Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.
severus napisao:Bolji PH nije mogao biti nodularna skleroza od sva 4 tipa ima najbolju prognozu samo ne znam da li je Ann Arbor IIa ili IIb.
Ne znam ni ja,cini mi se da stadijum niko nije odredjivao ili nam nije rekao,ali po svemu sto sam iskopala citajuci na netu,moguce je da je IIb (sa sistemskim znacima),mada nisam sigurna da su to pravi znaci koji se traze.
Naime,ona je imala nocno preznojavanje i nocne blago povisene temperature,svrab po kozi nije imala.
Dali i koliko je bitno dali se radi o IIa ili IIb u smislu terapije i prognoze?
U principu prisutnost sistemske zahvacenosti bi znacila losiju prognozu ali vi nemojte da panicite jer neko je imao i difuzni limfom velikih B celija pa se izlecio a neko neki nizi stepen maligniteta pa je zavrsio fatalno.Sto se tice zracenje pogorsanje moze da nastupi zbog oslobadjanja kalijuma ,purina,i zapaljenja koje prati nekrozu tumorskih celija a organizam pacijenta sa limfomom i bilo kojim drugim malignitetom je po definiciji imunosuprimiran ali se zato daju diuretici,alopurinol ,antibiotici i ostala suportivna terapija.Drugo zracenje je nesto sto se daje frakcionirano da je data HT poboljsanje bi rapidnije nastupilo.Nije mi jasno zasto nije data HT jer je sindrom v.cavae po definiciji urgentno stanje u onkologiji bez obzira da li se radilo o limfomu ,Ca pluca,ili metatstatskom tumoru testisa ako je kompromitovan povratak krvi u srce HT se ukljucuje empirijski.A HT ce sasvim sigurno biti.
Nama je objasnjeno da se radi o urgentnom stanju i da se stoga odmah ukljucuje radioterapija,jer deluje mnogo brze nego HT.A za HT su nam rekli da ona (sestra) treba da bude dovoljno jaka da bi je primila i da ce oni sada da prate stanje organizma i kad procene da je pravo vreme,ukljuciti HT.
Moguce da je ona bila pacijent sa nekim rizikom,nije nam do kraja objasnjeno.
U svakom slucaju,nece joj uvesti HT prve dve nedelje zracenja.
Dali je to pogresno?
Nemojte da preispitujete da li je necija odluka pogresna ili nije jer neko iza nje stoji .I zracenje i HT ce imati podjednako dobar efekat na smanjenje zivotno ugrozavajuceg kompresivnog sindroma nego ce se sa lecenjem nastaviti i po rezoluciji kompresivnog sindroma.
Tako nam je i receno:dve nedelje nakon pocetka zracenja ona ce osetiti drasticno poboljsanje i pomislice da je sve gotovo,ali da tek tada bitka za izlecenje pocinje.
Hvala vam od sveg srca!!!