Očajan sam,treba mi odgovor,hvala.srdjan992 napisao:Pročitao sam ovdjeda ima nešto u surutki (suruci,surutci-stvarno ne znam kako da napisem) sto smanjuje apetit. Ja sam zaista juce, popio malo vise od pola čaše surutke i stvarno se apetit znatno smanjio. Pa šta vi mislite o tome. Na ovoj stranici piše da je to kod surutke u prahu,e da li je to isto kod obične surutke ili sam samo umislio?
Hvala svima.
Surutka?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin
-
Jesen stize dunjo moja
- Aktivan član

- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne znam zasto si ocajan?!
To pod jedan, a pod dva - ako tebi prija zasto da ne. Ne postoji neko naucno objasnjenje da ti kaze 1000% da li je tako ili nije. Ovo je ipak neka alternativa, a alternativa od zvanicne medicine nije podrzana. :?
U svakom slucaju ne treba preterivati, i nema problema moze samo da koristi.
To pod jedan, a pod dva - ako tebi prija zasto da ne. Ne postoji neko naucno objasnjenje da ti kaze 1000% da li je tako ili nije. Ovo je ipak neka alternativa, a alternativa od zvanicne medicine nije podrzana. :?
U svakom slucaju ne treba preterivati, i nema problema moze samo da koristi.
Bye bye little lady
-
viktor_viktor
- Stalni član

- Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am
Ja sam zadnjih godinu dana pio po litar, litar i po surutke ( i to sveže, kozije) dnevno, jer imam masnu jetru pa mi je lekar preporučio to. Možda sam preterivao, ne znam. Transaminaze su mi se stabilizovale, UZV ok, ali poveremeno primetim neke grčeve u crevima, i kad prvi put pijem novu, ponekad se javi proliv. To se reguliše probioticom ili nečim sličnim.
Surutka je super ( za zdravlje, ne govorim o bilderisanju), ali ne preterujte, čaša dnevno pred obrok, i biće ok.
Surutka je super ( za zdravlje, ne govorim o bilderisanju), ali ne preterujte, čaša dnevno pred obrok, i biće ok.
Bio Sam pre pet dana kod doktora,kaze da mi je masna jetra.E sad mene interesuje posto radim u teretani tj. vezbam tacnije.Koristim suplemente (dodatke ishrani) npr. whey protein,glutamin i sl.Pa sam hteo da pitam kako suplementi uticu na jetru,da li oni stimulisu bolji rad jetre ili su mozda oni uzrok moje masne jetre.Inace hranim se krajnje zdravo (sportski) naravno.Piletina pirinac i dr.Inace imam 25 god visok 194 tezak 115kg skoro sve misici.Ovo je prvi put da mi se ovo desava. Hvala u napred
Како се прави та сурутк са којом се лијечи. дали знате.viktor_viktor napisao:Ja sam zadnjih godinu dana pio po litar, litar i po surutke ( i to sveћe, kozije) dnevno, jer imam masnu jetru pa mi je lekar preporuиio to. Moћda sam preterivao, ne znam. Transaminaze su mi se stabilizovale, UZV ok, ali poveremeno primetim neke grиeve u crevima, i kad prvi put pijem novu, ponekad se javi proliv. To se reguliљe probioticom ili neиim sliиnim.
Surutka je super ( za zdravlje, ne govorim o bilderisanju), ali ne preterujte, иaљa dnevno pred obrok, i biжe ok.
Kako je lepo biti mlad.
Surutka se dobija sirenjem svezeg mleka. Slucajno poznajem ljude u beogradu koji se vec dugi niz godina bave uzgajanjem koza i pravljenjem kozijeg sira i surutke. Jednom sam imao priliku da ih upoznam i vidim kako oni to prave. Imaju aparate kojima muzu koze i direktno sprovode u mlekaru, objasnjavajuci da je kozije mleko kao i svako drugo jedan sundjer za mirise(uzmite primer mleka iz frizidera ako se ne poklopi), i upija sav miris iz okoline, pa ako je u stali povucice miris na nju. Kad zavrse sa muzom u sirovo mleko stavljaju siriste koje posle pola sata-sat napravi sir koiji se daljom obradom odvaja od surutke i stavlja u gaze u kojim se cedi od viska surutke. Ta surutka koju odvoje od sira sipaju u flase i ohlade na 4 stepena, jer je surutka ko i mleko kvarljivo. Takvom proizvodljom ona zadrzava slatkast ukus podsecajuci na mleko.
Srebrni1 napisao:Surutka se dobija sirenjem svezeg mleka. Slucajno poznajem ljude u beogradu koji se vec dugi niz godina bave uzgajanjem koza i pravljenjem kozijeg sira i surutke. Jednom sam imao priliku da ih upoznam i vidim kako oni to prave. Imaju aparate kojima muzu koze i direktno sprovode u mlekaru, objasnjavajuci da je kozije mleko kao i svako drugo jedan sundjer za mirise(uzmite primer mleka iz frizidera ako se ne poklopi), i upija sav miris iz okoline, pa ako je u stali povucice miris na nju. Kad zavrse sa muzom u sirovo mleko stavljaju siriste koje posle pola sata-sat napravi sir koiji se daljom obradom odvaja od surutke i stavlja u gaze u kojim se cedi od viska surutke. Ta surutka koju odvoje od sira sipaju u flase i ohlade na 4 stepena, jer je surutka ko i mleko kvarljivo. Takvom proizvodljom ona zadrzava slatkast ukus podsecajuci na mleko.
Taj vid proizvodnje sirutke nije za lijeka.
Sirutka za jetru se pravi na prirodan starinski naиin, bez ikakvog dodavanja, ( kod tvojih prijatelja siriљta).
Sirutka se dobija prirodnim sirenjem svjeћeg mlijeka.
Kako je lepo biti mlad.
Pa to i jeste prirodno sirenje!!! Mleko da bi se usirilo mora u njega da se dodaju bakterije koje ce od njega napraviti sir, u suprotnom ako mleko ostavis na toplom bez icega ono ce jednostavno da se ukiseli tj.POKVARI. E to siriste o kome ti pricas da je "dodatak" dobija se iz buraga, goveda imaju 4 zelica i jedno od njih sadrzi bakterije (kad kazem bakterije mislim na one dobre) koje se daljom obradom naravi seriste...lujka napisao:Srebrni1 napisao:Surutka se dobija sirenjem svezeg mleka. Slucajno poznajem ljude u beogradu koji se vec dugi niz godina bave uzgajanjem koza i pravljenjem kozijeg sira i surutke. Jednom sam imao priliku da ih upoznam i vidim kako oni to prave. Imaju aparate kojima muzu koze i direktno sprovode u mlekaru, objasnjavajuci da je kozije mleko kao i svako drugo jedan sundjer za mirise(uzmite primer mleka iz frizidera ako se ne poklopi), i upija sav miris iz okoline, pa ako je u stali povucice miris na nju. Kad zavrse sa muzom u sirovo mleko stavljaju siriste koje posle pola sata-sat napravi sir koiji se daljom obradom odvaja od surutke i stavlja u gaze u kojim se cedi od viska surutke. Ta surutka koju odvoje od sira sipaju u flase i ohlade na 4 stepena, jer je surutka ko i mleko kvarljivo. Takvom proizvodljom ona zadrzava slatkast ukus podsecajuci na mleko.![]()
Sirutka za jetru se pravi na prirodan starinski način, bez ikakvog dodavanja, ( kod tvojih prijatelja sirišta).
Sirutka se dobija prirodnim sirenjem svježeg mlijeka.
Srebrni1 napisao:Pa to i jeste prirodno sirenje!!! Mleko da bi se usirilo mora u njega da se dodaju bakterije koje ce od njega napraviti sir, u suprotnom ako mleko ostavis na toplom bez icega ono ce jednostavno da se ukiseli tj.POKVARI. E to siriste o kome ti pricas da je "dodatak" dobija se iz buraga, goveda imaju 4 zelica i jedno od njih sadrzi bakterije (kad kazem bakterije mislim na one dobre) koje se daljom obradom naravi seriste...lujka napisao:Srebrni1 napisao:Surutka se dobija sirenjem svezeg mleka. Slucajno poznajem ljude u beogradu koji se vec dugi niz godina bave uzgajanjem koza i pravljenjem kozijeg sira i surutke. Jednom sam imao priliku da ih upoznam i vidim kako oni to prave. Imaju aparate kojima muzu koze i direktno sprovode u mlekaru, objasnjavajuci da je kozije mleko kao i svako drugo jedan sundjer za mirise(uzmite primer mleka iz frizidera ako se ne poklopi), i upija sav miris iz okoline, pa ako je u stali povucice miris na nju. Kad zavrse sa muzom u sirovo mleko stavljaju siriste koje posle pola sata-sat napravi sir koiji se daljom obradom odvaja od surutke i stavlja u gaze u kojim se cedi od viska surutke. Ta surutka koju odvoje od sira sipaju u flase i ohlade na 4 stepena, jer je surutka ko i mleko kvarljivo. Takvom proizvodljom ona zadrzava slatkast ukus podsecajuci na mleko.![]()
Sirutka za jetru se pravi na prirodan starinski naиin, bez ikakvog dodavanja, ( kod tvojih prijatelja siriљta).
Sirutka se dobija prirodnim sirenjem svjeћeg mlijeka.
U mlijeko se NIŠTA NE DODAJE.
PRIRODNO SE SAMA SIRI.
Kako je lepo biti mlad.
Re: Surutka?
Izvinjavam se na pokretanju stare teme, ali je ovo najbolje mesto da postavim svoje pitanje.
Da li surutka u prahu i whey imaju isto dejstvo na jetru? To jest, da li je korisnije pri reparaciji jetre piti surutku u prahu ili whey? Prirodnu surutku ne uzimam u obzir iz vise razloga.
Lekar mi je preporucio surutku u prahu da odmorim jetru (inace osetljivu) od alkohola...
Napominjem da me interesuju jedino efekti vezani za reparaciju jetre, ne bodibilding. Takodje, posto sam gojazan, i taj aspekt me interesuje (ovde je whey verovatno u prednosti, zbog nizeg sadrzaja ugljenih hidrata?).
Da li surutka u prahu i whey imaju isto dejstvo na jetru? To jest, da li je korisnije pri reparaciji jetre piti surutku u prahu ili whey? Prirodnu surutku ne uzimam u obzir iz vise razloga.
Lekar mi je preporucio surutku u prahu da odmorim jetru (inace osetljivu) od alkohola...
Napominjem da me interesuju jedino efekti vezani za reparaciju jetre, ne bodibilding. Takodje, posto sam gojazan, i taj aspekt me interesuje (ovde je whey verovatno u prednosti, zbog nizeg sadrzaja ugljenih hidrata?).
surutka u prahu je isto ok, ako niste u mogucnosti da nabavite tecnu.
medjutim, moze povremeno da se nadje u nasim hipermarketima i tecna surutka upakovana u tetrapak, i uopste nije skupa, kao sto ni ona u prahu nije skupa...
surutka generalno jako cisti jetru, detoksikuje je, a dobra je i za sportiste, te je ona cesto sastojak mnogih preparata za povecanje misicne mase.
a za one koji to ne znaju, i koji imaju masnu jetru:
nista, tj. ni jedan specijalan preparat vam nece pomoci ako se generalno zdravo ne hranite (mediteranska ishrana).
treba znati da unos prevelike kolicine slatkisa tj. secera stvara masnoce, jer se secer pretvara u masnoce i holesterol...
zato je od secera zdravo-dozvoljeno jedino voce (ono ima zdrave secere-fruktozu) i med (med pod uslovom da niste dijabeticar ili alergicni na njega).
a od zitarica, jedite sto cesce integralne, kao i proizvode od njih...
medjutim, moze povremeno da se nadje u nasim hipermarketima i tecna surutka upakovana u tetrapak, i uopste nije skupa, kao sto ni ona u prahu nije skupa...
surutka generalno jako cisti jetru, detoksikuje je, a dobra je i za sportiste, te je ona cesto sastojak mnogih preparata za povecanje misicne mase.
a za one koji to ne znaju, i koji imaju masnu jetru:
nista, tj. ni jedan specijalan preparat vam nece pomoci ako se generalno zdravo ne hranite (mediteranska ishrana).
treba znati da unos prevelike kolicine slatkisa tj. secera stvara masnoce, jer se secer pretvara u masnoce i holesterol...
zato je od secera zdravo-dozvoljeno jedino voce (ono ima zdrave secere-fruktozu) i med (med pod uslovom da niste dijabeticar ili alergicni na njega).
a od zitarica, jedite sto cesce integralne, kao i proizvode od njih...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."
Majakovski
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."
Majakovski
Surutka (whey) je tečnost koja nastaje kao “nusproizvod” pri pravljenju sira, a u sportskom kontekstu se često misli na whey protein (proteinski prah iz surutke).
Šta sadrži?
Surutka je bogata:
visokokvalitetnim proteinima (svi esencijalni aminokiseline)
posebno leucinom (važan za mišićni rast)
vitaminima B grupe (u manjoj meri)
mineralima (kalcijum, kalijum, fosfor)
Whey protein se brzo “izdvaja” i koncentruje u suplementima.
Koliko pomaže za mišićnu masu?
Može biti koristan, ali ne magičan.
Pomaže jer:
brzo se vari → brzo doprema aminokiseline mišićima
podstiče mišićnu sintezu proteina
praktičan je način da uneseš dovoljno proteina dnevno
Ali:
bez treninga snage nema rasta mišića
ukupni unos kalorija i proteina je ključan
Kako se vari?
whey se vari brzo (30–90 min)
brzo se apsorbuje u tankom crevu
zato se često koristi posle treninga
Zašto je dobar?
visok kvalitet proteina (kompletan aminokiselinski profil)
brz oporavak nakon treninga
praktičan (lak za unos kad nema hrane)
pomaže u dostizanju dnevnog unosa proteina
Zašto nije savršen?
može izazvati probleme kod osoba sa netolerancijom na laktozu
nije zamena za normalnu hranu
preterivanje može opteretiti ishranu (više kalorija nego što treba)
neki proizvodi imaju aditive i šećere
Surutka je bogata:
visokokvalitetnim proteinima (svi esencijalni aminokiseline)
posebno leucinom (važan za mišićni rast)
vitaminima B grupe (u manjoj meri)
mineralima (kalcijum, kalijum, fosfor)
Whey protein se brzo “izdvaja” i koncentruje u suplementima.
Može biti koristan, ali ne magičan.
Pomaže jer:
brzo se vari → brzo doprema aminokiseline mišićima
podstiče mišićnu sintezu proteina
praktičan je način da uneseš dovoljno proteina dnevno
Ali:
bez treninga snage nema rasta mišića
ukupni unos kalorija i proteina je ključan
whey se vari brzo (30–90 min)
brzo se apsorbuje u tankom crevu
zato se često koristi posle treninga
visok kvalitet proteina (kompletan aminokiselinski profil)
brz oporavak nakon treninga
praktičan (lak za unos kad nema hrane)
pomaže u dostizanju dnevnog unosa proteina
može izazvati probleme kod osoba sa netolerancijom na laktozu
nije zamena za normalnu hranu
preterivanje može opteretiti ishranu (više kalorija nego što treba)
neki proizvodi imaju aditive i šećere