VRATILI SE IZ VERONEEE

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
duskastefa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

VRATILI SE IZ VERONEEE

Post od duskastefa »

:D :D :D :D Za veceras samo toliko, mozda nocas dok se vratim u normalu.
Ljubim vas sve i volimo vas sve.
Kratko: Stefa je dobro, vitalne funkcije OK i sve ostalo, hoda uz moju pomoc al sledi nam rehab.
Kisssssssssssss za sve
:D :D :D :D
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

BRAVO!!!!!!!

Iz sve snage navijamo za vas i, naravno, cekamo slicice!!!

:D :D :D
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Dobro nam dosli.
Bas smo poceli da se pitamo kada se vracate!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

Aman kako sam ukljucila racunar PP samo prste svi su u jednom trenutku na forumu

Kaaaaattttt??????

Providjenje

Stigla Duska Bogu hvala sve proslo OK :lol:
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Dobrodosli, Veronci
Nadam se da su bolnice i osoblje na zavidnoj visini.
Bob,kako znas kada sam na forumu?
Ja se stalno vrtim na nekoliko,pa ne znam kada se na ovom pojavim ,kakav je znak?
pozdrav devojke,laka vam noc
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Kat, kad udjes na forum, pogledas dole u dnu strane, ko je ulogovan, ne na onkologiji, nego na prvoj strani.

Pozdrav, :o drago mi je da ste svi dobro, stoga lepo spavajte, ako mozete vi iz BG, od demonstracija.
Ali i to ce da prodje svako cudo za tri dana, nazalost.
duskastefa
Stalni član
Stalni  član

Post od duskastefa »

Ufff,....

Veliki problem odakle poceti i sta sve reci a da ne bude suvoparno.

Prijem, sobe, sestre, doktori ( diktori - hmmm :wink: ) i sve drugo, mislim da necemo dostici taj nivo ni u narednih 10 godina.

Sazeto: operacija nije bila naivna kao sto sam i znala, ostao rest oko 1cm. PH nalaz isti tj, astrocitom grI. Na intenzivnoj bio 8 dana od toga smo vec cetvrti dan bili sa njim 24h dnevno iako je na int. Problemi i ucenje kasljanja, gutanja, pljuvanja - nije radjena traheotomija.
Dete lepo pripremljeno i objasnjeno mu sve tako da stvarno nije bilo nikakvih problema ni sa njegove psihicke strane. Primetili su da je uvek veseo i nasmejan.
Hrana nam je za sada ne mogu da kazem problematicna ali jedemo samo kasice tj pasiranu hranu, mozda jos neka dva, tri meseca i u dogovoru sa logopedom postepeno prelaziti na cvrstu hranu.
Problem nazalnih glasova K,G - boze moj sve se da korigovati i uvezbati.
Sledi obavezna rehabilitacija jer jos ne moze samostalno da hoda, ali i bez rehab vidim vec blagi pomak na bolje - desna strana tela mnogo toplija nego pre oper, vec je spojio jagodice palca i kaziprsta, palc i srednji prst, sto takodje nije mogao. Savija ruku u laktu bez podizanja ramena.
Jos ga trne noge i ponekad bole pri hodanju, al opet vremenom ...
Da ne zaboravim ne prima nikakvu terapiju.
Malo je problem bio u komunikaciji, ne znanje engleskog sa njihove ( ne mislim na sve - vecina ) i sa moje strane ital ali kad se potrudis sve se moze.

A sta reci o bolnici, usluzi, osoblju:
Nisam vukla ni jednu setru za rukav da dodje detetu da iskljuci infuziju, zameni posteljinu jer se ukakio ("majko zasto niste kupili pelene"),okupa ga ( "zasta sluzi majka, sto bi da ga kupale mi" ),zvala dezurnog lekara u 3h nocu jer moje dete povraca ( "jel bas hitno pa mora da dodje lekar :-? " ). Od pojedinih sestara je dobio pokloncice, nisam ja donosila kafu sok i ostalo. A o paznji njihovoj, nemam reci, sestra koja zamoli roditelje i male pacijente da samo nakratko izadju da bi stefi stavila braunilu i skoncentrisala se na vene (mali problem imamo oko vena) da ga ne bode deset puta. Druga sestra koja dodje i hoce da izvadi krv detetu, trazi venu i posto nije sigurna da moze da nadje, zove drugu sestru da joj pomogne.Ako ne uspe iz drugog puta, treci put ne pokusava. \
A NIMBUS ( nisam sigurna da se bas tako zove ) krevet?
Sta reci o higijeni - nisam jurila buba ruse po sobi i gledala sam dal cu ih naci al nemmaaa.
Hrana kao nasa - BOLNICKA - dobijes jelovnik za sledeci dan i zaokruzis sta ces da jedes ( izbor 8-10 jela ) i to za dorucak, rucak i veceru. Bas kao kod nas.

No, necemo vise za sada, evo vec je 12, a ja sutra opet po komisijama i lekarima.

Sto se tice slika - recite mi kako i objasnite pa da ih posaljem il okacim.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Evropa je to dragi moji! I sve nam je dalja i dalja! Eto, kad mi uvedemo samoizolaciju bicemo srecni ako bude i aspirina!

No, od kuknjave na tu temu nema leba!

Draga Duska tvoje vesti su fenomenalne. Nismo ni sumnjali da ce tako biti. Kazi mi sta su vam lekari rekli na odlasku. Sta dalje?
duskastefa
Stalni član
Stalni  član

Post od duskastefa »

Uz otpust su izricito savetovali nastavak fizikalne terapije i rehabilitacije, MRI za tri meseca od dana operacije. A trenutna terapija niske tezine hepatrin ( nadroparin ) 0.3ml potkozno uz komentar dok ne bude potpuno mobilan. Kod nas ima Fraxiparine. Druge terapije nema.

Problem gutanje tj disfagija - dali mi savete kako da se hrani, sta da jede, uspravno da sedi dok jede sa glavom savijenom napred i okrenuta na desno, mali zalogaji i posle 3 - 4 sazvakana zalogaja da procisti grlo sa zdrobljenim ledom uz stalno iskasljavanje. I citav spisak sta sme a sta ne sme od hrane i kakve kombinacije od hrane.Normalno sve pasirano kao pire.

To je sve, sad samo odlazak na rehabilitaciju.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Kad vam kazu:ne predaj se, bori se,moras pozitivno da razmisljas.

Zvuci kao glupa fraza,tek na Duskinom primeru vidite sta ove reci STVARNO znace.

Sama u belom svetu voditi svoje detence na tako komplikovanu operaciju
neznati jezik i vratiti se........

Duska ti si primer sta znaci boriti se, ne predati se, biti pozitivan.

Ljubi Stefu i samo polako, sto ja kazem kao po minskom polju, nijedan korak bez prethodnog promisljanja.

Na to me podseti Eve sa onim cimerom od njenog tate koji je bez promisljanja napravio pogresan korak i GRIP>
duskastefa
Stalni član
Stalni  član

Post od duskastefa »

Bob mogu ti reci da nije lako, ne znati ital jezik, al se snadjes. Mame koje su bile u sobi mnogo su mi pomogle tako sto smo vec unapred spremile fraze za sestre npr: povraca, boli ga glava, otekla ruka oko braunile, ....

A mogu misliti kako je tek porodicama koje ne znaju ni engleski jezik, mislim da je to tek strasno. Meni nije bio toliki problem jer ti prilaze onda lekari koji znaju eng i laksa je komunikacija, a od celog odeljenja samo jedna sestra zna engl. No nije strasno, kad si primoran i slusas sta ti pricaju hteo-ne hteo naucis mnoge stvari.

Ono najbitnije ponasaju se prema tebi kao prema coveku i emotivni su.
Jedno vece je Stefa povracao i celu noc smo dezurali sto sestra, sto ja. Posle dva dana kad se pojavila u dnevnoj smeni normalno odmah me pita kako je stefa i kako sam JA, jel sam mogla da se odmorim jer zna da nisam celu noc spavala!!!!!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Zamisljam kakav bi scenario bio sa Rumunkom kod nas, koja nezna srpski a nase sestre neznaju engleski,bacile bi je kroz prozor, kad su prema nama koji znamo srpski ovako odvratne.
duskastefa
Stalni član
Stalni  član

Post od duskastefa »

Pa imala sam i ja jednu antipaticnu u Veroni, ali samo JEDNU, koja mi je bas isla na zivce - mozda i zato sto je jedina bila mrgud.
Odgovori