posto vec jako dugo malo slabije vidim na daljinu danas sam otisao kod ocnog na pregled. ustanovila je da imam male dioptrije 0.25 i da to nije nista bitno. preporucila je krvnu sliku sa biohemijom (holesterol trigliceride itd) i kontrolu krvnog pritiska. takodje je rekla da su mi kapilari (ili krvni sudovi nisam siguran) u ocima na 2 od 4 granulacije?! (gradacije tako nesto). imam glavobolje, ne nesto strasne, jednom u 2-3 meseca po 3-4 dana (prestanu posle 1 kafetina) i obicno je to pulsiranje iznad jednog ili drugog oka (kao zila koja ide preko cele glave). imao sam povisene trigliceride prosli put kad sam radio KS. da li su te glavobolje povezane sa slabijim vidom i da li sve to moze da bude povezano sa pritiskom (nikad mi nesto nije bio specijalnoi visok) ili sa losom cirkulacijom u predelu glave i vrata ?
hvala
vid na daljinu, krvni sudovi, pritisak ...
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Re: vid na daljinu, krvni sudovi, pritisak ...
Koliko godina imate?
Ovakvi simptomi najčešće zaista potiču od visokog pritiska.
Merite pritisak tri puta na dan uvek u isto vreme dve nedelje i zapišite rezultate. To će i Vama i Vašem lekaru biti od velikog značaja za konačnu dijagnozu.
Ovakvi simptomi najčešće zaista potiču od visokog pritiska.
Merite pritisak tri puta na dan uvek u isto vreme dve nedelje i zapišite rezultate. To će i Vama i Vašem lekaru biti od velikog značaja za konačnu dijagnozu.
Sedefasta,
u srednjoj školi (prije 6-7 godina) imala sam otečene i bolne žlijezde (na ugriz - posebno tople ili hladnije hrane i pića) ispod uha, odmah do čeljusti, sasvim u gornjem dijelu vrata znači. Htjela sam vas pitati dal su to bile žlijezde slinovnice (tako mi je rekao moj doktor i preporučio lakše probavljivu hranu) ili je moguće da su to bile limfne žlijezde? To se ponavljalo 2-3 godine za redo, uglavnom zimi. Puno vam hvala na budućim odgovorima
).
u srednjoj školi (prije 6-7 godina) imala sam otečene i bolne žlijezde (na ugriz - posebno tople ili hladnije hrane i pića) ispod uha, odmah do čeljusti, sasvim u gornjem dijelu vrata znači. Htjela sam vas pitati dal su to bile žlijezde slinovnice (tako mi je rekao moj doktor i preporučio lakše probavljivu hranu) ili je moguće da su to bile limfne žlijezde? To se ponavljalo 2-3 godine za redo, uglavnom zimi. Puno vam hvala na budućim odgovorima

Najverovatnije da se zaista radi o pljuvačnim žlezdama (slinovnice), rekla bih po Vašem opisu, ali ovako na neviđeno i bez opipavanja istih je nemoguće dati vam definitivan odgovor. Uostalom, nema razloga da ne verujete svom lekaru, on je ipak obavio fizikalni pregled i dao mišljenje shodno tome.tina.drag napisao:Sedefasta,
u srednjoj školi (prije 6-7 godina) imala sam otečene i bolne žlijezde (na ugriz - posebno tople ili hladnije hrane i pića) ispod uha, odmah do čeljusti, sasvim u gornjem dijelu vrata znači. Htjela sam vas pitati dal su to bile žlijezde slinovnice (tako mi je rekao moj doktor i preporučio lakše probavljivu hranu) ili je moguće da su to bile limfne žlijezde? To se ponavljalo 2-3 godine za redo, uglavnom zimi. Puno vam hvala na budućim odgovorima).
Sada Vam se ne dešava da otiču i da bole?
Koliko tečnosti unosite dnevno? Koliko se normalno znojite? Imate li naslage kamenca na zubima u donjoj vilici sa unutrašnje strane?
Da li često žvaćete žvaku?
Poštovana, evo odgovora na pitanja!
Događalo se da ih neku zimu malo osjetim, ali ima već dn+vi tri godine da ih nema (natečenih).
Vrlo malo pijem, do pola litre zimi 8i to je puno), a ljeti nešto malo više.
Znojim se ispod ruke cijelog života (i zimi, i kad ne radim ništa), a na druga mjesta (na leđa) samo pri velikoj tjelesnoj aktivnosti.
Za naslage kamenca ne znam, možda malo, ali to je neprimjetno.
Žvačem dosta žvake, možda u prossjeku jednu dnevno.
Hvala Vam na odgovoru, nadam se i ja da je to samo to.
Lip pozdrav.
Događalo se da ih neku zimu malo osjetim, ali ima već dn+vi tri godine da ih nema (natečenih).
Vrlo malo pijem, do pola litre zimi 8i to je puno), a ljeti nešto malo više.
Znojim se ispod ruke cijelog života (i zimi, i kad ne radim ništa), a na druga mjesta (na leđa) samo pri velikoj tjelesnoj aktivnosti.
Za naslage kamenca ne znam, možda malo, ali to je neprimjetno.
Žvačem dosta žvake, možda u prossjeku jednu dnevno.
Hvala Vam na odgovoru, nadam se i ja da je to samo to.
Lip pozdrav.
Ništa onda, rekla bih samo da Vam je pljuvačka možda malo viskoznija, tj. gušća nego kod ostatka populacije, te ste skloni nastajanju zapušenja izvoda kanala pljuvačnih žlezda, ali ovo je samo moja pretpostavka.
Svakako uzimajte više tečnosti i nastavite sa žvakanjem žvake.
Sve najbolje i lep pozdrav i Vama!
Svakako uzimajte više tečnosti i nastavite sa žvakanjem žvake.

Sve najbolje i lep pozdrav i Vama!

bio sam kod opste prakse i onda je iznenadjena kako se nisam ranije javio, a vezano za glavobolje i hipertenziju jer su krvni sudovi u oku na 2. stepenu (necega), a kakvi su u oku takvi su i u celom telu. izmerila mi je 'samo' 140-90 (tek sam ustao pre dolaska kod nje) i kaze da je to gornja granica. poslala me je i na orl pregled sinusa i merenje pritiska svaki dan po 4-5 puta u razlicitim delovima dana. da li to zacepljenje/ostecenje (koje se kaze, ne moze desiti odjednom, vec se godinama ostecuje) krvnih sudova oka moze biti znak za nesto drugo (vezano za mozak ili nesto) ili je to znak hipertenzije.
samo da dodam da je krvna slika ok kao i holesterol i secer, ali su trigliceridi katastrofa 4.5, a dozvoljeno je valjda 1.5
Definitivno imate hipertenziju, tj. povišen krvni pritisak, a promene na očnom dnu, tj. na krvnim sudovima oka potiču upravo od toga, eventualno i od povišenih masnoća u krvi, ali to bi još nekoliko puta krvnim analizama trebalo tačno utvrditi.
Pre sledećih krvnih analiza obratite pažnju na ishranu prethodnog dana, izbegnite masnoće životinjskog porekla i nemojte jesti 12h pre davanja krvi. Tada bi rezultat trebalo da bude validan.
Pre sledećih krvnih analiza obratite pažnju na ishranu prethodnog dana, izbegnite masnoće životinjskog porekla i nemojte jesti 12h pre davanja krvi. Tada bi rezultat trebalo da bude validan.
upravo sam to i uradio pre ovog vadjenja ... nisam jeo nista 15ak sati. i opet je bilo 4.5 triglic ... hvala na odgovorusedefasta napisao:Definitivno imate hipertenziju, tj. povišen krvni pritisak, a promene na očnom dnu, tj. na krvnim sudovima oka potiču upravo od toga, eventualno i od povišenih masnoća u krvi, ali to bi još nekoliko puta krvnim analizama trebalo tačno utvrditi.