Zbrkani simptomi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Zbrkani simptomi

Post od remi »

Izludeću dok ne stignem do dr.
Naime, već par meseci imam čudne simptome, koji podsećaju na trudnoću sa bitnom razlikom da je ciklus redovan (25 dana ± 2 dana, što je za mene sasvim normalno), bez vidljive promene u količini krvarenja i da je Baby Rapid (očekivano) bio negativan. Gojim se, imam utisak da mi se nešto pokreće u stomaku i vrši pritisak na karlicu, nešto češće idem u WC i to me, uglavnom, probudi noću, pojačano čulo mirisa... Čak mi se i stomak vidno uvećao, dovoljno da mi smeta kada sedim. Kada pritisnem rukom neposrednom ispod rebara osetim blaži trenutni bol po sredini stomaka. Usput, da napomenem, da me već duže vreme muči povremen površinski bol u srednjem donjem delu stomaka sa leve strane (više liči na nekakvo zatezanje), koji zna da potraje i po nedelju dana, što zavisi od toga koliko sam u tom periodu fizički aktivna, a uglavnom ga isprovocira kada podignem nešto teže ili kada radim malo teže fizičke poslove (čini mi se da je jačeg intenziteta u vreme ciklusa). Kada stojim ili sedim, dovoljno je da prevučem (nežno) rukom to mesto pa da se bol poveća (samo u fazi kada bol već postoji a manifestuje se u situacijama kada treba da se uspravim, najčešće, iz ležećeg u sedeći položaj i ponekad – retko kad, me boli kada hodam). Interesantno mi je to što kada ležim i pritisnem rukom deo stomaka gde me boli da ništa ne osećam kao ni kada pritisnem bilo koji drugi deo abdomena.
Nisam previše obraćala pažnju na raznorazne simptome... Mislila sam da se gojim zbog ksalola (0,25mg jednom dnevno) i asentre (1/2 od 50mg jednom dnevno, koju već skoro mesec dana ne pijem), a da mi stomak smeta kada sedim jer sam se ugojila (drugima ne izgledam debelo ali meni smeta).
Bolove u leđima i zglobovima ne mogu da uzmem u obzir kao simptom bilo čega jer je to za mene konstantno stanje: bolovi, ukočenosti...). Možda je bitno da navedem da sam poslednjih dva meseca prinuđena da uzimam svakodnevno tablete protiv bolova u kukovima i leđima, jer u suprotnom ne mogu da izdržim (nije problem samo u bolu već i u tome što gotovo ne mogu da hodam, dovoljno velika smetnja da razmišljam o kupovini štapa).

Da li neko ima ideju šta bi to moglo da bude? Predlog?
Da li UZ abdomena može da otkrije eventualne probleme i šta njime tačno može da se vidi?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Uradite pregled kod svog lekara, a on ce odluciti da li je u sklopu pregleda potrebno i odmah uraditi UZ abdomena.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Re: Zbrkani simptomi

Post od remi »

Opet ja i citiram samu sebe da ne bih ponavljala ponovo, a vezano je za dosadni bol u stomaku. Ovoga puta je znatno jači. Inicira ga, definitivno, fizička aktivnost (takođe i kašalj i kijanje) i pojačava se na početku ciklusa. Imala sam dva prilično katastrofalna dana (dan pred ciklus i prvi dan): Bol se selio i na leđa (karlični pojas), utrnula mi je cela leva noga, čak ovoga puta se nije smirivao ni pri ležanju i još uvek me boli prilično jako. Da je sa desne strane ne bih puno razmišljala o tome šta je u pitanju: Bol pri pokretu, utrnula noga ... Kada stojim na mestu epicentra bola mogu da osetim pod prstima kao nekakvo dugmence, a najčudnije mi je to što ništa ne primećujem u ležećem položaju, pa čak ni kada savijem nogu u kolenu, dok kada sedim je jedva primetno.

Šta bi moglo biti? Odakle da krenem? Dr opšte prakse me je samo posavetovala da odem kod ginekologa (popodne imam zakazano).
remi napisao:Izludeću dok ne stignem do dr.
Naime, već par meseci imam čudne simptome, koji podsećaju na trudnoću sa bitnom razlikom da je ciklus redovan (25 dana ± 2 dana, što je za mene sasvim normalno), bez vidljive promene u količini krvarenja i da je Baby Rapid (očekivano) bio negativan. Gojim se, imam utisak da mi se nešto pokreće u stomaku i vrši pritisak na karlicu, nešto češće idem u WC i to me, uglavnom, probudi noću, pojačano čulo mirisa... Čak mi se i stomak vidno uvećao, dovoljno da mi smeta kada sedim. Kada pritisnem rukom neposrednom ispod rebara osetim blaži trenutni bol po sredini stomaka. Usput, da napomenem, da me već duže vreme muči povremen površinski bol u srednjem donjem delu stomaka sa leve strane (više liči na nekakvo zatezanje), koji zna da potraje i po nedelju dana, što zavisi od toga koliko sam u tom periodu fizički aktivna, a uglavnom ga isprovocira kada podignem nešto teže ili kada radim malo teže fizičke poslove (čini mi se da je jačeg intenziteta u vreme ciklusa). Kada stojim ili sedim, dovoljno je da prevučem (nežno) rukom to mesto pa da se bol poveća (samo u fazi kada bol već postoji a manifestuje se u situacijama kada treba da se uspravim, najčešće, iz ležećeg u sedeći položaj i ponekad – retko kad, me boli kada hodam). Interesantno mi je to što kada ležim i pritisnem rukom deo stomaka gde me boli da ništa ne osećam kao ni kada pritisnem bilo koji drugi deo abdomena.
Nisam previše obraćala pažnju na raznorazne simptome... Mislila sam da se gojim zbog ksalola (0,25mg jednom dnevno) i asentre (1/2 od 50mg jednom dnevno, koju već skoro mesec dana ne pijem), a da mi stomak smeta kada sedim jer sam se ugojila (drugima ne izgledam debelo ali meni smeta).
Bolove u leđima i zglobovima ne mogu da uzmem u obzir kao simptom bilo čega jer je to za mene konstantno stanje: bolovi, ukočenosti...). Možda je bitno da navedem da sam poslednjih dva meseca prinuđena da uzimam svakodnevno tablete protiv bolova u kukovima i leđima, jer u suprotnom ne mogu da izdržim (nije problem samo u bolu već i u tome što gotovo ne mogu da hodam, dovoljno velika smetnja da razmišljam o kupovini štapa).

Da li UZ abdomena može da otkrije eventualne probleme i šta njime tačno može da se vidi?
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Opet ja i citiram samu sebe da ne bih ponavljala ponovo, a vezano je za dosadni bol u stomaku. Ovoga puta je znatno jači. Inicira ga, definitivno, fizička aktivnost (takođe i kašalj i kijanje) i pojačava se na početku ciklusa. Imala sam dva prilično katastrofalna dana (dan pred ciklus i prvi dan): Bol se selio i na leđa (karlični pojas), utrnula mi je cela leva noga, čak ovoga puta se nije smirivao ni pri ležanju i još uvek me boli prilično jako. Da je sa desne strane ne bih puno razmišljala o tome šta je u pitanju: Bol pri pokretu, utrnula noga ... Kada stojim na mestu epicentra bola mogu da osetim pod prstima kao nekakvo dugmence, a najčudnije mi je to što ništa ne primećujem u ležećem položaju, pa čak ni kada savijem nogu u kolenu, dok kada sedim je jedva primetno.

Šta bi moglo biti? Odakle da krenem? Dr opšte prakse me je samo posavetovala da odem kod ginekologa (popodne imam zakazano).
remi napisao:Izludeću dok ne stignem do dr.

Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Nije ništa sa ginekološke strane. Prvo je i dr mislila da je možda u pitanju neka cista, jer "dugmence" koje osećam pod prstima kada stojim osetila je i ona pod prstima, ali nije ga više bilo kada sam legla, niti je bilo šta otkriveno pregledom i UZ.
Ostaje mi da jurim uput za hirurga - najmanje dva-tri izgubljena dana: prvo uput, pa zatim zakazivanje, pa pregled, pa ako treba ponovo... Eto zašto mrzim, između ostalog ,da idem kod lekara. :x

Šta bi moglo da bude:
- Nus pojava lekova?
- Stomačna kila - početak? (Na nju me navodi "dugmence")
- Slepo crevo locirano na pogrešnoj strani stomaka ili projekcija bola?
- Projektovan bol sa kičme i/ili kukova? (Ne bi bilo prvi put da osećam da me boli nešto drugo, ili pak da bol bude zakamufliran duže vreme npr, laganom i konstantnom vrtoglavicom)

P.S. Za sve one koje su imale carski rez ili je isti u planu informacija koju nisam znala do juče, a koju one možda ne znaju: Prilikom operacije ne vrši se presecanje mišića već se vodi računa o tome i radi se mnogo više rezova nego što se vidi spolja.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Mozda nekome bude od koristi...

U pitanju je početna kila, koja se "krije" negde oko reza (hirurg ne bi da je sanira još uvek) i "zgodno se namestila" otprilike iznad jajnika, još uvek nije vidljiva.
Pre neki dan sam saznala da je jednoj poznanici uklonjen potpuno zdrav jajnik zbog početne kile na koju niko nije sumnjao, jer "ako boli u predelu jajnika, pa još ako bol je na neki način povezana sa ciklusom, onda to nije nešto u redu sa jajnikom".
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 8:37 pm

Post od sandla »

jooooooj, pa ja se zezam vec vise od 10 meseci, tada sam bila u hitnoj jer sam mislila da je slapo crevo ili crvuljak kako ga oni zovu, na pregledu su mi rekli da nije sl.crevo vec pocetak sava od carskog reza(koji sam imala setembra prosle godine) i da hoce to da boli i nekada da se zagnoji.... danima unazad ili tacnije vec vise od dva meseca, ja imam ispupceni taj deo koji me boli... pre tri dana sam bila kod ginekologa i na samom pregledu mi je osetila nesto pod prstima kod desnog jajnika. Na UZ se nista nije videlo tj nalaz je uredan pa sam se jako uplasila. S obzirom da je vikend cekam ponedeljak ali onda ne znam kod koga da idem??? kod hirurga ili gastroenterologa??? mene to i dalje boli cak me od juce boli deo ispod pupka iznad carskog reza..... Boze, da li je moguce da je kila???
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Hirurg, pogotovo što imaš i ispupčenje (kod mene se još uvek spolja ništa ne vidi pa čak i nestaje kada ležim). Moguće da je popustio rez pa se tu stvorila kila. Kila deluje strašno ali ima i strašnijih od nje. Operacija kile spada u veoma jednostavne operacije.
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član

Post od sandla »

nema gde nisam bila, kazu nije kila ili bar nisu sigurni da jeste, jutros sam zavrsila u hitnoj i kazu da je najverovatnije slepo crevo (sinoc su mi bili nenormalni bolovi praceni nagonom za povracanje )... vadili mi krv hitno jutros, sve je ok , nema upale... da poludi covek. sad su mi rekli da ako se pojaca bol ( ne pijem nista za bolove) da se javim da cemo videti sta ce da rade ... muke moje ... ali resice se i to valjda uskoro ... a ispupcenje nije bas veliko ali vidljivo je i nalazi se par cm iznad rane, 1.5 - 2... ne znam ....
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Zapalenje kile (akutno) isto se manifestuje kao i zapalenje slepog creva.
Ja mislim da je ipak kila jer imaš to ispupčenje. Mada, može da se desi da je i nekakva cista ili masno tkivo (ako je više mekano nego tvrdo)
Kada te previše ne boli, pokušaj da prstima pritisneš to ispupčenje, pa ako se vraća nazad i ako je prilično kompaktno (tvrdo) na dodir onda je 99% kila.
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član

Post od sandla »

prvo,nije mi jasno zasto mi ne stizu mail-ovi obavestenja kada jos neko doda komentar, a cekirano mi je dole da mi stizu, a drugo, zakazala sam na VMA pregled kod hirurga pa cu videti, ipak su tamo strucnjaci ... ovi nasi... nemam komentar ... inace hvala na objasnjenju remi !!! :D
Odgovori