PITANJA ZA KARDIOLOGA*prolapsus mitralis

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

prolaps mitralnog zaliska nije manje ozbiljan od upale krajnika, pre svega za nedisciplinovane pacijente!
ukoliko se zapusti, moze odvesti u hipertrofiju srcanog misica (zadebljanje) i na kraju srcanu insuficijenciju.
pre svake intervencije kao sto je odlazak kod stomatologa, i druge sitnije intervencije (naravno i sve eventualne "prave" operacije) mora se uzeti antibiotska zastita! prolabirani mitralni zalistak je mesto na kome se mogu veoma lako "zapatiti" bakterije i izazvati veoma tesko i jos uvek sa visokom stopom smrtnosti oboljenje - infektivni endokarditis.
dakle, kontrolisani prolaps mitralne valvule je stanje koje ne treba da da povod za brigu, nekontrolisanje nikome ne bih preporucio!
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

drbgd napisao:prolaps mitralnog zaliska nije manje ozbiljan od upale krajnika, pre svega za nedisciplinovane pacijente!
Izvinjavam se sto sam napisala ogorcen post, ali ja sam disciplinovan pacijent koji cesto ima problema sa nedisciplinovanim lekarima, sa kojima uvek moram da se ubedjujem oko antibiotika pri intervencijama. Kazu "ko vam je to rekao???", pa onda moram sama odabirati antibiotike. To mi se desava kako kod stomatologa, tako i kod hirurga.
Na zalost nisu svi lekari savesni kao vi.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

nazalost, u pravu ste - ima svakakvih kolega...
generalno - ipak vazi pravilo da cete kvalitetniju uslugu dobiti u nekoj od velikih, drustvenih ustanova nego kod (vecine) privatnika. ukoliko ne mozete / ne zelite da cekate redove, najbolje je otici na vma koja se komercijalizovala i otvorila prema civilima, mada je sa godinama i ova ustanova izgubila stari sjaj...
marinela_m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 2:06 pm

Post od marinela_m »

Imam 47 godina, i dijagnozu "PROLAPSUS VALVULAE MITRALIS", sa regurgitacijom, uradjen EKG nalaz koji pokazuje sledece: sinusni ritma frekvence 67/min. intemrdijerno polozena elektricna osovina i krvni pritisak 120/70. Koju mi terapiju preporucujete?
Unaprijed hvala!
mashrumz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 17, 2008 2:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mashrumz »

Imam 26 godina i dijagnozu PMV MR 1 + i TR 1
Iz prethodnog teksta shvatio sam sta znaci PMV MR 1 +
Zanima me sta je ovo TR 1.
Hvala.
Odgovori