virus koksaki b kako se prenosi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
massimo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

virus koksaki b kako se prenosi

Post od massimo »

Molim da mi neko kaye nesto vise o kosaki b virusu.Moju sin nema jos 6 godina ga ima.Otkriven je pre 2 dana.Tome su prethodile stomacne tegobe sa temperaturom pre 14 dana a posle njih je dobio upalu kuka sa vidsokom temperaturom.Tada je ustanovljeno da ima candidu o crevima.( imao je candidu pre 2 godine i to je leceno skoro 2 g.)
U poslednja dva meseca je imao 4 upale uha i to sve mi je bilo malo cudno pa smo zato radili ove testove na viruse.On je sada dosta umoran i ima bolove po zglobovima.
Cekamo pregled kardiologa .

Receno nam je da ne ide u kolektiv i medju ljude.Ne znam kako on moze zaraziti ostale i clanove porodice a isto me zanima da li je stetno ili ne da ga izvedem napolje u setnju.Naravno zbog upale kuka ne sme da skace i setnja je kratka.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Moze samo lagana i kratka setnja, dok se ne proveri stanje srcanog misica. Dete nije zarazno kao sto se misli, virus se prenosi feko-oralnim putem (zivi u crevima, bolest "prljavih ruku"). Dete slobodno neka se igra sa drugom decom. Najugrozeniji su roditelji, dok brisu detetu guzu - ali sa normalnim higijenskim postupcima sve ce biti u redu. Virus se - teorijski - ne prenosi kapljicno, odnosno preko respiratornih puteva. Inace, spada i u bolesti koje se prenose sa takozvana 4F - feces, food, flies, fingers: stolica, hrana, muve, prsti (prjave ruke).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

hvala za informaciju,

sada mi je lakše.Dete pre podne čuva moja majka koja je srčani bolesnik pa sam se bojala da ona nedobije virus.bojim se da bi to za nju bilo jako loše.

takodje se nadam da je mom sinu srce uredu.Konačno idemo kod kardiologa u petak, jer se za pregled dugo čeka, za imunologa nam zakazali tek u januaru!!!!!

Jedino me brine što mu je povećan apetit a očekivala sam da se smanji.Pojede ručak čak i 2-3 puta .Tj. doručkuje, užina ruča ( napr. tanjir supe + tanjir variva) a za sat opet ruča to isto pa kroz sat opet to sve isto pa oko 5 jede jogurt + kornfleks pa oko 7 opet večera pa je u 21 h opat jako gladan.Čini mi se previše a opet vidise da je smršao vizuelno(nisam ga merila)Ima i podočnjake da li jeto uobičajeno?
ne znam jesam li pomenula da od kad ima koksaki ima candidu u crevima i upalu desnog kuka
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

hvala za informaciju,

sada mi je lakše.Dete pre podne čuva moja majka koja je srčani bolesnik pa sam se bojala da ona nedobije virus.bojim se da bi to za nju bilo jako loše.

takodje se nadam da je mom sinu srce uredu.Konačno idemo kod kardiologa u petak, jer se za pregled dugo čeka, za imunologa nam zakazali tek u januaru!!!!!

Jedino me brine što mu je povećan apetit a očekivala sam da se smanji.Pojede ručak čak i 2-3 puta .Tj. doručkuje, užina ruča ( napr. tanjir supe + tanjir variva) a za sat opet ruča to isto pa kroz sat opet to sve isto pa oko 5 jede jogurt + kornfleks pa oko 7 opet večera pa je u 21 h opat jako gladan.Čini mi se previše a opet vidise da je smršao vizuelno(nisam ga merila)Ima i podočnjake da li jeto uobičajeno?
ne znam jesam li pomenula da od kad ima koksaki ima candidu u crevima i upalu desnog kuka
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

dete neka jede koliko hoce. A kuk - da li znate kakva je to upala? Imate li izvestaj? Zasto dete ima tako slab imunitet?
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

Hvala što odgovarate na moja pitanja.

Njegova dijagnoza je synovitis caoxae lateris dextri transitoria
na UZ D 7 mm a u L 5.4 mm
Pre 2 godine je imao to isto na oba kuka i tada nije mogao uopšte dahoda 10 dana.Rečeno mi je da ova sadašnja upala nema veze sa prethodnom.
Nemam nikakav savet oko lečenja osim da miruje.Po prethodnom iskustvu ga svako veče kupam u čaju od hajdučke trave ili rastavića i ubacim morsku so.To je prošli put pomoglo.Čudno je da on trenutno nema bolove u kuku ali se stanje na UZ ne menja.zato ga je malo teže naterati da baš miruje .
on ima blaži oblik astme.
Tj. reaguje kožno- crvenilom koje prodje na prašak ya veš, veoma burno sa jakim otocima na ujede insekata a kada je polen topole i ambrozije ima suv dugotrajan kašalj.Letos je taj kašalj trajao 2 meseca iako ima prevenciju flixotid pumpicu i koristio je claritine sirup.Otprilike u tom periodu su i počeli problemi sa ušima, pa dalje.Mislim da mu je tada pao imunitet.
Mada se bavio plivanjem i bio vrlo aktivan a to s mo i učinili da bi ojačao .

Medjutim letos se kupao i u Dunavu pa postoje pretpostavke daje tamo i pokupio virus koksaki.
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

danas smo bili kod kardiologa , srce je dobro, hvala Bogu.
Kaže da nema potrebe da brinemo i da ga ograničavamo u kretanju, čak nas je opomenula da ne treba koksaki shvatiti preozbiljno,samo da za 2 meseca uradimo kontrolni test na koksaki i da dodjemo na kontrolu.

Dobili smo uput za reumatologa, valjda zbog kuka.Pošto se sve zakazuje pregled imamo tek 4.012007.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Tranzitorni sinovitis je relativno benigna stvar, mada ne bi bilo lose uraditi jednom i hemokulture i druge analize. Za koksaki - odlicne vesti. Pozdrav i sve najbolje.
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

Hvala Vam na odgovoru,

poslušaću Vas .Mi smo počeli da koristimo todoxin zbog imuniteta.
Čini mi se da je on malo bolje, vratila mu se boja u lice, izdrži šetnju od pola sata i malo manje oseća umor.Pošto ima i candidu malo se borimo sa dijetom .teško mu pada da ne jede mleko i mlečne proizvode i nesladjen čaj.Negde sam pročitala da kod kandide sme fruktoza,ne znam da li sme med?
Odgovori