interesuje me da li je i u nasoj zemlji (kao sto je u razvijenijim zemljama)preporuka da se posle odstranjivanja slezine osobe vakcinisu preventivno na pneumokoke, meningokoke i hemofilus influence?
Da li takvu preporuku treba da da hirurg ili treba konsultovati imunologa?
Da li neko zna mogu li se ove vakcine kupiti u nekoj apoteci?
Hvala
vakcinacija posle splenektomije
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Nov 12, 2007 4:05 pm
Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 11:02 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pitanje
Sadrzi li sampon(odnosno gel) za tusiranje neke "opasne" hemikalije za debelo crevo.
Pre par godina kad sam se tusirao sa "nestasnom" curom (s kojom sam i dan danas ali to nema veze za ovu temu) kupali smo se zajedno i ona mi je khm malo stimulisala anus pa je nesto tog sampona zavrsilo valjda unutra. Iduci dan sam osecao neki bol u donjem delu ledja ali to je prestalo pa se onda opet javljalo i prestajalo (za to sam krivio kicmu) i evo zadnjih dana se opet aktiviralo. Zaboli me recimo kad mi se vrsi velika nuzda a nakon toga prestane. E sad posao bih ja kod doktora ali ne znam kod koga da idem za ovo gastroenterolog endokrinolog (kod urologa cu da podjem i zbog drugih stvari to sam na drugom podforumu ukapirao
)?
Pre par godina kad sam se tusirao sa "nestasnom" curom (s kojom sam i dan danas ali to nema veze za ovu temu) kupali smo se zajedno i ona mi je khm malo stimulisala anus pa je nesto tog sampona zavrsilo valjda unutra. Iduci dan sam osecao neki bol u donjem delu ledja ali to je prestalo pa se onda opet javljalo i prestajalo (za to sam krivio kicmu) i evo zadnjih dana se opet aktiviralo. Zaboli me recimo kad mi se vrsi velika nuzda a nakon toga prestane. E sad posao bih ja kod doktora ali ne znam kod koga da idem za ovo gastroenterolog endokrinolog (kod urologa cu da podjem i zbog drugih stvari to sam na drugom podforumu ukapirao

-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Nov 12, 2007 4:05 pm
Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.severus napisao:Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
radim na hepatobilijarnom odeljenju I hiruske klinike , pa bih da dodam da je kod nas vec dugo ustaljena praksa davanja vakcine nekoliko dana posle splenektomije , Najcesce Pneumo 23.jelena1999 napisao:Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.severus napisao:Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
Svaka cast!!!jaca011 napisao:radim na hepatobilijarnom odeljenju I hiruske klinike , pa bih da dodam da je kod nas vec dugo ustaljena praksa davanja vakcine nekoliko dana posle splenektomije , Najcesce Pneumo 23.jelena1999 napisao:Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.severus napisao:Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
hvala Severusseverus napisao:Svaka cast!!!jaca011 napisao:radim na hepatobilijarnom odeljenju I hiruske klinike , pa bih da dodam da je kod nas vec dugo ustaljena praksa davanja vakcine nekoliko dana posle splenektomije , Najcesce Pneumo 23.jelena1999 napisao: Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.