vakcinacija posle splenektomije

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
jelena1999
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 12, 2007 4:05 pm

vakcinacija posle splenektomije

Post od jelena1999 »

interesuje me da li je i u nasoj zemlji (kao sto je u razvijenijim zemljama)preporuka da se posle odstranjivanja slezine osobe vakcinisu preventivno na pneumokoke, meningokoke i hemofilus influence?
Da li takvu preporuku treba da da hirurg ili treba konsultovati imunologa?
Da li neko zna mogu li se ove vakcine kupiti u nekoj apoteci?
Hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
Milan1982
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 11:02 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pitanje

Post od Milan1982 »

Sadrzi li sampon(odnosno gel) za tusiranje neke "opasne" hemikalije za debelo crevo.

Pre par godina kad sam se tusirao sa "nestasnom" curom (s kojom sam i dan danas ali to nema veze za ovu temu) kupali smo se zajedno i ona mi je khm malo stimulisala anus pa je nesto tog sampona zavrsilo valjda unutra. Iduci dan sam osecao neki bol u donjem delu ledja ali to je prestalo pa se onda opet javljalo i prestajalo (za to sam krivio kicmu) i evo zadnjih dana se opet aktiviralo. Zaboli me recimo kad mi se vrsi velika nuzda a nakon toga prestane. E sad posao bih ja kod doktora ali ne znam kod koga da idem za ovo gastroenterolog endokrinolog (kod urologa cu da podjem i zbog drugih stvari to sam na drugom podforumu ukapirao :D )?
Milan1982
Stalni član
Stalni  član

Post od Milan1982 »

Uh ovo je trebalo da bude nova tema al aj sad nema veze.
jelena1999
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 12, 2007 4:05 pm

Post od jelena1999 »

severus napisao:Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.
Milan1982
Stalni član
Stalni  član

Post od Milan1982 »

Severus moze li odg na moje pitanje (evo nisam slao PP ).
jaca011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 31, 2008 2:11 pm

Post od jaca011 »

jelena1999 napisao:
severus napisao:Vrlo je pozeljno vakcinisati protiv ovih bakterija koje kod osoba splenektomisanih iz nekih razloga ili sa funkcionalnim poremecajem slezine mogu da izazovu vrlo ozbiljne infekcije posebno ako se radi o deci,starijima i hronicnim bolesnicima.A sto se vakcinacije tice to mozete zavrsiti i u opstoj praksi.
Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.
radim na hepatobilijarnom odeljenju I hiruske klinike , pa bih da dodam da je kod nas vec dugo ustaljena praksa davanja vakcine nekoliko dana posle splenektomije , Najcesce Pneumo 23.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

jaca011 napisao:
jelena1999 napisao:
radim na hepatobilijarnom odeljenju I hiruske klinike , pa bih da dodam da je kod nas vec dugo ustaljena praksa davanja vakcine nekoliko dana posle splenektomije , Najcesce Pneumo 23.
Svaka cast!!!
Milan1982
Stalni član
Stalni  član

Post od Milan1982 »

Milan1982 napisao:Severus moze li odg na moje pitanje (evo nisam slao PP ).
Mozda sam dosadan ali moram da se ponovim :)
jaca011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 31, 2008 2:11 pm

Post od jaca011 »

severus napisao:
jaca011 napisao:
jelena1999 napisao: Hvala puno na odgovoru. Bila sam kod lekara opste prakse ali on mi je dao uput za internistu. Nadam se da ce internista moci da mi prepise vakcine.
Svaka cast!!!
hvala Severus :lol:
Odgovori