Staklena napisao:Pozdrav svima.
Ovde sam prvi put i nov sam član.
Nadam se da će neko od vas moći da pomogne i odgovori na ovu moju temu.
Dosta dugo sam tražila po različitim forumima, ali nisam nigde mogla da pronađem ono što me i interesuje i velika je šteta što o ovakvim stvarima nema mnogo tema, ili bar na njih nisam naišla.
Naime, imam 29 god. i pre tri godine sam operisala desni bubreg, imala sma suženje mokraćnog kanala kod uretera kao i organsku prepreku na istom, kamen u bubregu, a sa svim tim i naravno stanjen parenhim bubrega.
Što se tiče ishrane i sve pažnje koja treba da bude upućena ka ovoj situaciji mi je veoma dobro poznata, jer sam dosta o tome čitala kako bih se sa svim tim i upoznala.
Ono što nisam pronašla je upravo ovo što sam i navela u naslovu teme. Interesuje me sve što se tiče trudnoće kod bubrešnih bolesnika , koliko često se obavljaju kontrole, koliko često i u kom periodu su najčešće situacije gde se zdravstveno stanje pogoršava, i koji su najčešći razlozi koji uslovljavaju na tu pojavu( sem ploda koji pritiska organe )? Da li je to na početku ili pri kraju trudnoće? Pretpostavljam da je to sve individualno, jer smo mi svi razliciti i da na nastale situacije različito i reagujemo.
Ono što jedino što sam čula, a nisam sigurna u to je da ne bi bilo poželjno da žena bubrežni bolesnik rodi pre proteka perioda od tri godine.
Nemojte misliti da upravo zato i postavljam ovu temu, jer je takav slučaj kod mene, već jednostavno volim da sam upućena u svaku mogućnost koja mi se može desiti kako bih u budućnosti i bila na njih spremna, a naravno kao i svi planiram porodicu.
![]()
Hvala unapred za Vaše odgovore.
Zena bubrezni bolesnik i trudnoca
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Na poslednjoj kontroli koja je bila 29.02.2008. god.
urea je iznosila 2.4,
kreatinin 70,
mokracna kiselina 176 L
Sto je koliko znam u granicama normale.
Nemam visok pritisak, zucna kesa i pankreas su takodje uredu,
mada za klirens Vam, na zalost ne bih mogla odgovoriti.
U mokraci imam i 2-4 le
sedimentacija je 7/14, nesto povisena
urea je iznosila 2.4,
kreatinin 70,
mokracna kiselina 176 L
Sto je koliko znam u granicama normale.
Nemam visok pritisak, zucna kesa i pankreas su takodje uredu,
mada za klirens Vam, na zalost ne bih mogla odgovoriti.
U mokraci imam i 2-4 le
sedimentacija je 7/14, nesto povisena
Trudnoca je pracena sledecim fenomenima koji imaju odraza na bubreznu funkciju:Porastom krvnog pritiska i volumena cirkulisuce krvi.Pre svega ako sada sve u redu (a na osnovu iznetih nalaza jeste tako) nema razloga za brigu medjutim i trudnoca moze da deklansira neku bubrezu insuficijenciju i takodje da bude komplikovana eklampsijom,HELLP-om i dijabetesom koji opet imaju svoje reperkusije na bubrege.Na osnovu svega navedneog kada budete planirali trudnocu vise nego pozeljno je da ona u startu bude pod nadzorom ginekologa da bi se bilo kakve komplikacije prevenirale/lecile.Inace zene koje imaju takav stepen bubrezne insuficijencije koji zahteva dijalizu ne mogu uopste ostati u drugom stanju.
Hvala Vam sto ste se zainteresovali za moju temu i priblizili mi mogucu situaciju.
Naravno da planiram da ginekologa od samog pocetka trudnoce ukljucim, kako bi mogao da prati postojece stanje, jer veoma vodim racuna o sebi. 2 puta god. imam redovne kontrole u bolnici, ali izmedju te dve kontrole u svom domu zdravlja obavim jos dve. Tako da ukupno godisnje imam 4.
Na zalost nisam mnogo strucna sa terminologijom koju Vi koristite pa mi je nejasno ostala rec "eklampsija".
Poznato mi je da bubrezni bolesnici mogu da obole od dijebetesa i da se stanje bubrega vremenom odrazava i na veci broj organa, jer ipak oni preciscavaju krv.
Medjutim ukoliko se pojavi dijabetes u trudnoci kolike su sanse da njegove jedinice ne budu visoke, tj. da ne primam insulin i da li je to privremena pojava dijabetesa koja se moze kontrolisati lekovima.
Naravno da planiram da ginekologa od samog pocetka trudnoce ukljucim, kako bi mogao da prati postojece stanje, jer veoma vodim racuna o sebi. 2 puta god. imam redovne kontrole u bolnici, ali izmedju te dve kontrole u svom domu zdravlja obavim jos dve. Tako da ukupno godisnje imam 4.
Na zalost nisam mnogo strucna sa terminologijom koju Vi koristite pa mi je nejasno ostala rec "eklampsija".
Poznato mi je da bubrezni bolesnici mogu da obole od dijebetesa i da se stanje bubrega vremenom odrazava i na veci broj organa, jer ipak oni preciscavaju krv.
Medjutim ukoliko se pojavi dijabetes u trudnoci kolike su sanse da njegove jedinice ne budu visoke, tj. da ne primam insulin i da li je to privremena pojava dijabetesa koja se moze kontrolisati lekovima.
Re: Zena bubrezni bolesnik i trudnoca
Eklampsija i HELLP su vidovi hipertenzivne bolesti u trudnoci,prva se karaketrise proteinurijom( proteini u mokraci!!!) hipertenzijom i pojavom epilepticnih napada dok kod HELLP-a postoji skok AST i ALT-a i trombocitopenija i karakteristicni su za zene koje vec imaju hipertenzijuStaklena napisao:Hvala Vam sto ste se zainteresovali za moju temu i priblizili mi mogucu situaciju.
(koja se moze javiti u sklopu neke osnovne bubrezne bolesti) ili kao okidac moze da bude i sama trudnoca.Ovakav vid komplikovane trudnoce moze da bude opasnost za majku i plod i eventualno da deklansira neko dalje ostecenje bubrega.Sto se tice dijabetesa on moze da se pojavi samo kao gestacijski ili i kasnije da se nastavi kao intolerancija glukoze/pravi dijabetes mellitus.Inace ovakvi poremecaji se veoma uspesno drze pod kontrolom pomocu metildope i insulina.Samo nije mi bas najjasnije kakav ste vi to bubrezni bolesnik sa normalnim vrednostima kreatinina??
Samo nije mi bas najjasnije kakav ste vi to bubrezni bolesnik sa normalnim vrednostima kreatinina??
Iskreno, ni ne smatram sebe bubreznim bolesnikom upravo zbog svih dobrih rezultata, za koje se i nadam da ce ostati takvi, ali morala sam da pitam sta se desava kod zena koje imaju veci problem od mog, kako bih bila spremna ukoliko pocne da mi se pogorsava stanje, a takodje i zbog toga sto sam morala da nekako temi dam ime, a samo po sebi mi je bilo logicno da bude u nazivu ono sto me interesuje.
Iskreno, ni ne smatram sebe bubreznim bolesnikom upravo zbog svih dobrih rezultata, za koje se i nadam da ce ostati takvi, ali morala sam da pitam sta se desava kod zena koje imaju veci problem od mog, kako bih bila spremna ukoliko pocne da mi se pogorsava stanje, a takodje i zbog toga sto sam morala da nekako temi dam ime, a samo po sebi mi je bilo logicno da bude u nazivu ono sto me interesuje.
Inace, u mojoj situaciji bubreg u celokupnoj funkciji ucestvuje sa 47 % rada, ali mi je 2.5 puta smanjen protok urina.
Parenhim bubrega mi je oko 16mm, a na jednom mestu 9.9mm i to poslednjih 3 meseca. Pre operacije je bio 12mm, a posle porastao na 17mm, da bi zatim naglo pao na jednom mestu, posle 1,6g. na 8mm. Takodje i u jednom i u drugom bubregu imam male znake mikrokalkuloze.
Sto se tice i klirensa, nalaz stoji ovako : " Ocuvana globalna funkciona rezerva bubrega : ukupne vrednosti klirensa glomerulskog obelezivaca su na donjoj granici ( 2 % nize ) referentnih vrednosti za datu starosnu dob i telesnu konstituciju. Relativno simetricna raspodela relativne separatne GFR ( nesignifikantno manje ucesce desnog bubrega) Obostrano neopstruktivna diletacija sabirnog sistema i funkcione smetnje drenaze, izrazene desno : iskljucuje se signifikantnaorganska opstrukcija u dilateralnom sabirnom sistemu. Distribucija obelivaca pokazatelja funkcione sposobnosti je neravnomerno oslabljena duz medijalnog dela desnog bubrega, izrazenije na nivou pjelona, a lako oslabljena na nivou gornjeg dela levog bubrega. "
Parenhim bubrega mi je oko 16mm, a na jednom mestu 9.9mm i to poslednjih 3 meseca. Pre operacije je bio 12mm, a posle porastao na 17mm, da bi zatim naglo pao na jednom mestu, posle 1,6g. na 8mm. Takodje i u jednom i u drugom bubregu imam male znake mikrokalkuloze.
Sto se tice i klirensa, nalaz stoji ovako : " Ocuvana globalna funkciona rezerva bubrega : ukupne vrednosti klirensa glomerulskog obelezivaca su na donjoj granici ( 2 % nize ) referentnih vrednosti za datu starosnu dob i telesnu konstituciju. Relativno simetricna raspodela relativne separatne GFR ( nesignifikantno manje ucesce desnog bubrega) Obostrano neopstruktivna diletacija sabirnog sistema i funkcione smetnje drenaze, izrazene desno : iskljucuje se signifikantnaorganska opstrukcija u dilateralnom sabirnom sistemu. Distribucija obelivaca pokazatelja funkcione sposobnosti je neravnomerno oslabljena duz medijalnog dela desnog bubrega, izrazenije na nivou pjelona, a lako oslabljena na nivou gornjeg dela levog bubrega. "