U vezi vakcine protiv Hep b
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
U vezi vakcine protiv Hep b
dakle...imam prilike da primim vakcinu protiv Hepatitis b, ali interesuje me da li me nesto od ovoga sto sledi sprecava da to ucinim> Vec nekoliko meseci pokusavam da pronadjen uzrocnika mog visemesecnog crvenila grla, otoka limfnih zlezda, imao sam do skoro uvecane ALT I AST. Poslednju krvnu sliku sam uradio pre 15 dana i u redu je iako imam i dalje bolove u predelu jetre, inace jetra nije uvecana...Sve u svemu nema Hep b,c, hiv, epstein bar, brisevi negativni, krvna slika je uvek bila u redu sem alt i als pre 2 meseca...itd Malo sam otisao u detalje, ali mene interesuje da li neko moze da primi vakcinu, a da ``nije zdrav``. Doduse citao sam da je neki decko primio i dozu za hep b i neku drugu terapiju za hep c (valjda ima hep c, sto znaci da mu je jetra ugrozena), ali da li iz razloga sto je primao terapiju za hep c ili nekog drugog, on kaze da se sada drugi put vakcinise, jer se prvi put nisu stvorla antitela. Ja ne pijem nikakve lekove mislim da bi mogao da primim. Trebao bi da odem sledece nedelje. Jel mogu da primim?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
imao sam malo povisen holesterol u januaru. Imam 20god tako da ne bih rekao da bas toliko za brigu, uostalom to je bilo vreme kolaca, torti, slave itd....A alt i ast nikada nisu bile visoke, samo blago uvecane, prvi put je bilo oko 120 sa oko 45, posle 20 dana radio sam drugu krvnu sliku i vec je tada pocelo da se smanjuje. Poslednji test je kao sto sam rekao u redu oko 35 sa oko 25....Inace osecam bolove, a trigliceridi su u redu... Kako je do ovoga doslo nisam utvrdio, hematolog je uzeo da sam prelezao mozda neki virus pa su zlezde na vratu i preponama samo ostaci virusa....Nije mi ni jedan lekar preporucio vakcinu, nego je stojalo na oglasnoj tabli u jednom zavodu, inace ne bi postavio pitanje ovde da mi je neki lekar preporucio vakcinaciju. Kod ifektologa nisam bio, treba da idem kod ORL, pa mozda na kontrolu kod hematologa...uglavnom ti kazes da mogu da primim vakcinu?
imao sam malo povisen holesterol u januaru. Imam 20god tako da ne bih rekao da bas toliko za brigu, uostalom to je bilo vreme kolaca, torti, slave itd....A alt i ast nikada nisu bile visoke, samo blago uvecane, prvi put je bilo oko 120 sa oko 45, posle 20 dana radio sam drugu krvnu sliku i vec je tada pocelo da se smanjuje. Poslednji test je kao sto sam rekao u redu oko 35 sa oko 25....Inace osecam bolove, a trigliceridi su u redu... Kako je do ovoga doslo nisam utvrdio, hematolog je uzeo da sam prelezao mozda neki virus pa su zlezde na vratu i preponama samo ostaci virusa....Nije mi ni jedan lekar preporucio vakcinu, nego je stojalo na oglasnoj tabli u jednom zavodu, inace ne bi postavio pitanje ovde da mi je neki lekar preporucio vakcinaciju. Kod ifektologa nisam bio, treba da idem kod ORL, pa mozda na kontrolu kod hematologa...uglavnom ti kazes da mogu da primim vakcinu?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
120 ako je limit 40-45 jeste poviseno. To zovu 'lezija jetre'.
Ne znam samo kako bez dokaza (jedini pokazatelj je biopsija jetre) ali tako kazu lekari OP.
Taj skok pa pad kod tebe ukazuje da je mozda nesto bilo prolaznog karaktera tj. akutno.
Uglavnom tebi je najveci problem to crveno grlo? Jel te boli? Ocigledno da su ti zato i limfne zlezde uvecane... ORL bi trebao to da ti potvrdi.
Engerix B se prima u dozi 0-3-6 meseci ako se dobro secam.
Medjutim svakako ne bi trebalo na svoju ruku da to primas ili nabavljas - konsultuj se prvo makar sa lekarom OP.
Evo i zasto:

Taj skok pa pad kod tebe ukazuje da je mozda nesto bilo prolaznog karaktera tj. akutno.
Uglavnom tebi je najveci problem to crveno grlo? Jel te boli? Ocigledno da su ti zato i limfne zlezde uvecane... ORL bi trebao to da ti potvrdi.
Engerix B se prima u dozi 0-3-6 meseci ako se dobro secam.
Medjutim svakako ne bi trebalo na svoju ruku da to primas ili nabavljas - konsultuj se prvo makar sa lekarom OP.
Evo i zasto:
Before receiving Engerix-B, tell the doctor if you have:
*
multiple sclerosis;
* kidney disease (or if you are on dialysis);
*
a bleeding or blood clotting disorder such as hemophilia or easy bruising;
*
a history of seizures;
*
a neurologic disorder or disease affecting the brain (or if this was a reaction to a previous vaccine);
*
an allergy to latex rubber;
*
a weak immune system caused by disease, bone marrow transplant, or by using certain medicines or receiving cancer treatments; or
*
if you are taking a blood thinner such as warfarin (Coumadin).
You can still receive a vaccine if you have a cold or fever. In the case of a more severe illness with a fever or any type of infection, wait until you get better before receiving Engerix-B.
Bye bye little lady
da, kao sto kazes mozda je bilo nesto akutno i ja se nadam...Meni je grlo crveno jos od oktobra 2008. sa zlezdama na prednjem delu(u predelu ispod vilice), a posle odn. decembra 08 dobio sam male zlezde na preponama, pracene takodje bolovima...u januaru 09 zlezde na vratu su se povukle, ali mi se pocetkom februara pojavilo nesto na vratu, zadnji deo. Dva necega i levo i desno praceno bolovima, povremenim. Inace grlo povremeno zaboli. Radi UZ vrata i krvnu sliku sa alt i ast i palim kod ORL, nakon toga mozda odem do Hematologa, ukoliko ORL smatra to potrebnim. A u medjuvremenu cackam po netu, pa cu uraditi neke testovu u privatnim lab. Sto se tice vakcine, oticu pa cu se konsultovati sa doktorico. hvala na pomoci