Imam 38 godina, 182 cm, trenutno 77 kg. Pusac sam oko 25 godina, ne bolujem od hronicnih bolesti, jednom do dva puta godisnje imam jacu prehladu, ali uvek je prebolim na nogama i bez ili sa veoma malm temperaturom. NIKADA nisam imao grip, imam nekakve manje probleme sa srcem (blage aritmije, koje sam efikasno suzbio sa 50 mg presolola dnevno u dve doze (po 25)).Trenutno se osecam dobro, u odlicnoj sam pshihofizickoj kondiciji, redovno i dobro spavam imam odlican apetit a u zadnjih dva meseca dobio sam oko 8 kg telesne tezine.
Alkohol konzumiram retko i u prilicno umerenim kolicinama.
Ovo je nekakavo moje opste subjektivno stanje, a pitanje sam postavio iz sledeceg razloga.
Naime, nije bilo uvek ovako.Do pre dva meseca zapao sam u dosta tesko psihicko stanje, bio sam veoma razdrazljiv, nervozan, lose sam spavao, budio se umorniji nego sto sam legao, imao sam oko 68 kg, slabo sam jeo,boja lica mi je bila nezdrava, koza meka i naborana.
Odlucio sam da uzimam Oligovit vitaminsko-mineralske tablete.
Vec nekoliko dana nakon redovnog uzimanja, dobio sam apetit, poceo bolje da spavam,a nakon oko mesec dana moje psihicko stanje doslo je u normalu.Bez lekova za zivce postao sam smiren, tesko me je sada iznervirati, imam mnogo vise optimizma, i osecam se odlicno.
Nastavio sam nakon pauze od 15-ak dana (posle prvih 30 dana uzimanja po jednu tabletu dnevno), da uzimam oligovit jos mesec dana.
Koza lica mi se preporodila, postala je jedra, zategnuta, ten izgleda zdrav, dobio sam 8 kg, apetit mi je lavovski, san odlican.
Sada sam pri kraju sa oligovitom, dakle uzeo sam u 75 dana dve doze od po 30 tableta.
Negde sam citao potrebne kolicine vitamina i minerala za odraslog coveka i utvrdio da Oligovit ima od 2 do 5 puta vece doze svih navedenih vitamina nego sto su normalne dnevne potrebe.
Moje pitanje je da li smem nastaviti sa uzimanjem Oligovita jos neko vreme ili postoji opasnost od hipervitaminoze odredjenih vitamina, a za neke sam procitao da su prilicno toksicni ako se predoziraju.
Neki lekari su mi savetovali (u privatnim razgovorima) da pravim pauze od najmanje mesec dana izmedju doza, a drugi opet da mogu nesmetano piti Oligovit neprekidno.
Zeleo bih da nastavim sa dobijanjem telesne tezine, barem do iznosa 85-90 kg, pa me interesuje da li smem da nastavim sa Oligovitom bez pauza.
Hvala
vitamini-molim savet
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Opste je poznata cinjenica da sam organizam stvara otrove jedan od takvih jeste i homocistein.On pre svega uzrokuje nervnu razdrazljivost,demenciju,bolove a u tezim slucajevima i smrt.Medutim on se lako eliminise uzimanje folne kiseline i vitamina B6 i B12(svi su iz porodice B vitamina).Folna kiselina potrebna vam je u rasponu oko 200 mikrograma.E sad oligovit mislim da sadrzi jos i neke druge vitamine A,C,D,E itd. ali ne znam u kolijim kolicinama.Kod vitamina koji su topivi u mastima kao A,E,D i K moze doci do hipervitaminoze i ostecenja jetre,dok kod svih vitamina B kompleksa i C ne moze doci do hipervitaminoze jer su topivi u vodi i visak se izbacuje urinom.Ipak,ja bih vam preporucio da predete na B kompleks francuskog proizvodaca jer sadrzi pun B spektar i odlican je za organizam a ne moze doci do hipervitaminoze. 

Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Oligovit i slični multivitaminski preparati su i predviđeni da se uzimaju stalno. Čim si posle nekoliko dana osetio poboljšanje znači da tvoj organizam ne može da izvuče vitamine i minerale iz hrane kao što bi trebalo, pa mu treba dodati one hemiskim putem izdvojene. Ili ti je možda organizam dobar ali ti živiš na praznim kiflama i šniclama svinjetine, bez voća i povrća. Prvo proveri kakva ti je ishrana, pa onda odluči šta ćeš.
Ja, iskreno, već godinama pijem naš bevipleks + folnu kiselinu + B12 (doduše imam hronično oboljenje creva), i veruj mi mnogo bolje mi prija nego američki B kompleksi. Uzgred rečeno, kod stranih vitaminskih kompleksa su obično u pitanju mega doze pa to ne treba piti dugo, Oligovit je za njih mala beba.
Ja, iskreno, već godinama pijem naš bevipleks + folnu kiselinu + B12 (doduše imam hronično oboljenje creva), i veruj mi mnogo bolje mi prija nego američki B kompleksi. Uzgred rečeno, kod stranih vitaminskih kompleksa su obično u pitanju mega doze pa to ne treba piti dugo, Oligovit je za njih mala beba.
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Jovan Dučić