Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Molim Vas za savet u vezi vakcinacije pred turisticki put na Tajland. Iako su mi u Batutu rekli da nista od vakcina nije obavezno, na medicinskim sajtovima drugih zemalja se preporucuju silne vakcine, izmedju ostalog tetanus, vakcina za hepatitis A, typhoid, MMR i jos stosta + upotreba doksiciklin-a protiv malarije.
Zanima me koliko je uopste "zdravo" sada odjednom sunuti sve to? I koliko mogu neke od njih da smanje imunitet organizma pa da se tamo razbolim bas zbog vakcina?
Ili, da jednostavno verujem nasem Zavodu i samo izbegavam neflasiranu vodu i koristim autan?
Bio sam na Tajlandu i vratio se ziv i zdrav. Nikakve vakcine pre puta nisu ni preporucivane ni spominjane. Jedino se preporucuje koriscenje iskljucivo flasirane vode za pice i paznja pri ishrani. Hrana u hotelima je OK, ali postoji rizik pri svracanju u lokalne/ulicne restorane da hrana nije najbolje kuvana ili pecena.
Imas dobra uputstva kako da se ponasas u pojedinim svetskim regionima i na sta da se obrati paznja na www. cdc.gov. Interesantno je primetiti da napominju da se ne konzumira led u picima jer se obicno pravi od ne flasirane vode.
za tajland ti ne treba nikakva vakcina, provereno, provela sam tamo nekoliko meseci, jela čak i na ulici i ništa mi nije bilo. samo se drži osnovne higijene i neće biti problema.