Zadah iz usta kod starije gospodje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
KojicBojan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 11:36 pm

Zadah iz usta kod starije gospodje

Post od KojicBojan »

Pozdrav,
moja majka ima 56 godina i od pre nekog vremena primecujem da ponekad ima zadah iz usta, ne onaj normalan zadah kada se tek probudi, nego tokom dana i uvece. To se ne desava uvek, vec ponekad. Posto je ona sklona da sama sebi da dijagnozu, ovaj put misli da je to zato sto je nervozna (a i zaista je nekad zeludac boli kada je nervozna), ali mene interesuje sta moze biti uzrok tome, da znam da li treba da je nateram da ide kod lekara.

Hvala!
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: Zadah iz usta kod starije gospodje

Post od sedefasta »

Mnogo toga može biti uzrok zadaha, neki uzroci su trivijalni, a neki, bogami, baš i nisu, mada tada postoji i odgovarajuća udružena simptomatologija.

Niste dali nikakve medicinski važne podatke o njoj, da li boluje od nekih hroničnih bolesti, šećerna bolest, hepatitis, da li je pušač, da li je promukla u zadnjih nekoliko meseci, ima li neke tegobe? Kakvo je stanje zuba i krajnika?

Kao što vidite, nije mi lako dati odgovor, pa čak i da mi Vi date odgovore na sva moja pitanja, ipak smatram da pravilnu i korektnu ocenu njenog stanja može dati samo lekar nakon pregleda.
KojicBojan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 11:36 pm

Post od KojicBojan »

Ne boluje od hronicnih bolesti. Ponekad ima problem da je boli zeludac, uglavnom kad je nervozna i tad pije medicinski ugalj. Cini mi se da bas posle tog medicinskog uglja pocne da se javi taj neprijatni zadah (i naravno ujutru, sto je pretpostavljam normalno).

Nije dijabeticar, niti ima hepatitis, niti je pusac... nije ni promukla.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Foetor ex ore (halitosis) kao sto je vec receno gore moze poticati od mnogobrojnih uzroka od kojih prednjace oboljenja krajnika i usta. Sto se tice oboljenja koja su lokalizovana u ustima najcesce je u pitanju kariozna lezija pri cemu dolazi impakcije hrane koja na tom mestu truli, odmah zatim tu si parodontalni dzepovi gde takodje dolazi do impakcije hrane. Ne znam da li gospodja ima neki fiksni protetski rad u ustima (krunice, mostovi...), jer se izmedju desni i protetskog rada takodje nakupljaju komadici hrane koji trule, sto je veoma cesta pojava. Vecina ostalih uzroka loseg zadaha koji potice iz usta obicno budu pracene nekim subjektivnim tegobama na koje bi se gospodja zalila. Preporucujem pojacanu oralnu higijenu i pravilnu tehniku pranja, za pocetak. Ako ne pomaze i ako je zadah zaista toliko osetan obratite se lekaru.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

KojicBojan napisao:Ne boluje od hronicnih bolesti. Ponekad ima problem da je boli zeludac, uglavnom kad je nervozna i tad pije medicinski ugalj. Cini mi se da bas posle tog medicinskog uglja pocne da se javi taj neprijatni zadah (i naravno ujutru, sto je pretpostavljam normalno).

Nije dijabeticar, niti ima hepatitis, niti je pusac... nije ni promukla.
Neka uradi test na Helicobacter pylori. Može da se obrati svom lekaru, pa da joj on/ona da uput, a može i privatno.
Odgovori