Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.
Samo da odgovorim Severusu na njegovo da bih se na CT-u videlo da ima nesto na kostima.Moja sestra ima primarni tumor na karlici i meta promene na karlici koje se uopste nisu videle na CT-u,svaki put je nalaz uredan.Magnetna rezonanca je jedino sigurno resenje sto se tice kostiju i nista vise.I dan danas kada uradimo CT snimak nalaz uredan,a magnet pokazuje tumore.A mi smo izgubili dva meseca dok nismo ustanovili da postoji tumor zato sto su svi vikali CT nalaz uredan,nema potrebe da se radi magnet,pa kad smo uradili privatno magnet a ono imali smo sta da vidimo.Samo toliko.
biljanalj napisao:Samo da odgovorim Severusu na njegovo da bih se na CT-u videlo da ima nesto na kostima.Moja sestra ima primarni tumor na karlici i meta promene na karlici koje se uopste nisu videle na CT-u,svaki put je nalaz uredan.Magnetna rezonanca je jedino sigurno resenje sto se tice kostiju i nista vise.I dan danas kada uradimo CT snimak nalaz uredan,a magnet pokazuje tumore.A mi smo izgubili dva meseca dok nismo ustanovili da postoji tumor zato sto su svi vikali CT nalaz uredan,nema potrebe da se radi magnet,pa kad smo uradili privatno magnet a ono imali smo sta da vidimo.Samo toliko.
NIJE TACNO!!!!
Nego je poenta kada se radi CT uciniti sto vise preseka sto se u praxi izbegava zbog prezracivanja pacijenata.Za vasu informaciju CT registruje metastazu velicine zrna pirinca i koristi se za otkrivanje istih u plucima i jetri a kada biste isti broj preseka pravili na karlici i kicmi pacijenta bi savim fino ozracili RTG zracima.Metastaze u kostima se otkrivaju pomocu scintigrafije na osnovu pojacanog nakupljanja radiofarmaka.Zato nemojte meni da prosipate tu neku pamet.
Ne prosipam ja pamet,samo kazem da je CT radjen u Sremskoj Kamenici i da dete ima 16 godina i verujte mi da su joj radjeni svi potrebni preseci,cak je i jedan profesor-radiolog onkolog gledao snimke i nije mogao da veruje da CT nista ne pokazuje,a pre CT-a smo radili sintigrafiju kostiju koja je pokazala nakupljanja,pa je onda preporuceno da se uradi CT snimak koji ne pokazuje NISTA,a ako je potrebno sada cu odmah da pogledam i da napisem koji preseci su radjeni.
Ja sam rekao sta sam imao ne radi se CT nego scintigrafija ,a sumnja na kostane metastaze se postavlja na osnovu bolova u kostima u prisustvu dijagnostikovanog tumora i njegovog bioloskog ponasanja. Ende
Apropo tih bolova,žena je drugi dan na HT,bolove ne oseca ni u nozi ni u rektumu a baš je imala problema sa tim.Da li je moguce da je to tzv.projektovani bol? Čitao sam da kod kolorektalnog tumora to može da bude slučaj zato što tumor pritiska nerv ili smanji dovod krvi,nisam baš najbolje razumeo.
Ma nema problema samo sam hteo da kazem da nemozete tako sto posto da kazete coveku da bi CT snimak pokazao da ima nesto na kostima kada moze da se desi da ipak ima nesto,a da je CT to prevideo.Inace i ona je imala bolove,zato smo i uradili magnet.Izvinite ako sam vas uvredio nesto ali verujte mi da sa nasim doktorima imam veoma losa iskustva i da sam toliko upucen u medicinu da mogu i da ocitam snimak magnetne rezonance kao i CT snimak.