zedj i suva usta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
nesaso
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 23, 2010 10:36 am

zedj i suva usta

Post od nesaso »

vec mesec dana imam pojacanu zedj popijem oko 5-6l vode dnevno i to pocinje da me nervira,nocu se budim da mokrim 3 puta tad popijem i malo vode ,secer mi je u redu ,krvna slika i urin u redu,vadio sam hormone T3,T4,TSH i oni su uredu,dobio sam od psihijatra leponex 25mg koji sam pio 7 dana po pola tablete i ne osecam poboljsanje,da li postoje jos neke somatske pretrage bi trebao izvrsiti ili neki drugi lek? hvala
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: zedj i suva usta

Post od sedefasta »

Otiđite na kontrolu i recite da Vam tegobe ne prestaju. Sigurna sam da će Vas psihijatar ili izabrani lekar uputiti na dalja ispitivanja.

Ako se to ne desi i psihijatar Vam samo da veću dozu leka ili Vam promeni lek, vratite se ovde na forum, opisaćete sve što je od značaja za Vaše stanje, pa tek onda možete dobiti adekvatan savet.

Sve najbolje!
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Suvoca usta (xerostomia) moze nastati iz razlicitih razloga kao sto su upotreba lekova - antiholinergici, simpatomimetici (antihipertenzivi), retinoidi, zatim usled zracne terapije u predelu glave i vrata, endokrinih oboljenja, oboljenja pljuvacnih zlezda, atrofija pljuvacnih zlezda, sarkoidoza i vrlo cesto psihijatrijska oboljenja. Klinicka slika ukazuje na gubitak sjaja oralne sluzokoze, izbrazdan jezik, promene u uglovima usana, naslage, neprijatan miris, povecan prirastaj karijesa, podloznost sekundarnim infekcijama posebno Candidom. Ispitivanje kserostomije pored klinickog pregleda obuhvata i ispitivanje salivarne funkcije sijalometriom, sijalohemijom, sijalografijom, uz i biopsija. Sto se tice terapje ona je etioloska uz sprecavanje nastanka sekundarne infekcije. Koriste se medikamenti za stimulaciju salivacije (1% rastvor borne kiseline, limunska kiselina, pilokarpin, prostigmin) ukoliko je funkcija zlezda ocuvana ,ili vestacka pljuvacka ukoliko nije.
Ukoliko nemate ni jedan od navedenih etioloskih faktora obratite se vasem psihijatru opet ili izabranom lekaru kao sto vam je rekla Sedefasta, a ukoliko smatrate da nije na psihijatrijskoj osnovi najbolje da se obratite na Kliniku za bolesti usta (klinika za parodontologiju i oralnu medicinu po novom) jer se oni bave upravo tim, a po potrebi ce vas uputiti i kod drugih lekara.
Navedene lekove nikako ne uzimajte na svoju ruku!
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
nesaso
Novi član
Novi član

Post od nesaso »

hvala na odgovorima,sad sam teku uradio test na adh hormon i cekam rezultate,cini mi se da je to problem jel imam tvrdu stolicu i prija mi hladna voda i sladoled pa je mozda u pitanju diabetes insipidus
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

Odlično!

I mislila sam da je problem centralnog porekla!

Javite nam rezultate!

Pozdrav!
nesaso
Novi član
Novi član

Post od nesaso »

dobio sam rezultat za vazopresin koji je umanjen ali sad sam opet u dilemi jer moze biti umanjen i kod psihogene polidipsije,trebao bi da uradim test zedji da li je to moguce privatno da se uradi?
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

Zaista ne znam...

Obratite se svom lekaru, on/ona će Vas najbolje uputiti.

Pozdrav i sve najbolje! :D
Odgovori