varijacija pritiska

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
radulovicz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 17, 2008 7:44 pm

varijacija pritiska

Post od radulovicz »

Pozdrav!

Ja bih molila ako moze neko strucan da mi odgovori na pitanje. Moj suprug je imao 13.11.2010. napad gusenja sa bolom u grudima, u vidu stezanja sa sirenjem u levu ruku. Dosla je hitna pomoc, dali su mu da sazvace aspirin od 300mg i nitroglicerin u spreju. Izmeren pritisak mu je bio 207/110. Od ranije nije imao takvih problema. Odvezli su ga u Urgentni centar gde su utvrdili da su mu pluca uredna, srcana akcija ritmicna, tonovi jasni. Ekg ritam, fr 75/min. plitko negativan t u AVL bez drugih znacajnih promena i receno mu je da se javi u KBC.
Nalazi laboratorije krvi i mokrace su na samoj granici, osim triglicerida koji prelaze granicu 2.68H. Sa novim uputom otisao je kod kardiologa i ispostavili su neku dijagnozu koja ne moze da se procita i prepisali su mu ove lekove: Nebilet 5, Enalapril, Cardiopirin i Nitroglicerin u spreju. Potom su ga uputili u bolnicu sa zelenim uputom (dnevna bolnica). Otisao je tamo i rekli su mu da ima anginu pektoris, zakrcenje krvnih sudova, takodje i problem sa kapilarima u glavi ..(to je njihova pretpostavka).
Sada mora da ceka da uradi zakazane preglede. Medjutim, on sve cesce i cesce ima ekstra nagle promene pritiska i sve cesce i cesce mu se koci leva ruka. Pritisak stalno varira. Bio je 207/110, a potom padne na 80/50. Da li neko moze da mi kaze u cemu je tu problem i sta raditi? A do pregleda ima mesec dana....

Unapred hvala!
radulovicz
Novi član
Novi član

Re: varijacija pritiska

Post od radulovicz »

Da li je moguce da nema nikog da mi odgovori na poruku??? :cry:
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Znate kako, treba vremena da prepisana terapija postigne odgovarajuci efekat. Analize svakako treba sve da odradi obavezno, a kad se nadjete u situaciji da ima tako ekstremne vrednosti krvnog pritiska potrazite hitnu pomoc i tada upitajte za savet u vezi terapije. Kad bude isao kod kardiologa obavezno naglasite da je imao te skokove pritiska. Svaka osoba je za sebe, u smislu izbora leka i doze. Zato i treba neko vreme da prodje dok se ne uspostavi kontrola krvnog pritiska.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

u kojim dozama pije preporucene lekove?
radulovicz
Novi član
Novi član

Post od radulovicz »

Preporucene lekove uopste ne pije posebno lekove za pritisak jer moze sada da ima 150/105, a vec u sledecem trenutku 80/50, tako da za pritisak ne pije nista, uzme ponekad aspirin i sa sobom nosi uvek nitroglicerin u spreju...
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Onda stvarno ne razumem zasto ste postavili pitanje, kad se ne pridrzavate terapije? :o
Korisnikov avatar
daso
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 2:46 pm

Post od daso »

Gospođo Vaš muž vjerovatno i ima ove varijacije pritiska jer se ne pridržava terapije. NG je po potrebi, a sve ostalo mora da se uzima na dnevnoj bazi. Posebno cardiopirin koji ima svrhu umanjivanja mogućnosti srčanog udara i širenja krvnih žila. Nadalje ostatak terapije je za tlak što ne znači da on to treba uzet kad mu skoči ili padne... on to uzima neovisno o vrijednostima tlaka, ali kad unatoč terapiji on ode gore, onda u igru ulazi NG koji ga spusti.
Evo moj vam je savijet, redovite uzimati propisanu terapiju u ordiniranom obliku i pričekati da ta terapija počne djelovati.
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.
radulovicz
Novi član
Novi član

Post od radulovicz »

Kardiolog mu je rekao da ne pije takozvanu terapiju dok se ne zavrse sve kontrole jer sumnja na nekoliko stvari. A sto se tice leka za pritisak, rekao je da ne uzima jer mu nije odgovarajuca terapija zato sto on licno sumnja da nije u pitanju angina pektoris.
Lekovi za pritisak kad pocnu da se piju, nema vise prekidanja. Tako mu je naglasio lekar, kardiolog, specijalista za kardiovaskularne bolesti.
E zato sam postavila pitanje, zato sto mu je obican kardiolog prepisao neku terapiju a ovaj drugi mu je striktno zabranio, jer moze imati posledice.... :o
Odgovori