Zeleo bih postaviti pitanje. Prosle godine radeci trbusnjake ozledio sam kicmu, i vremeno ta ozleda je pocela prouzrokovati bolove u donjem delu ledja. Nisam siguran kakva je povreda jer nisam snimao. Mogu li raditi neke posebne vezbe za kicmu i koje? Od tada se plasim da radim vezbe koje izazivaju opterecnje ili nepravilan pokret u tom delu kicme. Mogu li raditi neke vezbe koje bi mi umanjie bol.
Pozdrav
Vezbe za bol u dnjem delu ledja
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
najcesca greska pri vezbanju stomacnih misica i jeste ta da se ustvari vezbaju pregibaci butine u odnosu na karlicu a ne pregibaci trupa u odnosu na karlicu. vezba za vezbanje stomacnog misica, pravog ( rektus-a): lezeci na ledjima, noge savijene u kolenima, tako da se stopala zakace jedno za drugo. kolena vrlo siroko udaljena jedno od drugoga ( kao zaba), i vezba se sastoji u tome da se sa vrlo blagom i kratkom amplitudom pokreta karlica rotira prema stomaku( priblizavanje stidne i grudne kosti) povecanje intenziteta se sastoji u tome da tako postavljenu karlicu u odnosu na trup podizes od podloge.
bol koji je isprovociran kod tebe moze da i ozbiljnije prirode. misic koji si vezbao je pripojen na poslednja 4 prsljena sa prednje strane, snaznim kontrakcijama i polugom je verovatno doslo do klizanja prsljena ka napred. obavezno napravi Rö lumbalnog dela kicme iz dva ugla, bocno i od pozadi. posebno taj boci snimak moze da nam malo razjasni tvoj problem
bol koji je isprovociran kod tebe moze da i ozbiljnije prirode. misic koji si vezbao je pripojen na poslednja 4 prsljena sa prednje strane, snaznim kontrakcijama i polugom je verovatno doslo do klizanja prsljena ka napred. obavezno napravi Rö lumbalnog dela kicme iz dva ugla, bocno i od pozadi. posebno taj boci snimak moze da nam malo razjasni tvoj problem
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Povreda je nastala nepaznjom. Kada sam radio trbusnjake, sprava mi je bio neudobna, jer sam udarao repkom o podlogu ( na kosoj klupi pod nagibom, glava dole) I tako radeci pokusavao sam da se istovremeno blago oduprem donjim delom ledja i radim vezbu. Taj deo ledja mi je bolan i na dodir. Vezbu sam ponovio samo tri serije od po 15 i sutra vec pocinjao imati probleme. Kao da je neki misic ili nerv od tada uklesten, pa cak mi se cini da se ponekad pomeri iz nekakvog lezista i opet vrati. Boli i kad se saginjem i okrecem...
Hvala na odgovorima
Hvala na odgovorima
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
- Kontakt:
sakrum se zavrsava sa jednom maleckom koschicom koja ima zglob, kojim je povezana. mislim da si tu koscicu pomerio iz njenog lezista. desava se najcesce pri padu ili takvim aktivnostima kakvu si ti imao. to malo "iscasenje" koje moze, zaista, da stvara problem. kada ta kost izadje iz centralne linije izmedju karlicnih kostiju javlja se napetost misica i nerava na istegnutoj strani. citavo misicno dno karlice i nekih komponenti krsta reaguju. trebalo bi napraviti rtg ( nije moranje ako nadjes strucnjak koji palpacijom jos lakse moze da utvrdi polozaj)i utvrditi tacan polozaj. jednim dosta jednostavnim i skoro bezbolnim analnim zahvatom se moze dovesti ta kost u njeno leziste, centralni polozaj. procedura je jednostavna, prstom u anusu se lokalizuje kost, opuste napregnute komponente, i ako je jos potrebno manipulacijom se dovede kost u njeno leziste, citava procedura traje kratko i uopste nije tako neprijatna, kao sto zvuci. raspitaj se da li ima neko ko bi to mogao da ti uradi.
javi rezultat!
javi rezultat!
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.