Zivac Zuba i takozvani lijek

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Pleasehelpme
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 7:44 pm

Zivac Zuba i takozvani lijek

Post od Pleasehelpme »

Pozdrav svima....evo imam jedno pitanje...
Prije nekoliko dana probudim se sa bolom u zubu(nije bila toliko velika zaspao sam opet ubrzo)te sutradan bol se pojavila dok sam bio u skoli.
Znala je prestati ali se opet vracala...Ja odlucim da odem kod zubara(moj nije radio,otisao sam kod dugog)i on mi krene brusit.Rece "Kolika je rupa,moze stati lijeva cipela"...Cudan nacin da se smiri pacijent ali eto...tu sam imao crnu plombu....Ali prije toga niti sam imao kakve upale niti ista,sve je bilo normalno zub mi je izgledao zdravo..Rece on meni na kraju:"Eto stavio sam lijek pa ces doci za 15 dana da vadimo zivac".....
Mislio sam da nisam dobro cuo ali mi rece isto....
E i ovaj lijek sto je stavio...Da li je to opasan neki posto umrtvuje zivac?Da li je neophodno,ukoliko se stavi lijek taj vaditi zivac ili se ne mora...sta ce biti sa zivcom ako se lijek izvadi...vratice se u normali ili moram vaditi zivac?
Naravno,dosao je moj zubar otisao sam izvadio lijek (Nakon 5 dana)...Ocistio zub i stavio novu plombu...Znaci nisam vadio zivac ali se nisam ni usudio reci svom zubaru za sve to....Znaci sada sam sa novom plombom,bez lijeka i zub me ne boli...Samo ako jace zagrizem....Da li je ovo u redu ili sam napravio jos goru situaciju?I da radi se o gornjoj sestici....Please odgovor :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

pa ako imash plombu znachi da je sve sada ok, a normalno da ce te boleti dok se ne priviknesh na novu plombu...

ne moze plomba da se stavi preko leka ili da se stavi a da nije zub potpuno pripremljen za plombiranje!

opusti se i uzivaj!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Pleasehelpme
Novi član
Novi član

Post od Pleasehelpme »

SUPEEEEER :)....znaci ne moram vaditi zivac :) hahaha....onaj drugi bi mi izvadio...nekad valja na svoju ruku :)
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm

Post od LenaPetrov »

Ako sam ispravno razumela, ti si precutao svom lekaru da ti je stavljen lek za umrtvljavanje zivca? Dakle, deo zivca je vec mrtav, ali je ostao u zubu. Drugo, nije mi bas najjasnije kako je moguce plombirati zub kome je ogoljen zivac? U svakom slucaju, trebalo bi da kazes svom stomatologu kompletnu istinu, inace mozes biti u problemu. I ovo je tema za "stomatologiju", tamaraft je fizioterapeut, stoga nisam sigurna koliko te je dobro posavetovala. Inace, nema nista strasno u vadjenju zivca ako je indikovano.
Takodje, nema "privikavanja" na plombu. Ili je postavljena previsoko, ili ga boli "preziveli" deo zivca.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

MA gluposti, naravno da mu je izvadio zivac: da bi se umrtvio zivac 'lekom', zub se mora 'otvoriti' tj uci u pulpu. Svaki zubar na kugli zemaljskoj je sposoban da vidi da li je otvorena pulpa ili nije, to je gradivo za studente prve godine fakulteta stomatologije! Prema tome zivac je zivadjen i zub zatvoren plombom, i to je to! Svaka druga opcija prosto je nemoguca. Ne moze se umrtvljavati zivac kroz dentin, prema tome - dabome. Ima ovde negde i student stomatolog koji se sunja ovuda s vremena na vreme, mozda svrati.

A ti decko, iz prvog posta: jako je glupo, i neozbiljno precutati svom lekaru (ko god on bio i zbog cega god te lecio) vazne stvari koje mogu da uticu na lecenje. Tako dovodis lekara u rizik da napravi (potpuno ne svojom greskom) katastrofalan propust a svpoje zdravlje pod znak pitanja. Ne samo da je glupo i neodgovorno prema tebi samom nego je i krajnji bezobrazluk prema lekaru koji te leci! Nisi beba, odrasti, vreme ti je!!! :evil:
Pleasehelpme
Novi član
Novi član

Post od Pleasehelpme »

Izvadio zivac?Ne vjerujem....Nije bilo nikakvih igli niti bolova....I lijek je izvadjen 4 dana nakon sto je stavljen....Ne znam sta je uradio ili kako plombirao ili "sta vec" a mene zub i ne boli....Kazem samo ako jace zagrizem....Prvi dan nisam nista ni osjecao..Ali sada ste me zbunili : O...Trebao bih se vratiti,reci cijelu istunu...i IZvaditi Zivac???aaaaaaaaaaaa
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član

Post od LenaPetrov »

@Garfield - procedura vadjenja zivca se obicno ne zavrsava jednom posetom. E sad, sta je tu glupost... videcemo.

@Pleasehelpme - ovo sto si dobio su krajnje dobronamerni saveti. Naravno, ti ne moras da ih poslusas i mozes da sacekas da vidis sta ce se desiti. Ono sto mogu da ti garantujem je da ce biti daleko bolnije od vadjenja zivca, koje moze da prodje sasvim bezbolno. Zub ne bi trebalo da te boli "kad malo jace zagrizes". To nije normalno.
BoskoVojvodina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 11, 2008 7:52 am

Post od BoskoVojvodina »

Знам да не знам много о овоме али ево шта је мени моја зубарка рекла. Ја иначе редовно идем код зубара али сам овај зуб запустио. Тачније, нисам ни знао да је покварен јер није болео већ се само једна рупица видела на дну и то сам баш скоро приметио. Када сам отишао код зубарке рекла ми је да ми је зуб добро оштећен и да мора да ми умртви живац. Добио сам ту беличасту пломбу и требам да се јавим за две недеље. Док нисам отишао код ње није ме болео зуб али како је кренула да буши болело је све јаче и јаче. Мислим да је рекла сестри да ће ми вадити живац следећи пут, али нисам сигуран пошто су биле у суседној просторији, али када се вратила је рекла да не бринем да ме следећи пут ништа неће болети јер ће живац бити умртвљен.

Иначе, мислим да је добро имати лично свог зубара, јер он онда зна историју кварења зуба, има све информације у картону, може да умири пацијента јер га колико-толико познаје.

Што се тиче самог вађења живца мени су га вадили на предњој левој јединици када сам као мали поломио пола зуба (ударио ме је ауто). Не сећам се да ли су ми дали анестезију али знам да је било потпуно безболно и да од тада никаквих проблема са тим зубом немам.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

LenaPetrov napisao:@Garfield - procedura vadjenja zivca se obicno ne zavrsava jednom posetom. E sad, sta je tu glupost... videcemo.

@Pleasehelpme - ovo sto si dobio su krajnje dobronamerni saveti. Naravno, ti ne moras da ih poslusas i mozes da sacekas da vidis sta ce se desiti. Ono sto mogu da ti garantujem je da ce biti daleko bolnije od vadjenja zivca, koje moze da prodje sasvim bezbolno. Zub ne bi trebalo da te boli "kad malo jace zagrizes". To nije normalno.
Pa slazem se sa tobom, ali iz pocetnog posta Bog zna sta je u stvari radjeno: ako mu je stomatolog stavio lek za umrtvljavanje zivca kako kaze - onda je morao da otvori pulpu, kolko se ja u to razumem: nemoze preko dentina da umrtvljava zivac, zar ne? Ako je lecio karijes pa stavio lek, zasto mu je rekao da sledeci put dodje da izvade zivac...? otpuno nejasno je sta se u stvari dogodilo?! A da je stvarno vrhunska glupost precutati lekaru intervenicju drugog lekara, kaoj moze da utice na lecenje - to je neopsorno.
Pleasehelpme
Novi član
Novi član

Post od Pleasehelpme »

Stvarno sam ljut na zubara.....Zub me taj jos bolio sa strane....Otisao sam doktoru i rekao sve...On je rekao da je imao kvar na strani zuba ali da zbog OTROVA koji mi je stavio za umrtljivanje da se mora izvaditi na kraju zivac.....U suprotnom da je doktor "PACIJENT" malo bolje gledao ne bi bilo nista....
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član

Post od LenaPetrov »

Mozes da budes ljut na oba zubara, na prvog jer je mozda ishitreno doneo odluku (da li si ti primetio taj karijes sa strane?) i na drugog jer ti je plombirao zub sa otvorenim zivcem. Mozda bi trebalo da ga pitas kako to nije primetio... :roll:
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

I dalje mi nista nije jasno...? :o
Pleasehelpme
Novi član
Novi član

Post od Pleasehelpme »

Nije jasno?
1.Odem kod zubara
2.Na brzinu mi krene busit(Ne objasnjavajuci)i stavi "lijek" za vadjenje zivca
3.Mene je zub nesto bolio sa strane ali mislio sam da je od lijeka
4.Odem kod svog zubara izvadim lijek,i on zatvori nekom materijem dentin i gore stavi plombu
5.Boli me Zub sa strane-Reci istinu
6."Sto mi odmah nisi rekao",Moram vaditi zivac a i popraviti ovo sa strane plus sto je prije toga dio "lijeka"otisao na desne :o pa ne znam valjda ce sve biti u redu ;p.
7.Nikad vise dopustiti zubaru da mi radi zub dok ne obajsni sta radi i poslijedice !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Nikad vise ne biti tako glup da ne kazes zubaru/lekaru sta ti je radjeno pre nego sto si dospeo do njega!

A i dalje nije jasno:

- da li je buseci otvorio pulpu ili nije
- ako nije kakav lek za kakvo umrtvljavanje zivca je stavio zubar (koje je nemoguce preko dentina i kroz neotvorenu pulpu zuba, kolko se ja nesto malo razumem u to)
- ako jeste otvorio pulpu, i stavio 'lek' za umrtvljavanje zivca, kako je moguce da drugi zubar NJE VIDEO otvorenu pulpu?
- ako je vec toliko busio i busio a to se pak radi ako je karijes tako duboko da dolazi prakticno do kraja dentina pa nema sta da se cuva, te se otvara pulpa ubija zivac vadi zivac zatvara zub, kako je moguce da NIJE VIDEO KARIJES 'sa strane' (i gde sa strane)?
- ako ga jeste video zasto ga nije zbrinuo u istom navratu kada je busio kavitet i stavljao izvesni 'lek'?

Dakle vise je nego sve zajedno nejasno, ili ti imas posla sa dva ludaka koji su gledali ko zna gde samo ne u taj zub, ili ti nemas pojma sta se u tvojim ustima zaista dogodilo! A sad - ajd zdravo.
Odgovori