prolaps mitralnog zaliska nije manje ozbiljan od upale krajnika, pre svega za nedisciplinovane pacijente!
ukoliko se zapusti, moze odvesti u hipertrofiju srcanog misica (zadebljanje) i na kraju srcanu insuficijenciju.
pre svake intervencije kao sto je odlazak kod stomatologa, i druge sitnije intervencije (naravno i sve eventualne "prave" operacije) mora se uzeti antibiotska zastita! prolabirani mitralni zalistak je mesto na kome se mogu veoma lako "zapatiti" bakterije i izazvati veoma tesko i jos uvek sa visokom stopom smrtnosti oboljenje - infektivni endokarditis.
dakle, kontrolisani prolaps mitralne valvule je stanje koje ne treba da da povod za brigu, nekontrolisanje nikome ne bih preporucio!
PITANJA ZA KARDIOLOGA*prolapsus mitralis
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Izvinjavam se sto sam napisala ogorcen post, ali ja sam disciplinovan pacijent koji cesto ima problema sa nedisciplinovanim lekarima, sa kojima uvek moram da se ubedjujem oko antibiotika pri intervencijama. Kazu "ko vam je to rekao???", pa onda moram sama odabirati antibiotike. To mi se desava kako kod stomatologa, tako i kod hirurga.drbgd napisao:prolaps mitralnog zaliska nije manje ozbiljan od upale krajnika, pre svega za nedisciplinovane pacijente!
Na zalost nisu svi lekari savesni kao vi.
nazalost, u pravu ste - ima svakakvih kolega...
generalno - ipak vazi pravilo da cete kvalitetniju uslugu dobiti u nekoj od velikih, drustvenih ustanova nego kod (vecine) privatnika. ukoliko ne mozete / ne zelite da cekate redove, najbolje je otici na vma koja se komercijalizovala i otvorila prema civilima, mada je sa godinama i ova ustanova izgubila stari sjaj...
generalno - ipak vazi pravilo da cete kvalitetniju uslugu dobiti u nekoj od velikih, drustvenih ustanova nego kod (vecine) privatnika. ukoliko ne mozete / ne zelite da cekate redove, najbolje je otici na vma koja se komercijalizovala i otvorila prema civilima, mada je sa godinama i ova ustanova izgubila stari sjaj...
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 2:06 pm