Karcinom debelog creva?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Stepen diferentovanosti bi trebao da odredi biolosko ponasanja mada u praxi moze i da se pokaze suprotno.Za neke tipove tumora se u startu zna da je prognoza losa,za neke i dobro diferentovan tip moze da bude fatalan a slabo diferentovan zbog vece agresivnosti sugerise odgovor na hemioterapiju.Zlezde nisu bile zahvacene a tumor je prilicno bio prosiren tako da bi bio preporucljiv uslovno receno neki "jaci"protokol(sa vise citostatika/vise ciklusa)mada kao i za sve bolesti ne samo maligne prognoza za pacijente je skroz individualna.Zid creva je bio probijen(valjda mesocolon mesorectum ne postoji.Najvaznije za sad je da je tumor bio operabilan(da je postojala extenzivna karcinoza to ne bi bio slucaj) i da se pocne sa HT.
Sve najbolje.
Nacko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nacko »

severus napisao:Zlezde nisu bile zahvacene a tumor je prilicno bio prosiren tako da bi bio preporucljiv uslovno receno neki "jaci"protokol(sa vise citostatika/vise ciklusa)mada kao i za sve bolesti ne samo maligne prognoza za pacijente je skroz individualna.Zid creva je bio probijen(valjda mesocolon mesorectum ne postoji.Najvaznije za sad je da je tumor bio operabilan(da je postojala extenzivna karcinoza to ne bi bio slucaj) i da se pocne sa HT.
Sve najbolje.
Hvala Severus.
Samo sto zlezde jesu bile zahvacene i to 11/18. U pravu ste za mesorectum, on je odstranjen... A u otpusnoj listi pise "Tu nije probio serozu"... ne razumem kako to ali verovatno to i nije tako bitno u ovom trenutku.
Inace tih 15% je izgovoreno onako prilicno olako na hodniku, niti sam ga pitala niti sam ocekivala da ce moci da nam da ikakvu prognozu... a i nije bio nas lekar... :(
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Lapsus calami
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Severus, danas smo dobili uput za IORS, za konzilijum. Sto se tice PH nalaza zaboravih da napisem da je centralna lgl sliva a. mesentericae inferior bez tumorskog tkiva... meni zvuci kao vazna informacija. Doktor kaze da cemo dobiti Xelodu a ne pravu HT. Pa nemamo metastaze na organima, bar za sada! Vi kazete da treba neki jaci protokol. Zasto nece bar da pokusaju nesto??? :cry:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Seko i Xeloda je hemioterapija.Kapecitabin se tek u tumoru transformise u 5-Fluorouracil cija je korist nedvosmisleno dokazana kod karcinoma debelog creva.Subjektivna podnosljivost je bolja sa manje nezeljenih efekata(koji su naravno moguci) i moze se duze uzimati.Inace skupa je i indikovana u slucajevima metastatskog Ca kolona kao palijativna th pa mi je drago da vidim da je daju u ranim stadijumima jer tada sam pacijent moze da ima i najvise benefita od nje.
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

A sta radi 5-Fluorouracil??? Pa ne znam farmakologiju! :-? Ja sam mislila da se koristi samo kao palijativna terapija. I kako to u ranom, zar nismo mi u zadnjem stadijumu? Danas sam pitala na patologiji asistentkinju, sleze ramenima, kaze: Nista ti ne brini, tako to ide, sta da radimo, imaces ti i decu i zivot je pred tobom bla bla bla... Samo sto mi nije rekla da je dovedem vec sutra dole kod njih pa prvi hodnik desno. Stvarno mi je grozan dan danas. :cry:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Iju kakva *beep* ta assitentkinja.Ovo ti je neki izmedju stadijum(ja uvek gledam po TNM-u pa ako nema M1 onda je kolko tolko OK.5-FU se vezuje kao nukleotid u DNK umesti timina i blokira replikaciju.A zadnji stadijum ti je kad je organizam sav u metstazama i nema ni teoretske sanse za izlecenje.HT u principu kod solidnih tumora nije nikada radikalna (osim kod limfoma) vec je dodatna i koristi se kao preoperativna/postoperativna.
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Danas smo imali konzilijum, odredjena je HT 5-fu-lv, 6 ciklusa od 30.06. Sta mislite, jel taj protokol ok za ovaj stadijum? Inace prima se IV u dnevnoj bolnici. Oni za sada nece da cuju za CT, kazu nema potrebe, radice se naknadno :roll:
Hvala
Emiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 1:02 pm
Kontakt:

Post od Emiz »

Draga Nacko najprije da te pozdravim i da tvojoj mami pozelim brzi oporavak.Molim te da mi opises simptome koje je imala tvoja mama pre nego sto ste ustanovili kancer debelog creva. Ja sam jako zabrinuta jer ja vec tri meseca ima dijareu i bol na levoj strani stomaka, a tu bol na levoj strani sam imalai prije, ne konstantno ali to traje vec nekoliko godina samo bez dijareje. Bili smo kod doktora on je uradio gastroskopiju i mikrobioloski test fecesa. Rekao je da imam HP i na mikrobilogiji su rekli da imam neku bakteriju koja se zove Aeromonas Hidrophilija pa valjda zbog toja imam dijareu. Pijem lanzul i neke antibiotike i isto pije peptonorm- to su neki grcki lekovi alii nisam bolje. Sada treba da idem na gastroskopiju ali me je toga jako strah kakvi ce da budu nalazi?
Molim te da mi kazes kakve simptome je imala tvoja mama? Isto svi koji znaju nesto o vakvim simptomima kave sam ja navela da mi odgovori!
Fala svima
Pomozite kome je potrebno
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Emiz napisao:Draga Nacko najprije da te pozdravim i da tvojoj mami pozelim brzi oporavak.Molim te da mi opises simptome koje je imala tvoja mama pre nego sto ste ustanovili kancer debelog creva. Ja sam jako zabrinuta jer ja vec tri meseca ima dijareu i bol na levoj strani stomaka, a tu bol na levoj strani sam imalai prije, ne konstantno ali to traje vec nekoliko godina samo bez dijareje. Bili smo kod doktora on je uradio gastroskopiju i mikrobioloski test fecesa. Rekao je da imam HP i na mikrobilogiji su rekli da imam neku bakteriju koja se zove Aeromonas Hidrophilija pa valjda zbog toja imam dijareu. Pijem lanzul i neke antibiotike i isto pije peptonorm- to su neki grcki lekovi alii nisam bolje. Sada treba da idem na gastroskopiju ali me je toga jako strah kakvi ce da budu nalazi?
Molim te da mi kazes kakve simptome je imala tvoja mama? Isto svi koji znaju nesto o vakvim simptomima kave sam ja navela da mi odgovori!
Fala svima
Zasto svi moraju da sami sebi "lepe " razne dijagnoze bez i jednog jedinog objektivnog klinickog nalaza.Koprokultura ,pa kolonoskopija pa tek onda da se razgovara o tome sta je nadjeno ,a ne da nagadjate kao mnogi sta bi ste eto mogli imati.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Uh Emiz, nemoj da nas strecas. Kad vidim novo lice na Onkologiji odmah se ohladim u sekundi.
Ne znaci ako ti se sada simptomi podudaraju sa Nackinom mamom da imas, nedaj Boze, i istu dijagnozu. Predpostavljam da tu mora dosta toga da se poklopi pa da se kaze da je u pitanju odredjena bolest.
Uostalom, eto pronasli su ti te bakterije, koje mogu biti uzrok dijareje.
Nemoj odmah da pomisljas na najgore.
Ajd javi nam se kada zavrsis sa gastroskopijom.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Da se nadovezem...

Pre par godina zamalo da capnem od dijareje - zakazala sam i snimanje zeluca, i gastroskopiju, i sve&svasta - ispostavilo se da imam Candidu, i posle popijenog lekica (zaboravila sam sad tacno koji je bio) sve je proslo.

Da ne pominjem odusevljenje mojih cika-doktora, koji me uvek salju na sve analize (zbog prvobitne dijagnoze)... :D :D :D :D

U prevodu - moze da bude milion drugih stvari OSIM karcinoma (i u procentima verovatnijih, da pitamo Severusa).

Znaci, samo polako&opusteno, Evelina ti je vec sve rekla, da se ne ponavljam...
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Emiz,

Bol na levoj strani stomaka je toliko nespecifican simptom i moze biti uzrokovan citavim nizom oboljenja od najbezazlenijih pa do onih ozbiljnijih. Nije karakteristican za karcinom debelog creva, Za karcinom su karakteristicni krv u stolici, naizmenicno dijareja i opstipacija, anemija nepoznatog uzroka, gubitak u telesnoj tezini... Ako postoji neki od ovih simptoma potrebno je uraditi dalje analize. U svakom slucaju nema razloga za paniku, uradi analize krvi, test na okultno krvarenje u stolici, ako treba kolonoskopiju (nista strasno)...

Moja mama nije osecala bol, nije gubila na tezini, bila je u odlicnoj formi do pred samu operaciju. Jedini simptom bilo je krvarenje koje je trajalo prilicno dugo, a kasnije je doslo do opstrukcije creva tumorom pa su poceli problemi sa praznjenjem. Ali zaista nikakvog bola nije bilo.

Hvala na podrsci i lepim zeljama, ja tebi takodje zelim sve najbolje i da nam se javis sa lepim vestima.

Pozdrav
Odgovori