Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Dobar dan
Imam 20 godina, oko godinu i po dana imam anksioznost. Lecim se 5 meseci, pijem cipralex jednom dnevno i rivotril tri puta dnevno po cetvrtinu tablete. Bila sam nekoliko nedelja i na bolnickom lecenju i od tada se osecam neuporedivo bolje, popravilo mi se samopouzdanje i savladala sam svoje strahove. Medjutim, u poslednje vreme su se pojavili simptomi kao sto su preskakanje srca, bol u grudima, nesanica zbog raznih misli i napadi anksioznosti kada spavam van svog kreveta (kod rodjake i drugarice). Moj dr deluje nezainteresovano i imam utisak da pomislja da lazem. Da li anksioznost moze da se vrati ida opet budem na nuli? Sada sam zbunjena jer sam se do skoro osecala zaista odlicno i ne vidim razlog za povratak anksioznosti. Takodje, malo sam i uplasena jer ne znam da li bih mogla da prozivljavam to sve ponovo.
Ako terapija još nije završena, normalno je da se anksioznost ponekad vrati u intenzivnijem obliku, kao što je kod tebe. Ali, imaj na umu gde nema napretka, nema ni zastoja. Zastoji su deo oporavka i na kraju, kad završiš sa terapijom, videćeš da si daleko odmakla. Anksioznost nikad nećeš sasvim izgubiti, ali, najverovatnije, neće ti se ni vratiti u onom obimu i intenzitetu kako je bilo pre tretmana Cipralexom. Inače, doktor ti je odabrao dobru terapiju - Cipralex (escitalopram) je najbolji izbor za tretman anksioznog poremećaja na duži rok. Samo budi strpljiva i nemoj mnogo brinuti zbog povremenih naleta anksioznosti. To je normalno. Na kraju ćeš videti da je od anksioznosti ostalo možda 10-15% od početnog stanja i da si sasvim funkcionalna osoba. Ali, moraš verovati u uspeh. Drži se! Želim ti uspešan oporavak.