PITANJA ZA KARDIOLOGA*prolapsus mitralis

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

rada187
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 6:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

PITANJA ZA KARDIOLOGA*prolapsus mitralis

Post od rada187 »

imam 26 godina,pre 3 godine su mi iznenada utvrdili dijagnozu
PROLAPSUS A2 SEGMENTI VALVULAE MITRALIS CUM INSUFITIENTIO VALVULAE MITRALIS GRADUS I
imam tegobe u vidu gušenja,najčešće,ponekad se osećam jako slabo i osećam snažan pritisa na grudi,kao da mi je neko stavio nešto teško na grudni koš.u početku mi je bilo jako teško ali sam se vremenom navikla na takvo stanje.malo teže podnosim toplo vreme i promenu vremena.
pomirila sam se sa tim,ali se bojim kako dalje?da li je to problem tokom trudnoće,da lise i onda piju lekovi,postoji li šansa da se prestanu piti lekovi i da li to moje gušenje može da naškodi bebi?
da libi trebalo ranije prestati sa lekovima,pre početka trudnoće,i da li je prilikom porođaja potreban poseban nadzor od strane kardiologa?
molim vas ako ste u mogućnosti da mi detaljnije objasnite o ovoj bolesti i odgovorite na postavljena pitanja
takođe bih volela da mi se jave osobe sa istim problemom pošto u mojoj okolini nikoga ne poznajem sa ovim problemom
UNAPRED ZAHVALNA
radna i mila
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

POzdrav Rado,
znam da dijagnoza ovako napisana zvuci pompezno,ali ustvari i nije tako strasno.Ono sto je svakako vazno je da se vi pomirite sa vasim stanje i naravno zustavite njegovu progresiju ukoliko je to moguce. Ukratko, zalistak koji odvaja vasu lijevu komoru od pretkomore ne funkcionise bas najbolje. Odnosno, dio krvi koji bi komora trebala ubaciti u aortu vraca se u pretkomoru, sto u ovoj povecava pritisak,opterecuje njene yidove i postepeno dovodi do sirenja lijeve pretkomore. Razlozi prolapsa mitralne valvule mogu biti razliciti: geneticka predisponiranost, reumatska groynica, endokarditis, koksaki virus, adeno virus itd.Obzirom da postoje stupnjevi regurgitacije od I-IV kod vas i nije tako strasna situacija.
Sto se tice trudnoce,pravi savjet ce vam dati kardiolog, pri cemu vam se generalno savjetuje nenaprezanje, odnosno umjereno naprezanje. Mislim da ce vam kardiolog savjetovati sto prije radjanje kako se u medjuvremenu stanje ne bi pogorsalo. Sto se tice terapije, ako vam je propisana, svakako mora biti prilagodjena trudnoci, sto ce opet uraditi kardiolog, posto sa njim o svemu popricate.
JA licno, imam mitralnu regurgitaciju III stepena,ali i sa njom se zivi. Inace imam 28 godina. Redovne kontrole, pravilan ishrana, adekvatna terapija i umjeren nacin zivota svakako pomazu.
Veliki pozdrav
rada187
Novi član
Novi član

prolapsus mitralis

Post od rada187 »

:P ZDRAVO :P

Borise hvala na tako brzom odgovoru!
Mnogo je lakše popričati sa nekim ko razume moj problem u potpunosti.
Na ovaj forum sam se slučajno prijavila dok sam tražila neke detalje u vezi mog zdravstvenog problema,pročitala nekoliko poruka koje su pisali ljudi koji boluju od istog i vrlo su optimistični i pozitivni.Nisam ni sama dramila u vezi toga,ali ponekad me uhvati neki bed,zaboravim ja na to,ali me svaki dan na to podseti roza tabletica.Čak šta više,dobar deo vremena sam se osećala jadno i manje važno,ali kao što kažeš,treba se boriti,nije to tako strašno.
Sad više i ne razmišljam toliko o tome,nadam se da će biti sve OK!
Još jednom veliko hvala na odgovoru,verovao ili ne ovo je prvi put da sam popričala sa nekim ko ima prolaps m.
POZDRAV
radna i mila
rada187
Novi član
Novi član

prolapsus mitralis

Post od rada187 »

:P ZDRAVO :P

Borise hvala na tako brzom odgovoru!
Mnogo je lakše popričati sa nekim ko razume moj problem u potpunosti.
Na ovaj forum sam se slučajno prijavila dok sam tražila neke detalje u vezi mog zdravstvenog problema,pročitala nekoliko poruka koje su pisali ljudi koji boluju od istog i vrlo su optimistični i pozitivni.Nisam ni sama dramila u vezi toga,ali ponekad me uhvati neki bed,zaboravim ja na to,ali me svaki dan na to podseti roza tabletica.Čak šta više,dobar deo vremena sam se osećala jadno i manje važno,ali kao što kažeš,treba se boriti,nije to tako strašno.
Sad više i ne razmišljam toliko o tome,nadam se da će biti sve OK!
Još jednom veliko hvala na odgovoru,verovao ili ne ovo je prvi put da sam popričala sa nekim ko ima prolaps m.
POZDRAV
radna i mila
wert
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 5:50 pm

Post od wert »

Pozdrav Rado!Samo da ti kazem da i ja imam prolaps valvule mitralis,dooduse blagi,ali postoji.Ja i nisam nesto osjecala neke simptome,smeta mi samo promjena temperature,tako da mi je slucajno otkriven n ainternistickom pregledu za operaciju.Imam endometriozu koja stvara ciste na jajnocima.Mozes misliti kako sam se osjecala, ai i danas.
Kardiolog je rekao da nemam bas velikog razloga za sada za brigu,samo kontrola svakih 6 mjeseci,ali meni je pravo tesko.I samo da znas,moras naglasiti ako radis ikakvu intervenciju kod ljekaragdje instrumenti dolaze u kontakt sa krvlju da imas prolaps,posto moramo u tom periodu biti pod antibioticima.
Borise,kako si ti dobio prolaps i kako je doslo do treceg stepena?
Ja se i sa bojim....Kako dalje sa normalnim zivotom, a tek mi 29! :o
c.boris
Stalni član
Stalni  član

Post od c.boris »

POzdrav wert,
kako sam dobio,pojma nemam,vjerojatno kao ni bilo koji kardiolog kome bih postavio to pitanje. A otkrio sam ga kao slucajno.Sluzio sam vojsku na KVB-u u Sremsko jKamenici i obyirom da si konstantno okruyen morem kardiologa, laboratorijom ,eho kabinetom,padne ti na pamet da uradis nesto od nalaza. I ja uradio eho. I kardiolog bio zaprepasten nalazom. Kaze, tako da izgledas,a da imas prolaps treceg stepena, nemoguce. A ja tako izgledam(183,85),bez narocitih smetnji i sto je najstrasnije imam i prolaps III stepena. U toku vojske sam valjada jos dva puta odradio ehoi i svaki put je isti nalaz. Ono sto sam napravio je da sam se odrekao teretane,ali zato trcim i vozim bajs. I za sada je sve ok. Bas se ovih dana spremam na kontrolni eho pa cemo vidjeti sta prof. Kovac kaze.
Pozdrav
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

I ja sam bila isto iznenadena kao i ti,ali samo hrabro,barem nemas namjeru radati... :lol: Salim se !
Veliki pozdrav i stvarno nekada se zivot moze zakomlikovati pravo!
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

Imam jedno pitanje,mozda malo glupo,ali je ipak pitanje... :oops:
Da li je av blok prvog stepena isto sto i prolaps valvule mitralis prvog stepena?
Mislim, je li jednostavnije reci prolaps valvule mitralis?
Pishta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 5:57 pm

Post od Pishta »

Nije, prolaps valvule mitralis je kada ti se mitralni zalistak ne zatvara do kraja zbog čeka se krv vraća iz komore natrag u predkomoru a AV blok mi se cini da je nekakav problem sa živcima. Kad živci šalju krive signale srcu kao treba kucati ili tako nešto.
wert
Stalni član
Stalni  član

Post od wert »

hvala na odgovoru!
E sad,meni je internistica na ekg vidjela av blok prvog stepena,uputila me na ultrazvuk srca gdje se vidjelo da imam blagi prolaps valvule mitralis,znaci imam dvije dijagnoze?
c.boris
Stalni član
Stalni  član

Post od c.boris »

pozdrav,
slusaj prolaps i blok nisu jedno te isto. Prolaps je propustanje zaliska izmedju komore i pretkomore,a Av blok je sprijecenost provodjenbja nadrazaja sa pretkomora na komore. Blok se registruje ekg-om,a prolaps eho-om i slusalicama. U svakom slucaju su dvije dijagnoye.
Pozdrav
s.and.i
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 2:43 pm

Post od s.and.i »

Rado, pre nego sto sam zatrudnela imala sam prolaps mitralne valvule gr I.
Pre par dana sam isla na kontrolu, 3 meseca nakon porodjaja - vise prolapsa nema! Moj dr, kardiolog u koga imam jako puno poverenja i prati me od pocetka samo je konstatovao da mi je trudnoca jako jako prijala. Postoji malo vracanje medjutim to vise ne moze da se gradira cak ni kao 1.
Pre trudnoce sam pila Propranolol, onog sekunda kada sam saznala da sam trudna sam prestala, medjutim u toku trudnoce prosto za ne poverovati nisam imala nikakve srcane tegobe! Dr mi je rekao da vise nema potrebe da pijem lek, sada kada je situacija ovakva.
Puno srece!
Ivana1000
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 22, 2008 2:42 pm

pitanje

Post od Ivana1000 »

Imam 21 godinu,postavljena mi je dijagnoza prolapsus mitralis mr 1\2 + . PONEKAD osecam malaksalost,ali
najcesce me muci potreba za dubokim udisajem.Cesto imam upalu krajnika.Kada sam napeta,imam problema sa
disanjem.Inace sam pusac.Za nedelju dana imam zakazan pregled kod kardiologa,ali me interesuje vase misljenje
kako olaksati i spreciti pomenute tegobe,jer do sada nisam primala nikakvu terapiju - Ivana.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

misljenje se moze dati tek nakon ultrazvucnog pregleda srca! prolaps mitralne valvule je nalaz sa kojim se uz redovne kontrole zivi bez skracenja zivotnog veka! kardiolog ce tokom zivota odrediti da li je i kada je potrebno da se uvede terapija, a jednoga dana (ne kod svih pacijenata) i da se uradi operacija
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Prolaps mitralnog zalistka je sada manje ozbiljno od upale krajnika... postala je opsta pojava, a cim je nesto opste nije ni bitno, jer kako drugi mozes i ti. Nisam mogla da verujem kada sam jedne godine u bilnici na imunologiji, povodom nekog drugog ispitivanja, srela zenu koja je otisla u invalidsku penziju pre 15 godina zbog prolapsa. :o
Odgovori