Ishrana

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

evelina napisao: Majjo
Molim te da mi oprostis ako te povredi ovo sto cu ti sada napisati. Nema smisla braniti ljudima da jedu sve sto zele, ako ne postoji sansa za oporavak.
Nije me povredilo, sve je ok. :wink:

Svesna sam ja toga, zato malopre i napisah ovo:
majja napisao: I šta ću. Glupo mi je da joj sada išta branim. :cry:
Korisnikov avatar
kladik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 2:18 am
Kontakt:

Re: Ishrana

Post od kladik »

Važno upozorenje na samom početku: Nisam lekar niti nutricionista. Ovo su opšte smernice bazirane na preporukama renomiranih izvora poput American Cancer Society (ACS), Nacionalnog instituta za rak i srpskih stručnih tekstova. Ishrana za obolele od malignih tumora veoma zavisi od tipa raka, stadijuma, terapije (hemioterapija, zračenje, operacija), individualnog stanja i nuspojava. Uvek konsultujte onkologa i kliničkog nutricionistu pre bilo kakvih promena, suplementacije ili restrikcija. Samostalno menjanje ishrane može biti opasno.

Cilj: Održavanje telesne mase, dovoljno proteina i kalorija (često više nego kod zdravih), jačanje imuniteta, smanjenje upale i nuspojava terapije.
Obroci: Češći i manji (5–6 dnevno), lako svarljivi, raznovrsni.
Fokus: Biljna hrana (povrće, voće, integralne žitarice), kvalitetni proteini, zdrave masti. Dovoljno tečnosti (voda, biljni čajevi).

Šta se generalno preporučuje (dozvoljeno i poželjno)?
Povrće i voće (5+ porcija dnevno): Brokoli, kelj, spanać, šargarepa, cvekla, paradajz, borovnice, citrusi, jabuke. Bogati antioksidansima, vitaminima (C, A, folna kiselina) i vlaknima. Najbolje kuvano ili pareno tokom terapije (izbegavajte sirovo ako je imunitet oslabljen).
Integralna žitarice: Ovsene pahuljice, smeđi pirinač, heljda, ječam, hleb od celog zrna.
Proteini: Mršavo meso (piletina, ćuretina, teletina – kuvano), riba (losos, skuša – omega-3), jaja (dobro kuvana), mlečni proizvodi (jogurt, kefir, blagi sir), mahunarke (sočivo, pasulj), orašasti plodovi (u umerenim količinama).
Zdrave masti: Maslinovo ulje, avokado, semenke (lan, chia), riblje ulje (ako odobri lekar).
Vitamini i minerali iz hrane:
Vitamin D (fortifikovano mleko, riba, sunce).
Vitamin C (voće i povrće).
B-kompleks, cink, selen, magnezijum – iz raznovrsne ishrane.
Suplementi samo po preporuci lekara (npr. vitamin D ako je deficit, multivitamin u niskim dozama). Visoke doze antioksidanasa (A, C, E) mogu smanjiti efikasnost hemioterapije/zračenja.

Šta se strogo izbegava ili ograničava (zabranjeno ili nepreporučljivo)
Prerađeno i crveno meso: Kobasice, viršle, salame, dimljeni proizvodi, pršuta – sadrže nitrate i povećavaju rizik.
Rafinisani šećeri i slatkiši: Beli šećer, slatkiši, gazirani sokovi, kolači – podstiču upalu i oscilacije šećera.
Masna i pržena hrana: Masno meso, prženi krompir, čips, majonez, životinjske masti, brza hrana.
Alkohol: Potpuno izbegavati ili maksimalno ograničiti (posebno kod raka jetre, glave/vrata).
Visoko obrađena hrana: Konzerve, gotova jela sa aditivima, beli hleb/pirinač.
Siрова hrana (tokom hemioterapije/zračenja ako je imunitet nizak): Sirova riba (suši), meko kuvana jaja, nepasterizovani mlečni proizvodi, neoprano voće/povrće – rizik od infekcija.
Jaki začini, kisela i slana hrana: Ako postoje nuspojave (mučnina, čirevi u ustima).
Suplementi bez konsultacije: Visoke doze vitamina A, C, E, beta-karotena, biljni preparati (npr. neki sa gljivama ili antioksidansima) mogu interagovati sa terapijom.

Dodatni saveti:
Tokom hemioterapije/zračenja: Lagana hrana (supe, pire, jogurt), izbegavajte jake mirise i tople napitke ako izazivaju mučninu.
Gubitak apetita/težine: Proteinški šejkovi, kalorično gusti obroci (dodajte orahe, ulje, sir).
Nakon terapije: Vratite se zdravoj mediteranskoj ili biljno-baziranoj ishrani za prevenciju recidiva.

Najbolji pristup: Individualni jelovnik od stručnjaka.
🌿 Nisam influenser, ali ponekad imam dobre preporuke 😊
Odgovori