Zabrinuta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Andjela 7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 24, 2011 6:00 pm

Zabrinuta

Post od Andjela 7 »

Poštovanje!

12 .01. 2011.
Dg: Cholecystitis acuta phlegmonosa calculosa.
Op: Cholecystectomia laparascopia. Drainage Nol

Patološko-histološki nalaz

Žučna kesa delom raskidana dim.12 x 2,5,x 1 cm, Slezina je sivoružičasta glatka, zid je debljine oko 0,2 cm, mukoza je bledoružičasta
zbrisanog crteža.

Makroskopski opisanažučna kesa je obrađena u tri navrata u prvom aktu su uzeta 3 isečka, u drugom dodatnih 6 , a u trećem je jedan isečak imunohistohemijski bojen na CD 68. Zid žučne kese prevashodno pokazujeelemente aktivne hronične upale. U dva isečka, u jednom u području mukoze, a u drugom,a u drugom koje je imunohistohemijski bojen između snopova glatke muskulature, mišićnice uočavaju se nakupine ćelija izgleda makrifaga obilne penušave eozinofilne citoplazme sa jedrom ili više vezikularnih jedara (džinovske), čija je citoplazma imuno histohemijski pozitivna na CD 68, što govori u prilog makrofaga, tj. granuloma.
Mišljenje: na osnovu histološkog nalaza i pozitivnog imunohistohemijskog bojenja na CD 68 morfološki nalaza može ići u prilog Cholecystitis xanthogranulomatosa.

Želela bih da mi ovaj nalaz objasnite i da li imam razloga za zabrinutost.

Hirurg koji me je operisao kada sam ga pitala šta znači taj nalaz rekao je da sam trebala mnogo ranije da se operišem (kamen sam imala 3 godine koliko znam) . Pitala sam ga da li to znači da se nešto iskomplikovalo? Rekao je da je u redu.

Hvala unapred za odgovor.
Odgovori