Jedno pitanje u vezi Iritabilnog kolona!!!
Nije ovde rec o potrebnom periodu izmedju 2 invazivne procedure, vec o periodu "cekanja da se bolest izdiferencira kako bi PH nalaz bio KONKLUZIVAN"?
Inace sto se tice mogucnosti ponavljanja kolonoskopije, teoretski se moze ponavljati i pet puta dnevno, recimo da imate profuzna krvarenja koja se ne mogu zaustaviti medikamentozno vec iskljucivo sklerozacijom...naravno ovo je teoretisanje, tako se u praksi ne radi.
Inace sto se tice mogucnosti ponavljanja kolonoskopije, teoretski se moze ponavljati i pet puta dnevno, recimo da imate profuzna krvarenja koja se ne mogu zaustaviti medikamentozno vec iskljucivo sklerozacijom...naravno ovo je teoretisanje, tako se u praksi ne radi.
Ja nisam rekao da mi je to Dino kazao! Kod Dina jos nisam bio, nameravam ici svakako, ali su mi ostali rekli da nije hitno niti potrebno pre marta, a svakako pozeljno da izmedju 1 i 2 kolonoskopije prodje min. 6 meseci a optimum 1-2 godine kako bi se mogao doneti pravilan/kvalitetan zakljucak. Evo, i DUX moze reci iz iskustva da za razlikovanje MC i UC kod identerminisanog kolitisa je potrebno i 2god. U svakom slucaju je prof. Jojic misljenja da se sve ponovno mora uraditi jer ono prethodno nije dobro (od endoskopije do patohistologije) ali da nije hitno, svakako pre eventualnog razbuktavanja moguce bolesti. Najbitnije, koriscenje oralne terapije je potpuno nepotrebno sto se tice prve linije lekova a povremena lokalna terapija sa 5-ASA (svaki drugi dan supozitorija) je pozeljna...misljenje je da je ovo proctitis ulcerosa susp. K51 a verovatno nije ni to sto ce pokazati naredna dijagnostika na VMA ili KCS...
Pa ja samo citiram izjave...ne pre marta...tj. 6 meseci nakon 1. koja je bila u avgustu...idem povremeno na konsultacije kod uvazenih gastroenterologa, ali ponovnu dijagnozu cu raditi na VMA, jer mi ona uliva vise poverenja, veruj mi, video sam sve i svasta, i zakljucio da su KCS i VMA jedine ustanove sa pravim kredibilitetom...do razbuktavanja "IBD" nece doci, mada itekako sumnjam da je uvo uopste idiopatska inflamacija, sa razlogom naravno. Prvo i pre svega idem ponovno da nosim uzorak na VMA za Candidu (prof. Golubovic je insistirao da se to radi na VMA) kao i prosli put, pa ako su kolonije i dalje uvecane onda od Dga nema nista dok se potpuno i pravilno ne iskljuce svi moguci mikrobioloski faktori, tek tada mozemo razmisljati o endoskopiji i pravilnom matematickom rezonovanju, javljam nalaze na gljivice i klostridije...