pozdrav
retko ikad iko pise o tome kako depresivci uticu na ostatak porodice, i kako se ostatak porodice urusava.
nemam uopste vise snage da trazim odgovore po internetu,
otac je u depresiji vec 9 godina, leci se na VMA, neuspesno, bio hospitalizovan jednom.
sa terapije na terapiju, bio je biljka u pocetku, pa se aktivirao malo, sada je opet u katastrofalnoj fazi, i ne pamtim kad je bilo tako.
priznao je mami da je pio do pre neki dan po 6-7 lorazepama dnevno, umesto prepisanih 3.
trese se, ne jede. pretvorio se u kost i kozu i ne jede.
ja vise nemam snage da trazim odgovore. koga god pitala, ne zna, sta god trazila, nema. svi pricaju o depresiji i kako se bore sa njom, a nigde nema podrske za ostale clanove porodice koji propadaju.
sta raditi sa njegovim apetitom? sta raditi vise uopste, kada znam da resenja nema i da se stvari nikada nece popraviti?
da se ubijem od grize savesti jer pozelim da opet ode u bolnicu, a ne mogu da se nosim sa tim?
sta?
uticaj depresije na ostale clanove porodice
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Feb 13, 2011 3:31 pm
Re: uticaj depresije na ostale clanove porodice
Mogu da zamislim kako ti je. Nemam "depresivce" u kuci, ali mi zato ne nedostaje druga patologija iz oblasti psihijatrije. Muz koji je alkoholicar, bratanac narkoman, cerka koja ima neki oblik poremacaja licnosti (jos uvek nedefinisano da li se radi o bipolarnom poremecaju ili o granicnom poremecaju licnosti). Interesantno, zar ne?
Nadam se samo da tvoj otac pored sedativa u redovnoj terapiji ima antidepresive. Koliko sam proucila do sada i kako kazu psihijatri treba izbegavati sedative, a th bazirati na antidepresivima.
Nadam se samo da tvoj otac pored sedativa u redovnoj terapiji ima antidepresive. Koliko sam proucila do sada i kako kazu psihijatri treba izbegavati sedative, a th bazirati na antidepresivima.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Feb 13, 2011 3:31 pm
on je ranije bio alkos. kao da je zamenio jednu drogu drugom.
ne znam vise ni sta od lekova uzima, znam da ih ima buljuk u polici.
problem je sto on sa sobom vuce sve nas ostale.. jednom kad je to sve pocelo, pa se stabilizuje, pa opet, pa se stabilizuje, pa opet, pa opet, i tako stalno, dok vise ne izgubis snage.
a sve kao, sabices problem pod tepih, radis, zivis, al sve vreme taj problem je tu.
najgore sto je to ovde jos tabu tema, sto nigde nema podrske za clanove porodice.
i jednom kad sam ga vodila na VMA, pokrvila sam se sa doktorom koji ga je lecio pre toga 5 godina, i koji je pomesao i caleta i mamu, i mene i sestru sa nekom drugom porodicom.
i onda dodjes do momenta kad se zapitas, jel to sve normalno? kako je moguce da ovaj covek vodi mog caleta, a prica mi neke price koje nemaju veze sa zivotom, a ja ga ubedjujem da mi nismo ti ljudi.
i sta ces onda, nego udri u plac.
drago mi je sto mi je makar neko odgovorio, i hvala ti na tome, jer ja nemam s kim da pricam o tome.
pozdrav
ne znam vise ni sta od lekova uzima, znam da ih ima buljuk u polici.
problem je sto on sa sobom vuce sve nas ostale.. jednom kad je to sve pocelo, pa se stabilizuje, pa opet, pa se stabilizuje, pa opet, pa opet, i tako stalno, dok vise ne izgubis snage.
a sve kao, sabices problem pod tepih, radis, zivis, al sve vreme taj problem je tu.
najgore sto je to ovde jos tabu tema, sto nigde nema podrske za clanove porodice.
i jednom kad sam ga vodila na VMA, pokrvila sam se sa doktorom koji ga je lecio pre toga 5 godina, i koji je pomesao i caleta i mamu, i mene i sestru sa nekom drugom porodicom.
i onda dodjes do momenta kad se zapitas, jel to sve normalno? kako je moguce da ovaj covek vodi mog caleta, a prica mi neke price koje nemaju veze sa zivotom, a ja ga ubedjujem da mi nismo ti ljudi.
i sta ces onda, nego udri u plac.
drago mi je sto mi je makar neko odgovorio, i hvala ti na tome, jer ja nemam s kim da pricam o tome.
pozdrav
Pa ako je bio alkoholicar, onda nista nije cudno. Problem je samo u tome sto oni izaberu da budu alkoholicari, a porodica je tu kolateralna steta. Pa i moja cerka je tu gde jeste upravo zbog svog oca, ili ti mog dragog muza. Hiljadu puta je obecao kako vise nece da pije. 2 puta zapocinjao lecenje u Zavodu za mentalno zdravlje. Imao je i period od 3 godine kada nije pio, a od pre nepune 2 godine opet pije. Promeni lekara. I, zapravo, tu cela porodica treba da se leci. U stvari je strasno koliko ljudi u zemlji Srbiji pije i opija se , i da je to zapravo postao obrazac ponasanja.
Ponavljam sedativi nisu lek izbora. Na bromazepam i sve lekove iz te grupe se brzo razvija tolerancija. Pozdrav. Ostaje nam samo da se nadamo da ce biti bolje.
Ponavljam sedativi nisu lek izbora. Na bromazepam i sve lekove iz te grupe se brzo razvija tolerancija. Pozdrav. Ostaje nam samo da se nadamo da ce biti bolje.
i moram da dodam--
mora se traziti izlaz iz tog stanja---promena u nacinu zivota ako postoji ikakve sanse i minimalne..ako stojite u mestu problem je sve tezi--ko moze da promeni mesto stanovanja-udaja, zenidba ,razvod-bilo sta samo da promeni svakodnevnicu treba to da ucini ako ima minimum snage,,mora se napraviti rez--ni onda nece biti lako-treba strpljenja samo da se organizam rastereti i oslobodi stresa a tek na duze staze pocinje poboljsanje---
SAMO NAPRED-PROMENE SU SPAS
mora se traziti izlaz iz tog stanja---promena u nacinu zivota ako postoji ikakve sanse i minimalne..ako stojite u mestu problem je sve tezi--ko moze da promeni mesto stanovanja-udaja, zenidba ,razvod-bilo sta samo da promeni svakodnevnicu treba to da ucini ako ima minimum snage,,mora se napraviti rez--ni onda nece biti lako-treba strpljenja samo da se organizam rastereti i oslobodi stresa a tek na duze staze pocinje poboljsanje---
SAMO NAPRED-PROMENE SU SPAS
Da, ali tu želju da se nešto promeni da bi bilo bolje trebalo bi da imaju svi članovi porodice u kojoj postoji problem. A ako se samo jedan trudi i upinje, onda sve ode do djavola.Na žalost iskusila na svojoj koži. 

pa i ako nisu svi za promene--moras i kao jedinka da to pokusas--
promene npr-da nadjes nekog prijatelja ili ljubav,,tu ne treba ostali da ucestvuju-kao na primer i promena mesta ili posla--ne moraju svi da ucestvuju
promene npr-da nadjes nekog prijatelja ili ljubav,,tu ne treba ostali da ucestvuju-kao na primer i promena mesta ili posla--ne moraju svi da ucestvuju