Ufff,....
Veliki problem odakle poceti i sta sve reci a da ne bude suvoparno.
Prijem, sobe, sestre, doktori ( diktori - hmmm

) i sve drugo, mislim da necemo dostici taj nivo ni u narednih 10 godina.
Sazeto: operacija nije bila naivna kao sto sam i znala, ostao rest oko 1cm. PH nalaz isti tj, astrocitom grI. Na intenzivnoj bio 8 dana od toga smo vec cetvrti dan bili sa njim 24h dnevno iako je na int. Problemi i ucenje kasljanja, gutanja, pljuvanja - nije radjena traheotomija.
Dete lepo pripremljeno i objasnjeno mu sve tako da stvarno nije bilo nikakvih problema ni sa njegove psihicke strane. Primetili su da je uvek veseo i nasmejan.
Hrana nam je za sada ne mogu da kazem problematicna ali jedemo samo kasice tj pasiranu hranu, mozda jos neka dva, tri meseca i u dogovoru sa logopedom postepeno prelaziti na cvrstu hranu.
Problem nazalnih glasova K,G - boze moj sve se da korigovati i uvezbati.
Sledi obavezna rehabilitacija jer jos ne moze samostalno da hoda, ali i bez rehab vidim vec blagi pomak na bolje - desna strana tela mnogo toplija nego pre oper, vec je spojio jagodice palca i kaziprsta, palc i srednji prst, sto takodje nije mogao. Savija ruku u laktu bez podizanja ramena.
Jos ga trne noge i ponekad bole pri hodanju, al opet vremenom ...
Da ne zaboravim ne prima nikakvu terapiju.
Malo je problem bio u komunikaciji, ne znanje engleskog sa njihove ( ne mislim na sve - vecina ) i sa moje strane ital ali kad se potrudis sve se moze.
A sta reci o bolnici, usluzi, osoblju:
Nisam vukla ni jednu setru za rukav da dodje detetu da iskljuci infuziju, zameni posteljinu jer se ukakio ("majko zasto niste kupili pelene"),okupa ga ( "zasta sluzi majka, sto bi da ga kupale mi" ),zvala dezurnog lekara u 3h nocu jer moje dete povraca ( "jel bas hitno pa mora da dodje lekar

" ). Od pojedinih sestara je dobio pokloncice, nisam ja donosila kafu sok i ostalo. A o paznji njihovoj, nemam reci, sestra koja zamoli roditelje i male pacijente da samo nakratko izadju da bi stefi stavila braunilu i skoncentrisala se na vene (mali problem imamo oko vena) da ga ne bode deset puta. Druga sestra koja dodje i hoce da izvadi krv detetu, trazi venu i posto nije sigurna da moze da nadje, zove drugu sestru da joj pomogne.Ako ne uspe iz drugog puta, treci put ne pokusava. \
A NIMBUS ( nisam sigurna da se bas tako zove ) krevet?
Sta reci o higijeni - nisam jurila buba ruse po sobi i gledala sam dal cu ih naci al nemmaaa.
Hrana kao nasa - BOLNICKA - dobijes jelovnik za sledeci dan i zaokruzis sta ces da jedes ( izbor 8-10 jela ) i to za dorucak, rucak i veceru. Bas kao kod nas.
No, necemo vise za sada, evo vec je 12, a ja sutra opet po komisijama i lekarima.
Sto se tice slika - recite mi kako i objasnite pa da ih posaljem il okacim.