Pozdrav!
Ja bih molila ako moze neko strucan da mi odgovori na pitanje. Moj suprug je imao 13.11.2010. napad gusenja sa bolom u grudima, u vidu stezanja sa sirenjem u levu ruku. Dosla je hitna pomoc, dali su mu da sazvace aspirin od 300mg i nitroglicerin u spreju. Izmeren pritisak mu je bio 207/110. Od ranije nije imao takvih problema. Odvezli su ga u Urgentni centar gde su utvrdili da su mu pluca uredna, srcana akcija ritmicna, tonovi jasni. Ekg ritam, fr 75/min. plitko negativan t u AVL bez drugih znacajnih promena i receno mu je da se javi u KBC.
Nalazi laboratorije krvi i mokrace su na samoj granici, osim triglicerida koji prelaze granicu 2.68H. Sa novim uputom otisao je kod kardiologa i ispostavili su neku dijagnozu koja ne moze da se procita i prepisali su mu ove lekove: Nebilet 5, Enalapril, Cardiopirin i Nitroglicerin u spreju. Potom su ga uputili u bolnicu sa zelenim uputom (dnevna bolnica). Otisao je tamo i rekli su mu da ima anginu pektoris, zakrcenje krvnih sudova, takodje i problem sa kapilarima u glavi ..(to je njihova pretpostavka).
Sada mora da ceka da uradi zakazane preglede. Medjutim, on sve cesce i cesce ima ekstra nagle promene pritiska i sve cesce i cesce mu se koci leva ruka. Pritisak stalno varira. Bio je 207/110, a potom padne na 80/50. Da li neko moze da mi kaze u cemu je tu problem i sta raditi? A do pregleda ima mesec dana....
Unapred hvala!
varijacija pritiska
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Maj 17, 2008 7:44 pm
Re: varijacija pritiska
Da li je moguce da nema nikog da mi odgovori na poruku??? 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Znate kako, treba vremena da prepisana terapija postigne odgovarajuci efekat. Analize svakako treba sve da odradi obavezno, a kad se nadjete u situaciji da ima tako ekstremne vrednosti krvnog pritiska potrazite hitnu pomoc i tada upitajte za savet u vezi terapije. Kad bude isao kod kardiologa obavezno naglasite da je imao te skokove pritiska. Svaka osoba je za sebe, u smislu izbora leka i doze. Zato i treba neko vreme da prodje dok se ne uspostavi kontrola krvnog pritiska.
u kojim dozama pije preporucene lekove?
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
-
- Novi član
Preporucene lekove uopste ne pije posebno lekove za pritisak jer moze sada da ima 150/105, a vec u sledecem trenutku 80/50, tako da za pritisak ne pije nista, uzme ponekad aspirin i sa sobom nosi uvek nitroglicerin u spreju...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Onda stvarno ne razumem zasto ste postavili pitanje, kad se ne pridrzavate terapije? 

Gospođo Vaš muž vjerovatno i ima ove varijacije pritiska jer se ne pridržava terapije. NG je po potrebi, a sve ostalo mora da se uzima na dnevnoj bazi. Posebno cardiopirin koji ima svrhu umanjivanja mogućnosti srčanog udara i širenja krvnih žila. Nadalje ostatak terapije je za tlak što ne znači da on to treba uzet kad mu skoči ili padne... on to uzima neovisno o vrijednostima tlaka, ali kad unatoč terapiji on ode gore, onda u igru ulazi NG koji ga spusti.
Evo moj vam je savijet, redovite uzimati propisanu terapiju u ordiniranom obliku i pričekati da ta terapija počne djelovati.
Evo moj vam je savijet, redovite uzimati propisanu terapiju u ordiniranom obliku i pričekati da ta terapija počne djelovati.
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.
-
- Novi član
Kardiolog mu je rekao da ne pije takozvanu terapiju dok se ne zavrse sve kontrole jer sumnja na nekoliko stvari. A sto se tice leka za pritisak, rekao je da ne uzima jer mu nije odgovarajuca terapija zato sto on licno sumnja da nije u pitanju angina pektoris.
Lekovi za pritisak kad pocnu da se piju, nema vise prekidanja. Tako mu je naglasio lekar, kardiolog, specijalista za kardiovaskularne bolesti.
E zato sam postavila pitanje, zato sto mu je obican kardiolog prepisao neku terapiju a ovaj drugi mu je striktno zabranio, jer moze imati posledice....
Lekovi za pritisak kad pocnu da se piju, nema vise prekidanja. Tako mu je naglasio lekar, kardiolog, specijalista za kardiovaskularne bolesti.
E zato sam postavila pitanje, zato sto mu je obican kardiolog prepisao neku terapiju a ovaj drugi mu je striktno zabranio, jer moze imati posledice....