to da odradi kako treba- onda je to on, jer ima nepogresivu ruku. u nju nismo imali razloga da posumnjamo jer nam ona nije predlagala da idemo u njegovu privatnu praksu, vec da idemo direktno kod njega u NF na odeljenje. bukvalno nam je rekla idite deco i hvatajte ga na hodniku na odeljenju i iznesite mu svoj slucaj. mi smo bukvalno tako i uradili- otisli tamo, i pored velikih guzvi uhvatili trenutak njegove paznje na hodniku, on rekao sacekajte i za sutradan je CVS bio zakazan.

znaci, u NF se vadi uzorak, sa tim uzorkom trcis u Palmoticeve gde ga predajes na analizu i posle dva dana ti kazu telefonom rezultate, a pismeno dobijes prve naredne srede. u celom ovom procesu nisam ni dinara nikom platila. inace, dr Brankovic me je za svaki slucaj uglavila i na listu za amniocentezu, cisto za svaki slucaj ukoliko dr Mikovic kaze da iz bilo kog razloga ne moze da uradi CVS. ukoliko neko dodje u situaciju da mora da se bakce ovim procedurama, moj savet je da svuda iznese detaljno svoj slucaj i potrazi savet svih koji su ukljuceni u te postupke, jer je moje iskustvo da je ceo proces fleksibilan i prilagodjava se po potrebi. narocito vazi za Palmoticevu gde je dr Brankovic vrlo spremna da pomogne. to da se CVS u drzavnim ustanovama ne radi je cista neistina. u mom slucaju (s obzirom na sve okolnosti koje smo doktorki izneli) bila je mogucnost da se uzorak uzima sa raznih mesta (sto zaista nije standardna procedura) i ukoliko doktor koji vrsi intervenciju jeste obucen za tako nesto, i te nestandardne procedure se mogu vrsiti. geneticarima je bitno da dobiju adekvatan materijal koji mogu da analiziraju.
msn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 27, 2008 3:24 pm

Post od msn »

vlado, ti i tvoja supruga ste vec odluku doneli, ali cu ipak napisati svoje iskustvo po ovom pitanju, jer moze koristiti nekom drugom.

naime, ja sam CVS radila u istoj starosti trudnoce (14+3), sto jeste bilo malo kasno prema nekim uopstenim standardima. posle detaljnih konsultacija sa dr Brankovic iz Palmoticeve (gde se genetska analiza radi)mi smo se odlucili za CVS. kako nam je ona objasnila, ono sto moze biti problematicno sa kasnijim CVS-om je sto je doktoru otezano uzimanje uzorka, tako da ukoliko intervencija rezultira neadekvatnim uzorkom, onda i genetska analiza moze biti otezana (ponekad cak i nemoguca), a njen rezultat nepouzdan. ono sto je kriticno u tom slucaju je sposobnost doktora da uzme adekvatan uzorak i, ako se taj preduslov ispuni, kasnije uradjen CVS ne bi trebalo da ima losiju prediktivnu sposobnost od onog uradjenog na vreme. znaci, nastandardna vestina doktora je tu kriticna, tako da se CVS prema standardnim kriterijumima ne preporucuje nakon odredjene nedelje.

iz tog razloga je nama dr Brankovic preporucila iskljucivo dr Mikovica, nacelnika visokorizicnih trudnoca u NF. njen komentar je bio da, ako iko moze to da odradi kako treba- onda je to on, jer ima nepogresivu ruku. u nju nismo imali razloga da posumnjamo jer nam ona nije predlagala da idemo u njegovu privatnu praksu, vec da idemo direktno kod njega u NF na odeljenje. bukvalno nam je rekla idite deco i hvatajte ga na hodniku na odeljenju i iznesite mu svoj slucaj. mi smo bukvalno tako i uradili- otisli tamo, i pored velikih guzvi uhvatili trenutak njegove paznje na hodniku, on rekao sacekajte i za sutradan je CVS bio zakazan.

znaci, u NF se vadi uzorak, sa tim uzorkom trcis u Palmoticeve gde ga predajes na analizu i posle dva dana ti kazu telefonom rezultate, a pismeno dobijes prve naredne srede. u celom ovom procesu nisam ni dinara nikom platila. inace, dr Brankovic me je za svaki slucaj uglavila i na listu za amniocentezu, cisto za svaki slucaj ukoliko dr Mikovic kaze da iz bilo kog razloga ne moze da uradi CVS. ukoliko neko dodje u situaciju da mora da se bakce ovim procedurama, moj savet je da svuda iznese detaljno svoj slucaj i potrazi savet svih koji su ukljuceni u te postupke, jer je moje iskustvo da je ceo proces fleksibilan i prilagodjava se po potrebi. narocito vazi za Palmoticevu gde je dr Brankovic vrlo spremna da pomogne. to da se CVS u drzavnim ustanovama ne radi je cista neistina. u mom slucaju (s obzirom na sve okolnosti koje smo doktorki izneli) bila je mogucnost da se uzorak uzima sa raznih mesta (sto zaista nije standardna procedura) i ukoliko doktor koji vrsi intervenciju jeste obucen za tako nesto, i te nestandardne procedure se mogu vrsiti. geneticarima je bitno da dobiju adekvatan materijal koji mogu da analiziraju.
Odgovori