Zdravo,
učim za ispit iz Hirurgije sa negom (3 razred) i ne znam značaj od ovih reči:
Dehistencije
i.j. (npr. 500 i.j. imunoglobulina)
Liofizirana plazma
Liziranje
Plazmoreja
Sekveli
Sublkuksacija
Uremična faza
Neurovaskularni splet
Sinovijalne kese
Tetivni omotač
da li bi mi neko mogao da kaže njihov značaj?
Poz.
Značaj medicinskih izraza.
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Značaj medicinskih izraza.
Zar na kraju knjige iz koje uchite nemate objashnjenje nepoznatih pojmova, iako svi ovi pojmovi treba da su vam poznati iz prethodnog gradiva!
Dehistencije - http://en.wikipedia.org/wiki/Wound_dehiscence
i.j. (npr. 500 i.j. imunoglobulina) - IJ je oznaka za internacionalne jedinice, mera leka, tj doza leka, neko se lek meri mg ili ml a neki IJ!
Sekveli - posledice
Sublkuksacija - je oznaka za povredu zgloba, delimichno odvakanje sglobnih delova, dok bi luksacija bila potpuno odvajanje.
Uremična faza - faza u patologiji bubrega, insuficijencija bubrega http://en.wikipedia.org/wiki/Uremia
Neurovaskularni splet - splet nerava i krvnih sudova!
Sinovijalne kese - ako ste stigli do hirurgije verovanto ste u patologiji pominajli sinovijalnu technost u sklopu patologije zgloba, artritisa...malo se vratite na osteologiju
Tetivni omotač - omotac ili opna koja obavija tetivu, isto se vratite na anatomiju
Dehistencije - http://en.wikipedia.org/wiki/Wound_dehiscence
i.j. (npr. 500 i.j. imunoglobulina) - IJ je oznaka za internacionalne jedinice, mera leka, tj doza leka, neko se lek meri mg ili ml a neki IJ!
Sekveli - posledice
Sublkuksacija - je oznaka za povredu zgloba, delimichno odvakanje sglobnih delova, dok bi luksacija bila potpuno odvajanje.
Uremična faza - faza u patologiji bubrega, insuficijencija bubrega http://en.wikipedia.org/wiki/Uremia
Neurovaskularni splet - splet nerava i krvnih sudova!
Sinovijalne kese - ako ste stigli do hirurgije verovanto ste u patologiji pominajli sinovijalnu technost u sklopu patologije zgloba, artritisa...malo se vratite na osteologiju
Tetivni omotač - omotac ili opna koja obavija tetivu, isto se vratite na anatomiju
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Prethodno znanje je malo, pošto polažem vanredno, a pohađo sam srednju školu pre više godina.
Hvala vam na odgovoru, puno ste mi pomogli.
Hvala vam na odgovoru, puno ste mi pomogli.
Da li bi mi neko mogao reći koje su to pasivne i aktivne vežbe,
npr. Sestra vodi računa o ventilaciji, a u slučaju povraćanja, sprečava aspiraciju sadržine u disajne puteve. Treba što ranije započeti sa pasivnim i aktivnim vežbama.
Da li bi jos bili ljubazni da mi objasnite šta su to vežbe disanja i iskašljavanja.
Hvala.
npr. Sestra vodi računa o ventilaciji, a u slučaju povraćanja, sprečava aspiraciju sadržine u disajne puteve. Treba što ranije započeti sa pasivnim i aktivnim vežbama.
Da li bi jos bili ljubazni da mi objasnite šta su to vežbe disanja i iskašljavanja.
Hvala.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Nov 29, 2008 12:34 am
Nedao mi Bog da dodjem kod vas na pregled.carboneum napisao:Da li bi mi neko mogao reći koje su to pasivne i aktivne vežbe,
Hvala.
Da nedo bog da dođete, jer nebi ga dobili.Mihajlobre napisao:Nedao mi Bog da dodjem kod vas na pregled.carboneum napisao:Da li bi mi neko mogao reći koje su to pasivne i aktivne vežbe,
Hvala.