Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Imam problem sa velikom nuzdom.Naime nemam ni zatvor ni proljev.Jednostavno moja stolica nije uredu.Kada se pojavi potreba za njom imam nepodnosljiv,neugodan osjecaj u crijevima(nikada prije nisam imala takav osjecaj),jako neprijatan,kao da cu eksplodirati.. Kada zavrsim sa nuzdom nikada ne zavrsim do kraja,uvijk imam osjecaj da je ostalo jos.Tako da znam ici po nekoliko puta dnevno.Obavezno idem ujutru ako ustanem prije 8,i taodje imam opet taj neprijatni osjecaj,a ponekad ne mogu otici ni malo vec jednostavno samo izadju gasovi.Najgore mi je kada sjedim.Osjecam da ce mi stomak i crijeva esplodirati,citav donji dio tijela(uzas kada imam cas u skoli),javi mi se cesto i mucnina.Takodje imam i los zadah(mislim da zbog toga).Imam 18 godina,i to mi se pocelo javljati pre nekih pola godine.Isla sam doktoru koristila nek kapi za zeludac,Linex ali nista.Treba mi pomoc.Hvala ))
Pa uglavnom isla sam kod nekog privatnika,uzeo mi je dosta para za taj jedan pregled.
Pa nista,mislili su kao da je neka bakterija u pitanju u crijevima..Tako da su mi radili bakteriotest (ako se tako kaze),ali nista nisu pronasli..Zatim na ultrazvuk ali je sve bilo uredu..
Dao mi uglavnom dvoje tablete (linex i jos neke ) i neke kapi za zeludac popila sve to,ali bolje nije bilo nista.Uglavnom meni se to pocelo pojavljivati kada sam ja naglo smrsavila i mislim da je u vezi sa tim ali nezz sta.Mama kaze da je u pitanju moja ishrana,jer jedem pretezno suvu,brzu hranu ali mislim da nije to u pitanju..Ovih dana sam kupila onaj jogurt balans pa ga pijem pa cu vidjeti hoce biti sta bolje.
Imam utisak da kada jedem hljeb da mi bude gore,on mi smeta :-/
Nadam se da ce neko strucan da da neki savjet ili nesto,zaista bi mi bilo korisno
A koje sve analize ste uradili i koji specijalista vas je pregledao? Da li je radjena osnovna laboratorija iz krvi? Markeri upale kao sto su sedimantacija, CRP? Koprokultura? Koliko ste izgubili na kilazi ukupno i za koji vremenski period? Da li ste se javili na kontrolu kod lekara koji vas je pregledao?
Ultrazvuk nije metoda kojom se mogu sagledati suplji organi abdomena kakav je zeludac i kakva su creva. On se radi da se iskljuci problem na drugim solidnim organima abdomena. Druge dijagnosticke metode se koriste za pregled jednjaka, zeluca, tankog i debelog creva, kao sto su gastroskopija (za jednjak zeludac i duodenum) i kolonokopija (za debelo crevo). Takodje postoje i rendgenske kontrastne metode kojima se ispituju sve ove regije zajedno sa celokupnim tankim crevom.
Kao sto vidite dosta je toga sto moze da se uradi, ali vi morate da se javite na pregled gastroenetrologu sa svom dosadasnjom dokumentacijom koju imate da bi prosto specijalista znao sta dalje da preduzima.
Da,radjena je osnovna labaratorija iz krvi,bilo je sve u redu.
Smrsala sam 7kilograma u nekih 4 mjeseca,(mojom voljom).Nije bila neka dijeta,jednostavno sam izbacila slatkise i veceru poslije 6(ni sada ne veceram).Do prije pocetka tog mrsavljenja nisam imala ovakav problem.Ne znam mozda to i nema veze sa tim.
Isla sam obicnom doktoru,koji vazi za jednog od boljeg,nije u pitanju gastroentrolog.Problem je sto u gradu u kom zivim nemamO gastroentrologa.Medjutim taj mi doktor nije spominjao neke druge analize ili slicno
Ne znam,ne razumijem se bas u to..Nisam imala prije nikada slicnih problema
Da li vi znate sta bi moglo biti ?
lepo ti je dr gore objasnio.znaci pravac-gastroentrolog!
nije mijasno,kazes isla si kod privatnika...pa sta ces kod privatnika ako kazes da je `obican` lekar,to imas bilo gde,ne znam imas li tu gde si nekakav dom zdravlja ili bar ambulantu.
trazi uput od svog lekara,i idi kod specijaliste...
(ovo sve znam jer sam sa mamom imala slicnih problema)
Nema na cemu!
Tesko je reci sta bi moglo da bude od iritabilnog kolona pa do raznih upalnih bolesti creva. Znaci gastroenetrolog ce da proceni na osnovu vase anamneze i medicinske dokumentacije sta dalje da se radi.
Nadam se da cete uskoro resiti svoj problem!