uslovi za invalidsku penziju?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
pidza80
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 15, 2010 12:12 pm

uslovi za invalidsku penziju?

Post od pidza80 »

Interesuje me da li moj otac ima pravu na invalidsku penziju?
Ima 60 godina i 21 godinu radnog staza. Izgubio je oko kao dete a na zdravom oku ima oštećenje od 30% i dobio je uput od interniste zbog fisokog pritiska i padavica. Pa me čisto interesuje da li da uopšte pokusavamo. Pošto je kod nas sve komplikovano. pozdrav....
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: uslovi za invalidsku penziju?

Post od dannina »

Da pokusate mozete uvek, ali za invalidsku penziju su rigorozne komisije bas! Treba da sakupite sto vise nalaza, sto svezijih, sa sto vise definitivnih dijagnoza! I obicno ne uspe iz prve, nego se vise puta vracate na komisiju, sa novim rezultatima.
na_svojoj_kockici
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 3:05 pm

Re: uslovi za invalidsku penziju?

Post od na_svojoj_kockici »

03.07.2012 sam predao potrebne papire za invalidsku penziju na osnovu bolesti za koju medicina nema leka sifra bolesti je f.20. Na medjunarodnu invalidsku komisiju sam izasao 01.08.2012 i konstatovana mi je invalidnost 1 kategorije. danas je 18.02.2013 i jos nisam dobio resenje. Usmeno mi je receno da posto imam 4godine i 6 meseci radnog staza nemam uslova za ostvarivanje prava na penziju. Moj problem je u stvari u sledecem: po clanu 41 mislim da je 41 pise da invalidnost nastaje onog momenta kad je neizleciva bolest tj. bolest za koju medicina nema leka nastala. Dakle kad je bolest nastala od tog datuma se racuna invalidnost. Komisija po tvrdnji pravnika iz pio je vestacila da je invalidnost nastala od datuma predaje zahteva za invalidsku penziju. Posto imam papire od 1999 god da sam prvi put hospitalizovan (tada sam imao 28 god) i da od tada imam oko 16 hospitalizacija i neprestani nadzor lekara u dispanzeru koji tvrde da do kompletne remisije nikad nije doslo, pitam da li je moguce i da li imam pravo da ulozim zalbu i zahtevam da se komisija ponovo izjasni? Ili ako je moguce da uputim zalbu dok sam jos u postupku? Pitao sam ordinirajuceg psihijatra kod koga dolazim na redovne kontrole da li je moja bolest nastala od moje prve hospitalizacije. Receno mi je da ne samo da je nastala 1999 god vec da ima misljenja da se je to i ranije desilo. Bio bih zadovoljan i ulazio bi u pravo i da se vestaci da je bolest nastala 1999god. Molim vas pomozite mi kako ne bi vise unistavao i pogorsavao svoje zdravstveno stanje jer od pokretanja postupka ja ne mogu nista da radim a otac sam detetu od 24 meseca i jos jednom manjem od 12 meseci.Ovo je vec 7 meseci i 15 dana od kako ne dobijam ni resenje ni obrazlozenje bilo kakve vrste. Ne mogu dok sam u postupku ni socijalnu pomoc da ostvarim a supruga je nezaposlena na birou. Hvala unapred ako sam bio malo nerazumnjiv oprostite.
Odgovori