Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Test na HIV i Hepatitis C
PostPoslato: Pon Maj 07, 2007 6:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 5:43 pm
Postovi: 4
Uradila sam test na HIV i Hepatitis C jer planiramo prosirenje porodice. Imam 32 god, i nezaisticen odnos sam imala sa prvim deckom pre 11 i po godina. Nakon toga sam uvek koristila kondom. Mislim da necu moci da sacekam 2 dana na rezultate jer me je uhvatila uzasna panika. Da li je moguce da ovi virusi zive skoro 12 godina u organizmu a da ne pokazuju nikakve simptome karakteristicne za ove infekcije? znacili bi mi puno odgovori.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 08, 2007 1:08 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Za HIV virus posle 12 godina mogu sa velikom sugurnošću da ti kažem da ga nemaš ! Za hepatitis nisam siguran pa neću ni da ti odgovaram !

Znam kako ti je jer sam i ja radio HIV test pre operacije pa iako nisam imao razloga za brigu nisam oka sklopio dok rezultat nije stigao, naravno negativan :wink: .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 08, 2007 1:58 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 5:43 pm
Postovi: 4
Hvala na odgovoru. Ma stvarno je uzas. A bilo je pre skoro 12 godina, i posle sve po propisu. Ali je stvarno grozan osecas dok cekas na rezultate. Pricala sam sa suprugom. I on mi kaze da nista ne brinem. I po internetu sam trazila, kazu virus HIV-a kod nekih manjeg broja zarazenih se manifestuje posle par nedelja od zaraze, a kod najveceg broja simtomi se javljaju u proseku nakon 7-10.g. ali kod nekih i posle 10. god u zavisnosti od jacine imunog sistema.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 08, 2007 2:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Znam taj užaš od čekanja rezultata povodom testiranja iako nisam imao razloga za brigu ali stalno se nameće ono glupo ali !
Ako ti je za utehu ja mislim da si samo zrela osoba svesna posledica pa si time opteećena !

Nemaš ga sigurno !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 09, 2007 3:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 5:43 pm
Postovi: 4
Negativnooooo! Hvala SQL na podrsci. Vidim da si prisutan na Forumu i da se trudis da svima odgovoris. Zelim ti da sto pre resis svoje probleme. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 10, 2007 10:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Haha :D pa kažem ja tebi ! Taj osećaj dok čekaš rezultat može da shvati samo neko ko je to već prošao ili takodje čeka rezultat bez obzira imao ili nemao razloga za zabrinutost ( a tek kada ima razloga za zabrinutost :( ) !


Hvala i tebi na lepim željama , nadam se da ću nešto da izguram !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 15, 2007 2:29 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 2:27 am
Postovi: 4
:( kakvi su simptomi na pocetku kod te bolesti? jeli mi mozete pojasniti


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 15, 2007 11:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 12:38 pm
Postovi: 43
za Ivana 1
Siptomi su dosta različiti u zavisnosti od organizma. Jedini način da se zna sa sigurnošću da li imaš HIV ili ne jeste testiranje. Ne znam odakle si, ali testiranje je najbolje da se uradi u higijenskim zavodima ili državnim ustanovama gde se reagensi za testiranje na HIV strogo kontrolišu. Isto tako važan je period kada je bio poslednji rizičan seksualni kontakt.
Ako te još nešto zanima slobodno pitaj.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 16, 2007 10:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 5:43 pm
Postovi: 4
Za Ivana 1: Simptomi kroz faze HIVa u Sidu i testovi (skinula sa interneta)

HIV progresija se generalno može raščlaniti na četiri zasebne faze:
1. primarna infekcija
2. klinički asimtomatska faza
3. simptomatska HIV infekcija
4. progresija iz HIV pozitivnosti u AIDS.


FAZA 1: Primarna HIV infekcija

Ova početna faza infekcije može u potpunosti da izostane kod velikog broja ljudi. Kada postoji, što je slučaj u oko 20% zaraženih, ona traje nekoliko nedelja i po svojim simptomima vrlo podseća na grip a javlja se neposredno po nastanku infekcije.
Ova gripu slična bolest se ponekada zove i bolest serokonverzije. U ovoj fazi, čak i ako se uradi test na antitela na HIV (ELISA test), on vrlo lako može biti lažno negativan.

U toku ove faze, u perifernoj krvi postoji velika količina HIV-a i imunski sistem počinje da odgovara produkujući antitela na virus i citotoksične limfocite.


FAZA 2: Klinički asimptomatska faza

Ova faza u proseku traje oko 10 godina mada individualno može trajati kraće ili duže. Kako joj i samo ime govori, karakteriše je potpuno odsustvo bilo kakvih simptoma bolesti mada se ponekada mogu javiti otečeni limfni čvorovi po telu.

Količina virusa u perifernoj krvi pada na vrlo niske vrednosti ali osobe i dalje ostaju inficirane i antitela na HIV se mogu detektovati u krvi.

Skorija istraživanja pokazuju da virus ne spava u ovoj fazi već je izuzetno aktivan u limfnim čvorovima. Velike količine T-pomoćničkih ćelija se inficira i umire i velike količine virusa se produkuju.

Danas je dostupna nova vrsta testa koja meri one male količine HIV-a koje pobegnu iz limfnih čvorova u cirkulaciju. Ovaj test koji meri HIV RNK molekul (genetski materijal virusa) se naziva test virulencije HIV-a (engl. - viral load test) i ima sve veću ulogu u tretmanu HIV infekcije.


FAZA 3: Simptomatska HIV infekcija

Kako vreme protiče, imunski sistem gubi borbu i više nije u stanju da obuzda i zadrži HIV. Ovo se događa zbog 3 glavna razloga:
• Limfni čvorovi i tkivo postaju oštećeni i iscrpljeni usled dugogodišnje intenzivne aktivnosti;
• HIV mutira i postaje više patogen, drugim rečima postaje jači i raznovrsniji što dalje vodi do povećane destrukcije T-pomoćničkih limfocita;
• Telo više nije u stanju da održava tempo zamene T-pomoćničkih ćelija koje su uništene i njihov broj sve brže opada.

Kako imunski sistem zakazuje javljaju se i prvi simptomi bolesti. U početku, simptomi su blagi a kako imunski sistem više propada i simptomi se pogoršavaju i postaju sve teži.


Gde se javljaju oportunističke infekcije i maligni tumori?

Simptomatska HIV infekcija je karakterisana pojavom oportunističkih oboljenja i malignih tumora koje bi normalan i zdrav imunski sistem prevenirao. Ovakve bolesti se mogu javiti u skoro svakom delu tela a najčešći primeri su prikazani u tabeli ispod.

Kako tabela ukazuje, simptomatska HIV infekcija obuhvata multi-sistemska oboljenja. Nastale bolesti ili tumori se leče ali pravi uzrok koji ostaje je HIV, a on dalje nastavlja da erofira imunski sitem omogućavajući novim bolestima da nastanu. Ukoliko se sam virus ne uspori, simptomi imuno-supresije će nastaviti da se pogoršavaju.

Sistem Primeri infekcije/tumora
Respiratorni sistem Pneumocystis Carinii Pneumonia (PCP), Tuberkuloza (TB), Kapošijev Sarkom (KS)
Gastro-intestinalni trakt Cryptosporidioza, Kandida, Cytomegolavirus (CMV), Isosporiaza, Kapošijev Sarkom
Centralni/periferni nervni sistem Cytomegolavirus, Toxoplasmoza, Cryptococcosa, Non-Hočkin lymphom, Varicella Zoster, Herpes simplex
Koža Herpes simplex, Kapošijev sarkom, Varicella Zoster

FAZA 4: Progresija iz HIV pozitivnosti u AIDS

Kako imunski sistem postaje sve više i više oštećen, bolesti koje se javljaju postaju sve ozbiljnije vodeći na kraju do dijagnoze AIDS-a.

Danas, dijagnoza AIDS-a se potvrđuje kada osoba razvije jednu ili više teških oportunističkih infekcija ili tumora.
Ljudi mogu biti vrlo bolesni od HIV-a a da i dalje ne razviju AIDS.

Šta znače rezultati testa?
HIV negativan, sero negativan ili nereaktivan rezultat testa znači odsustvo antitela na HIV u vrijeme testiranja.
Negativan rezultat testa znači da ili nijeste inficirani HIV- om, ili ste inficirani, a testirali ste se u tzv. "periodu prozora" (Window period). To je period koji je organizmu potreban da proizvede testom razumljivu količinu anti- tijela. Za HIV, ovaj period najčešće traje 6 do 12 nedjelja; u rijetkim situacijama ovo vrijeme može biti duže. U toku ovog perioda standardni testovi mogu pokazati lažno negativan rezultat, zbog čega se preporučuje da test uradite najmanje 6 nedjelja nakon rizičnog kontakta, a da ga zatim, radi potpune sigurnosti ponovite za 6 mjeseci.
HIV pozitivan, sero pozitivan ili reaktivan rezultat znači da ste inficirani HIV- om. Npr. ako je prvi test (uzmimo za primjer test ELIZA) pozitivan (pokazuje prisustvo HIV- a), krv će biti ponovo testirana. Ukoliko drugi put pokazuje isti rezultat, primjenjuje se druga vrsta testa (Western blot) da bi se rezultat potvrdio.

Dva uzastopno pozitivna ELIZA testa potvrđena pozitivnim Westarn blot testom označavaju "pozitivan" rezultat. To je nedvosmisleni znak da je osoba zaražena virusom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 17, 2007 2:48 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 2:27 am
Postovi: 4
hvala Mikane.. Bolje ni ne gledati simptome te bolesti.
Imam pola tih simptoma.
A imala samo 2 sexualna partnera do sada, s time da sam prakticirala siguran sex s jednim a s drugim ne(koji nije promiskuitetna osoba koliko znam)...

bolje ni ne znati ovo sto pise!

ali zahvaljujem na informacijama


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 17, 2007 2:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 17, 2007 2:00 pm
Postovi: 4
Uvek sam koristila kondom, ali nisam znala da se hiv moze preneti i oralnim putem. Mislim da treba poceti malo vise to naglasavati..Ja sam takav `nezasticen odnos` imala pre oko pola godine...Pre jedno mesec dana sam imala neke bolove u stomaku koji su trajali 10ak dana i prosli. Odmah posle toga sam pocela da kasljem i slinavim ko luda. To traje vec mesec dana mada mi je zadnjih nekoliko dana dosta bolje..Inace, i koza me zadnjih dana cesto svrbi na raznim mestima. Izadje nesto nalik ujedu komarca pa nestane. Bas sam smorena, i sumnjivo mi je da se sve tako zaredja jedno za drugim..non stop mislim na najgore. Utesilo bi me cak i da ovo nije zadnja faza hiv-a, jer tripujem da jeste i da cu umreti, da sam ja medju tih 1% koje to strefi za manje od godinu.. :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 17, 2007 8:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Postovi: 547
cjocja je napisao:
Uvek sam koristila kondom, ali nisam znala da se hiv moze preneti i oralnim putem. Mislim da treba poceti malo vise to naglasavati..Ja sam takav `nezasticen odnos` imala pre oko pola godine...Pre jedno mesec dana sam imala neke bolove u stomaku koji su trajali 10ak dana i prosli. Odmah posle toga sam pocela da kasljem i slinavim ko luda. To traje vec mesec dana mada mi je zadnjih nekoliko dana dosta bolje..Inace, i koza me zadnjih dana cesto svrbi na raznim mestima. Izadje nesto nalik ujedu komarca pa nestane. Bas sam smorena, i sumnjivo mi je da se sve tako zaredja jedno za drugim..non stop mislim na najgore. Utesilo bi me cak i da ovo nije zadnja faza hiv-a, jer tripujem da jeste i da cu umreti, da sam ja medju tih 1% koje to strefi za manje od godinu.. :(


Boze svasta!

Pa idi testiraj se na HIV i hepatitis C. Zar ti nece biti lakse da znas na cemu si?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 23, 2007 12:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
Ivana1 je napisao:
:( kakvi su simptomi na pocetku kod te bolesti? jeli mi mozete pojasniti


Nije na odmet informisati se putem googla, wikipedije, i domacih strucnih sajtova...

Isto vazi i za HEP C, koji se ne prenosi seksom (moze, ali veoma retko) vec primarno putem krvi i krvnih produkata.

Inace, postoji Co-infekcija sa HIV-om kada se mnogo brze ispoljavaju simptomi bolesti jetre. Ovo se najcesce desava kod intravenskih narkomana pa jednim spricom tj. iglom prenesu i HIV i HEP C.

Tako da pokretac teme je bezbedan, tj. bezbedna jer za 12 godina jetra bi davala simptome bolesti.

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 23, 2007 12:34 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Postovi: 576
Lokacija: Beograd, Srbija
cjocja je napisao:
Uvek sam koristila kondom, ali nisam znala da se hiv moze preneti i oralnim putem. Mislim da treba poceti malo vise to naglasavati..Ja sam takav `nezasticen odnos` imala pre oko pola godine...Pre jedno mesec dana sam imala neke bolove u stomaku koji su trajali 10ak dana i prosli. Odmah posle toga sam pocela da kasljem i slinavim ko luda. To traje vec mesec dana mada mi je zadnjih nekoliko dana dosta bolje..Inace, i koza me zadnjih dana cesto svrbi na raznim mestima. Izadje nesto nalik ujedu komarca pa nestane. Bas sam smorena, i sumnjivo mi je da se sve tako zaredja jedno za drugim..non stop mislim na najgore. Utesilo bi me cak i da ovo nije zadnja faza hiv-a, jer tripujem da jeste i da cu umreti, da sam ja medju tih 1% koje to strefi za manje od godinu.. :(


Kasalj i sve vezano za pluca moze biti simptom HIV infekcije, mada najbolje je proveriti testom...

HEP C 99% nije, iako po kozi mogu da se jave "mrlje" i svrab...

Uglavnom zna se koje su grupe rizicne za HEP C, ako nisi narkoman dobra sansa postoji da nemas C.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 23, 2007 2:37 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Postovi: 547
To je nekada bilo da su narkomani rizicna grupa za C virus, naravno to su i sada, ali zar nismo svi?
Ja recimo nikada nisam bila narkoman a imam C virus, znam mnogo ljudi koji imaju C a drogu nisu videli u zivotu.

Mislim da su se i narkomani opametili pa se vise paze nego nekada.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 42 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: