Jedno pitanje u vezi Iritabilnog kolona!!!

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

kronos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 09, 2007 10:52 am

Jedno pitanje u vezi Iritabilnog kolona!!!

Post od kronos »

Dijagnostifikovan mi je iritabilni kolon nakon lecenja zeludca zbog HP i hronicnog gastritisa,radio sam gastroskopiju(25.12.2007),i imam sam hronicni gastritis i dvostruke kaskadne forme zeludca.Pijem ranitidin samo uvece od 75mg i to mi je dovoljno jer mi pomaze,e sada zbog iritabilnog kolona mi je savetovana kolonoskopija kada ja to budem hteo,hteo sam da pitam da li je ona bas neophodna,naime stolica mi je formirana bez sluzi i krvi,samo je tvrda,imam je svaki dan,znam da neki antibiotici koji se pijui za HP mogu da poremete crevnu floru.Jednom sam samo imao malo sluzi u stolici ,jutro posle vecere na kojoj sam jeo ljutu riblju corbu.Hranu svu podnosim osim zaljucenje zbog gastritisa.Nema temperaturu ,krvana slika je odlicna i analiza stolice i urina.Ponekad me ujutro muce gasovi ali nakon ispustanja bol prodje i vise tokom dana nemam tegoba.Za Iritabilni kolon pijem dicetel po potrebi.Sta onda savetujete u vezi kolonoskopije?Hvala svima na odgovoru i srecni praznici!!!!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Re: Jedno pitanje u vezi Iritabilnog kolona!!!

Post od draganvma »

kronos napisao:Dijagnostifikovan mi je iritabilni kolon nakon lecenja zeludca zbog HP i hronicnog gastritisa,radio sam gastroskopiju(25.12.2007),i imam sam hronicni gastritis i dvostruke kaskadne forme zeludca.Pijem ranitidin samo uvece od 75mg i to mi je dovoljno jer mi pomaze,e sada zbog iritabilnog kolona mi je savetovana kolonoskopija kada ja to budem hteo,hteo sam da pitam da li je ona bas neophodna,naime stolica mi je formirana bez sluzi i krvi,samo je tvrda,imam je svaki dan,znam da neki antibiotici koji se pijui za HP mogu da poremete crevnu floru.Jednom sam samo imao malo sluzi u stolici ,jutro posle vecere na kojoj sam jeo ljutu riblju corbu.Hranu svu podnosim osim zaljucenje zbog gastritisa.Nema temperaturu ,krvana slika je odlicna i analiza stolice i urina.Ponekad me ujutro muce gasovi ali nakon ispustanja bol prodje i vise tokom dana nemam tegoba.Za Iritabilni kolon pijem dicetel po potrebi.Sta onda savetujete u vezi kolonoskopije?Hvala svima na odgovoru i srecni praznici!!!!
Dijagnozu imate i to ne jednu. Terapija koju uzimate je minimum od minimuma a vama sasvim lepo sanira tegobe. Kako su vam svi navedeni nalazi onakvi kakvi bi trebalo da budu, a od tegoba ostade malo jutarnje prolazne nadutosti, najverovatnije je da pored ove 4, nemate petu dijagnozu i da ce verovatno nalaz kolonoskopije biti uredan. E, sad....kako nikada 1+1.... ko vam sme reci da ne idete na vec predlozen pregled...

P.S. to je u vezi postojece Dg ali ako se gleda u funkciji mogucih komplikacija osnovne bolesti i eventualna ekspresija nekog ozbiljnijeg entiteta /sto bi kicha rekao/, mozda bi bilo i pametno uraditi je?
Ja toliko a vi odlucite.
Hrisos se rodi!
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Hehehe, ja bar nikome nisam zeleo zlo, zato i ohrabrim ljude ali navedem i ono sto sam naucio tokom ove duge 1 godine iako sam elektroinzenjer. Meni su ovde par njih u neku rak cak i prizeljkivali idiopatske patoloske bolesti. Ja sam vec 2 dana bio skroz nadut i pekao me zeludac a i uvatila me prehelda verovatno od Salazopyrina EN posto se navodi da je i blagi imunosupresiv a bolestan sam max. 1 godisnje na nedelju dana. Po drugi put prestajem da ga uzimam jer mi nista ne pomaze a ako su ove tegobe ponovo od od njega kao i pre 3 meseca onda mi cak odmaze. Cim nesto stavimu usta osecam tezinu i zgaravicu iako je on gastrorezistentan iapak se 25% leka apsorbuje u krv. Znacu za par dana ako po prekidanju per os terapije nestanu novonastale tegobe. Od Salofalka sam imao tamne kasaste stolice izmenjenog mirisa a flatulanciju i sekret nije resio kao ni klizme mesec dana. Salazopyrin daje normalne stolice ali od njega mi se podriguje i smeta mi sto ne mogu da izbacim gasove i osecam jaku nadutost. Sto ce reci prva linija lekova cak ni u kombinovanom obliku ne pomaze nimalo. Pogotovo sto je Salazopyrin (5-ASA i sulfapiridin) cak i jaci tj. bolji za IBD od samog mesalazina sbog same farmokinetike. Pozz za draganvma
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Pozdrav i vama.
Ne znam samo odakle vam to o prizeljkivanju zla?
Sto se tice tesenja pacijenata, ima dosta ucesnika na forumu koji to vrlo lepo rade, ja sam ovde da ukoliko znam - dam savet i strucno misljenje.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Ma uopste nisam mislio na tebe, pre nego sto si se prikljuco forumu otrpilike 3 meseca me je par njih tako pocastilo, e pa ne dam se, dokazacu da nemam IBD...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Samo napred! :wink:
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Ako si na mene mislio i tu si greska.Nisam ja nista prizeljkivao vec sam iznosio svoje misljenje.Nisam pisao na forumu da bih te tesio.Proslo je 13 godina od kad sam se razboleo,od toga imam preko 300 bolnickih dana.Ako si bio nekad u bolnici,znas da tamo ljudi izmedju sebe razgovaraju o bolesti koja ih je snasla.Drugi pacijenti su bili prolazni a ja sam retko ostajao krace od mesec dana.I skoro sa svakim razgovarao.Cak sam razgovarao sa ljudima kojima nije bilo do price,sve u cilju da sto bolje upoznam bolest.U zivotu pa i u medicini postoje neka nepisana pravila,kojih nema u knjigama.Po meni ti se uklapas u jednu od tih prica.
Ponavljam ovo nije moja zelja vec misljenje na osnovu mnogo procitanih knjiga i slusanja prica pacijenata sa IBD-om.A to sto ne reagujes na 5-ASA nije nista neobicno,nisam ni ja.Bez Pronizona i Imurana nisam mogao da udjem u remisiju.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Ne mogu da verujem!!! Zano sam da ce se DUX javiti. Ne, ti si super lik, nisam na tebe mislio nego na neki zenski lik...Ti si Dux na mestu...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Imuran/Azathioprin je imunosupresiv, zar ne??? Nemam nameru to da koristim...Na ovako blag oblik proktitisa je morala da deluje lokalna terapija, tu nema govora, u tome su se svi slozili a pogotovo zdruzena... Pronizon kao kortikosteroid pumpa organe da rade "vise nege sto mogu" pa stoga "lece" i pad sa 5 sprata. Ako to ne pomogne, lokalno, nema sanse da je IBD. Ne, ovo nije normalan tok, pa i prof. Jojic mi je rekla da je ovo potpuno atipicno, ona nije videla slican "razvoj bolesti", i da me ne moze leciti jer ne zna sta i da li treba ista leciti. U svakom slucaju ponovna dijagnoza je obavezna, ali ovoga puta ili KCS ili VMA, najsigurniji su. Zato i stoji izmenjeno na papiru Proctitis Ulcerosa Suspecta...
Dux napisao:Ako si na mene mislio i tu si greska.Nisam ja nista prizeljkivao vec sam iznosio svoje misljenje.Nisam pisao na forumu da bih te tesio.Proslo je 13 godina od kad sam se razboleo,od toga imam preko 300 bolnickih dana.Ako si bio nekad u bolnici,znas da tamo ljudi izmedju sebe razgovaraju o bolesti koja ih je snasla.Drugi pacijenti su bili prolazni a ja sam retko ostajao krace od mesec dana.I skoro sa svakim razgovarao.Cak sam razgovarao sa ljudima kojima nije bilo do price,sve u cilju da sto bolje upoznam bolest.U zivotu pa i u medicini postoje neka nepisana pravila,kojih nema u knjigama.Po meni ti se uklapas u jednu od tih prica.
Ponavljam ovo nije moja zelja vec misljenje na osnovu mnogo procitanih knjiga i slusanja prica pacijenata sa IBD-om.A to sto ne reagujes na 5-ASA nije nista neobicno,nisam ni ja.Bez Pronizona i Imurana nisam mogao da udjem u remisiju.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Kicha, pa kada ce taj nov PH nalaz, da znamo o cemu pricamo?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Bice, bice ali ne skoro, naime da bi on bio kvalitetan i konkluzivan i pokazao diferencijaciju u odnosu na trazeno: IBD, pseudomembranozni kolitis(klostridije, kandida...)...treba da prodje izvesno vreme, posebno za razlikovanje MC od UC ukoliko je u pitanju idiopatska inflamacija...do tada cekamo...pozz
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ko vam je to rekao?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

hirurzi, internisti, dobri lekari opse praxe...kazu samo bez brige, nema manifestnih simptoma niti bilo sta sto bi ukazavalo na razbuktali IBD ili uopste na idiopatsku enteropatiju...
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Niste me razumeli...ko vam je rekao da se ceka, sta se ceka, dokle? ...da bi nalaz PH bio "konkluzivan"??? lep izraz ali ne znam cemu vodi, u glavnom se na nekonkluzivne uzorke vade oni koji ne znaju o cemu se radi, za njih ni jedan uzorak nece nikada biti dovoljno "konkluzivan".
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

pa oni su mi rekli, neki direktno neki indirektno...dakle, ponekad je potreban window period, od 2 godine, za diferencijaciju UC i MC...u knjizi prof. Milenka Ugljesica stoji da je finalna dijagnoza cesto odlozena usred prirode i toka, ali se takodje duzim pracenenje moze doci i do odbacivanja prvobitno postavljenih klauzula i radnih dijagnoza...
Odgovori