pozdravljam sve, a posto nisam nigde pronasao gde bi ova tema mogla da spada, obracam se sa sledecim pitanjem:
da li neko zna, prilikom dobr davanja krvi na šta se ona konkretno testira i koliko su testovi pouzdani? Prema njihovim navodima testira se na Hepatitis B i C, Sifilis, AIds.
Dao sam krv 30 puta, i nikad nije bilo problema. Medjutim, u januaru su mi nasli masnu jetru, a lekar mi je preporucio da uradim testiranje i na Hepatitis., sto sam propustio da uradim. Medjutim, i u aprilu i u Avgustu sam dobrovoljno dao krv dva puta, i niko me nije zvao ni obavestio nista pa ja pretpostavljam da je to u redu.
Drugo je pitanje sto se tu stavljaju uzorci od 20 ljudi, pa ako je jedan pozitivan onda svih 20 mora da ponovi testiranje. Naravno ovo se plaća oko 1.500 dinara, a da ne govorim o nerviranju i maltretiranju i neizvesnosti. moj kolega sa posla se posle ovakve lažne uzbune zarekao da vise neće davati krv.
Ako neko nesto zna podrobnije o ovome, bilo bi dobro da podeli iskustvo.
Lep pozdrav svima
Zavod za transfuziju - davanje krvi - testiranje
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Ako je istina da se tako radi (20), onda je to strasno!!
Pa koliko tu onda krvi samo propadne zbog recimo jednog zarazenog!!!?!
Ili ne propadne?!??!?!
Viktor_v. najbolje bi bilo da se ti na svoju inicijativu testiras sam u nekoj od privatnih laboratorija, jer se u Zavodu svakako desavaju propusti.....mislim, ocigledno je da se desavaju.........na zalost!!

Pa koliko tu onda krvi samo propadne zbog recimo jednog zarazenog!!!?!

Ili ne propadne?!??!?!

Viktor_v. najbolje bi bilo da se ti na svoju inicijativu testiras sam u nekoj od privatnih laboratorija, jer se u Zavodu svakako desavaju propusti.....mislim, ocigledno je da se desavaju.........na zalost!!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am
ma testirao sam se ja naknadno, ok je, fala bogu, nego ne mogu da verujem da je takva nebuloza.... kada dajes krv dobrovoljno, izvade ti 1 veliku dozu i 1 malu (za testiranje), i onda uvate tih 20 malih, izmesaju, pa ako je 1 sumnjiv, ajd svih 20 ponovo... salju telegrame, coveku se sve smuci, sekira se, a onda posto nema uput, plati u 29 nov, pa cekaj nekoliko dana....
katastrofa!
A da ne spominjem da je moja drugarica zarazena sa hepC jer je primila transfuziju prilikom porodjaja 1994, a do 1995 nisu proveravali na hep, nego samo na HIV. I provalila je slucajno da je HCV pozitivna 2001!
Em dajemo krv dobrovoljno, (dao skoro 30 puta), izem ti sitne beneficije sto imamo (sl dane, bolovanje, participacija...) ako te neko nasekira.
katastrofa!
A da ne spominjem da je moja drugarica zarazena sa hepC jer je primila transfuziju prilikom porodjaja 1994, a do 1995 nisu proveravali na hep, nego samo na HIV. I provalila je slucajno da je HCV pozitivna 2001!
Em dajemo krv dobrovoljno, (dao skoro 30 puta), izem ti sitne beneficije sto imamo (sl dane, bolovanje, participacija...) ako te neko nasekira.
-
- Stalni član
GROZNO, ali na zalost istinito!! A jos je veca tragedija sto ljudi slucajno saznaju da su zarazeni i to nakon...........koliko godina!!!viktor_viktor napisao:ma testirao sam se ja naknadno, ok je, fala bogu, nego ne mogu da verujem da je takva nebuloza.... kada dajes krv dobrovoljno, izvade ti 1 veliku dozu i 1 malu (za testiranje), i onda uvate tih 20 malih, izmesaju, pa ako je 1 sumnjiv, ajd svih 20 ponovo... salju telegrame, coveku se sve smuci, sekira se, a onda posto nema uput, plati u 29 nov, pa cekaj nekoliko dana....
katastrofa!

A najveca je tragedija sto mnogo njih nije otkrilo ni slucajno a nosi virus u sebi.........

-
- Stalni član
GROZNO, ali na zalost istinito!! A jos je veca tragedija sto ljudi slucajno saznaju da su zarazeni i to nakon...........koliko godina!!!viktor_viktor napisao:ma testirao sam se ja naknadno, ok je, fala bogu, nego ne mogu da verujem da je takva nebuloza.... kada dajes krv dobrovoljno, izvade ti 1 veliku dozu i 1 malu (za testiranje), i onda uvate tih 20 malih, izmesaju, pa ako je 1 sumnjiv, ajd svih 20 ponovo... salju telegrame, coveku se sve smuci, sekira se, a onda posto nema uput, plati u 29 nov, pa cekaj nekoliko dana....
katastrofa!

A najveca je tragedija sto mnogo njih nije otkrilo ni slucajno a nosi virus u sebi.........