Karcinom debelog creva?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Nacko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 19, 2008 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Karcinom debelog creva?

Post od Nacko »

Imam jedno pitanje. Ja sam nova ovde, ne znam ni kako da pocnem... Moja mama je pre neki dan radila kolonoskopiju, pronasli su tumor otprilike velicine pesnice (kako je doktorka rekla), njoj su rekli da je polip, a napisali infiltracija u nalazu i pominju stenozu zida takodje. Ja inace studiram medicinu i to mi nikako ne lici na benigni polip, koliko znam oni ne infiltriraju. A stenoza znaci da je zahvatio misicni sloj.
Inace ona je bila pre godinu i po dana kod lekara, uradjen joj je samo rektalni tuse i rekli su da su hemoroidi. Uradili smo i markere jer sam i dalje sumnjala, bili su skoro na 0.
Nalazi biopsije su za 7 dana, znam da ih treba pricekati, tu pricu znam napamet ali bih volela da mi neko od lekara kaze da li postoji IKAKVA sansa da ja nisam u pravu, i cak i da jesam da li postoji mogucnost da toliki tumor nije jos uvek dao metastaze? Osecam se jako krivom i jako mi je tesko. Brz odgovor bi mi mnogo znacio.
Hvala unapred.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

A da sacekate vi svi fino biopsiju a ne da prejudicirate najgore i bezrazlozno krivite sebe.Inace stenoza znaci da je lumen bilo kog supljeg organa suzena ne da je lezija probila t.muscularis:roll: .Sto se tice samog tog tumora ni biopsija nije sigurna zbog dinamike tumorskog rasta i displazije u celijama polipa i progresije u karcinom te stoga polip moze sadrzati fokuse karcinoma (dobro diferentovanog,slabo diferentovanog,in situ,invazivnog itd).Ako je taj tumor stvarno velicine pesnice,neka je benigni u celini i nek nema evoluciju prema karcinomu on mora napolje jer suzava progresivno lumen dovodeci do subokluzije a zatim i do ileusa i perforacije.Ja se ubih na ovom forumu od ponavljanja da od markera nikakve vajde ,njihova validnost sto se tice dijagnoze je nula.Sto se tice rektalnog tusea njime moze da se otkrije tumor u ampuli rektuma a obzirom da je ovakav otkriven na kolonoskopiji verovatno je proksimalnije lokalizovan. A koja si ti godina??
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Severus, prvo hvala na brzom odgovoru. Drugo ne prejudiciram nista, samo se plasim. Znala sam i tada da markeri nisu pouzdani za postavljanje dg. ali niko nije ni hteo da cuje da uradi kolonoskopiju, oni su nasli hemoroide i to je bilo to. Markere smo uradili jer je meni i dalje bilo sumnjivo. Inace tumor se nalai u sigmoidnom kolonu, kaze nalaz ovako: "Cim se prodje analni kanal i pocetna ampula naidje se na karfiolasti infiltratna oko 20cm, koji suzava proksimalno. Uzete su biopsije. Infiltratio stenosans amp. recti ad 20 cm. Mene plasi ta infiltratio stenosans. Ali nisam ja neki sad baxuz, naravno da se nadam najboljem. :) Inace treca sam god. tako da tek sad slusam patologiju. Pozz
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Dobro je sto ste uradili kolonoskopiju,infiltracija je inace uopsten termin sam PH moze da kaze sta je u pitanju.Sacekajte PH a operacija je nesto sto svakako sleduje ,a kakav ce biti intaroperativni nalaz i PH celog tumora odredice dalje postupke.Prilegni dobro na patologiju ona cini i dalje studije a i praxu mnogo laksom :wink: .
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Hocu, hvala ti puno... malo si me nasmejao sto nije bilo lako ovih dana. Nista onda, cekam PH, lezim na knjizi i javljam rezultate u cetvrtak :wink:
Nacko
Stalni član
Stalni  član

PH nalaz...

Post od Nacko »

Mami je danas potvrdjena dijagnoza... karcinom :( Doktor misli dobro diferentovan... ali kaze da to sada i nije mnogo bitno, PH je bilo nemoguce videti, nista detaljnije nisu mogli da nam kazu, operacija je 8.05. u D. Misovic. Moje pitanje je da li neko ima iskustrva sa ovom bolnicom i sa Dr. Mitrovicem? Da li je u redu da se operacija uradi tamo ili je bolje na IORS? Koliko se u proseku ceka patohistoloski nalaz posle operacije i kada se radi CT?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa sada je najvaznije da se uradi operacija od operativnog nalaza zavisice dalja procedura a pre operacije bi trebalo uraditi rtg pluca i CT abdomena da bi se iskljucila/potvrdila sistemska rasirenost a vec se stadijum ocenjuje preciznije kada se sa resekovanim delom kolona pregledaju i lgl i teka tada se raspolaze sa potpunim podacima.
Nacko
Stalni član
Stalni  član

pitanje

Post od Nacko »

Rekli su da ce raditi CT i rtg posle operacije, i meni je to cudno. Da li bismo mozda trebali da uradimo nesto privatno? I ne znam je li u redu da se na ovakvu operaciju ceka 15 dana, ne znam sta sve moze da se desi za 15 dana...
Ljudi je li operisan neko od kolorektalnog karcinoma u Dragise Misovic? Zna li neko tog Dr. Mitrovica? Da li rade takvu vrstu operacije u IORS?
Izvinjavam se ako sam dosadna, samo zelim da uradim sve da mojom mami bude dobro.
Sta mislite od PET-CT? Isplati li se raditi ga i koja je tacno razlika izmedju njega i klasicnog skenera? Gde se najblize moze uraditi?
Severus beskrajno Vam hvala na odgovorima...
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Nacko,

Smiri se. tih 15 dana ce proci. Pretpostavljam da morate i da pribavite neke analize pre operacije (barem su meni bile potrebne).
Meni je kracinom jajnika slucajno otkriven u subotu, a sledeci utorak sam vec imala zakazan ulazak u bolnicu. Medjutim, ustanovljeno je da imam i hipotireozu te je sve pomereno za 10 dana dok se ne stabilise stitna zlezda.
Znam, jako je tesko cekati. U tom cekanju poceli su da mi se pojavljuju neki lutajuci bolovi, mada mislim da je to sve bilo na nervnoj bazi. Iskreno, ja sam jedva cekala da me operisu.

PET postoji u Segedinu i u Ljubljani i cena je cca 1.100eur. (Navodno treba da pocne sa radom i u Kamenici, ali to pricaju vec godinu dana). Bobrock je spomenuo i neki u Zagrebu pa mozes i njega da kontaktiras. Verujem da ce Severus vec da ti se javi i da ti kaze da li je uopste neophodno da sada, pre operacije odlazite tamo. Ti ukucaj opciju Trazi, odaberi forum Onkologija pa ces naci sve sto te interesuje. Postoje ljudi sa foruma koji su isli u Segedin.

To sto su rekli da ce uraditi CT i rtg posle operacije je i meni cudno, ali ja ipak nisam neki veliki strucnjak u toj oblasti. Uostalom, meni su trazili da na prijem u bolnicu donesem rtg pluca pre operacije, ali mislim da je to bilo neophodno zbog opste anestezije. Doduse, nakon operacije, a pre pocetka hemo terapije morala sam pre ulaska u IORS da uradim CT abdomena i male karlice. rtg pluca je radjen na IORS-u.

Danas je 24.04. Krecu praznici pa je i to pomerilo citavu stvar. Najbolje je da se trudite da ne razmisljate o tome koliko imate jos da cekate. Jeste tesko, ali vi tu ne mozete nista da uradite, da ubrzate, tako da je vase nerviranje kontraproduktivno.

Znam da te nisam bas preterano utesila, ali veruj mi, znam kako je i tebi i tvojoj mami.
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Draga Evelina,

hvala na odgovoru, u pravu si nisi me utesila ali mi svaka tvoja rec mnogo znaci. Citala sam tvoje postove, znam da si jako hrabra i mnogo iskusnija od mene u ovoj prici, znam sta si sve prosla, i ti i tvoj tata... I hocu da znas da mi je jako drago sto ste oboje bolje... A nije meni ni potrebno sada da me neko tesi, ok sam ja, samo hocu da znam sta bi trebalo da uradim, ne zelim da napravim ponovo neku gresku, niti da dozvolim drugima da je naprave. Raspitujem se na sve strane, na internetu, na fakultetu, ovde na forumu... nasla sam se u nebranom grozdju i ne znam sta mi valja ciniti...

Analize ne treba da radimo jer smo ih radili jako skoro (KKS, biohemija, ultra zvuk...) to za CT i rtg me uzasno brine, jako mi je cudno, iskreno ne znam sta da radim, razmisljam da odem sledece nedelje da pitam doktora, ako treba mi sami da uradimo nije problem. Samo da sve bude ok... Inace oni su rekli da ce pred operaciju uraditi i ponoviti jos neke analize ako bude bilo potrebno.

Za pet-ct znam da ne bi trebalo sada raditi, mozda kasnije, nego sam dosta guglovala ovih dana pa mi se ucinilo kao jako dobra stvar. Da, u Kamenicu je trebalo da stigne u decembru, ali nista od toga... sta je tu je... u ovoj zemlji smo vec na sve navikli... Severusa ne smem nista vise ni da pitam, udavice me covek koliko sam dosadna... :oops:

Sto se nerviranja i straha tice znam da je kontraproduktivno ali je uvek prisutno. I verovatno znas kako to ide... razgovaramo, salimo se, gledamo tv, setamo, kuvamo rucak... ma sve radimo zajedno.... samo sto ona nikada ne place predamnom, a ja nikada pred njom... gada retko pominjemo, odgovorim ako me nesto pita...

Budi mi dobro... Sve najbolje, drzite se svi, svako vece se molim za mamu ali i za sve vas...
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Severus nemojte sad da vicete na mene, dosadna sam i sram me bilo... ali jos jedno pitanje o markerima. Mama sutra ima operaciju, radjene su joj analize juce i danas:
- rtg pluca b.o.
- UZ abdomena b.o.
- biohemija, kks su ok (malcice je anemicna)
- markeri CEA: 1,4, CA19-9: 4,8
Znam da nisu pouzdani za dijagnozu ali da li su znacajni za prognozu? Da li postoji korelacija izmedju vrednosti markera i uznapredovalosti bolesti?Sta vi mislite jesu li ovo dobre vesti? :roll:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Naravno da su dobre nema sistemske zahvacenosti(pre svega jetre i pluca),a sto se markera tice zaboravite ih sta ako (hipoteticki razmatrano)maligne celije dediferentuju pa prestanu da stvaraju marker??Onda neko moze da bude sa extenzivnim oboljenjem i veoma niskim markerima.Ili kod Ca pankreasa kad markeri pocnu da "vriste "tumor je inoperabilan.
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Mama je odlicno podnela operaciju, jos malo pa idem da je vidim! Doktor kaze da je tumor zaista bio veliki, linfni nodusi su povadjeni, bili su normalne velicine i makroskopski izgledaju normalno. Jetra makroskopski bez promena. Kaze da nije zahvaceno okolno masno tkivo i da se sirio "dole prema peritoneumu" ali je peritoneum intaktan, zahvatio mezorektum... koliko se secam to je to. Kaze da se radi o dobro diferentovanom karcinomu i optimista je ali naravno moramo da cekamo PH nalaz. Severus kako zvuci ovo?
Veliki pozdrav svima
Trcim u bolnicu..... :)
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

Danas su napokon stigli rezultati, ali ovo nismo ocekivali! U ponedeljak nas salju na IORS, oni treba da odluce sta dalje. CT jos nije radjen, ne znamo sta nas tamo jos ceka... :(

- Adenocarcinoma coli infiltrativum et metastaticum in lymphonodi regionalis, dobro diferentovan.

- Tumor infiltruje sve slojeve crevnog zida. Vaskularna invazija nije nadjena. Na resekcionim linijama nije nadjeno tumorsko tkivo. Nadjeno je 18 linfnih cvorova, u 11 su prisutne metastaze adenokarcinoma. Stadium C2 po Dukes. :cry:

- U dostavljenim prstenastim iseccima debelog creva nije nadjeno tumorsko tkivo.

Kako se uopste odredjuje stadijum po Dukesu? Na osnovu kojih tacno parametara? Ponavljam da CTom nije potvrdjeno/iskljuceno postojanje sistemskih metastaza a oni mojoj mami daju 15%? Da li da insistiramo na CTu pre pocetka hemoterapije? Sta da radimo? :cry:
Nacko
Stalni član
Stalni  član

Post od Nacko »

I jos jedno pitanje: Znam sta znaci dobro diferentovan i da je to kao bolja varijanta ali kakve konkretno mi koristi od toga imamo???
Odgovori