Hvala za prethodni odgovor. Sada neke konkretne vrednosti, Urati su 474.5 mikro mol/l (idu od 149-416), trigliceridi 4.23 mmol/l (0.4-1.65), ALT 48 U/l (5-40), Ostalo je sve u redu, pocev od holesterola, lipida, krvnih zrnaca, sedimentacije i sl. Radi se o osobi muskog pola 40 god.
Postoji li veza izmedju urata, triglicerida i ALT (ne znam sta je to). Sta su urati kako ih smanjiti i da li su oni glavni razlog za giht[/b]. Imam otoke na skocnim zglobovima koji se pojacavaju kada sedim.
Hvala unapred, puno stvari sam nabacao nadam se da cete se snaci.
U ocekivanju komentara,
Pozdrav.
Dragan
Urati i trigliceridi
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
rekli ste da bolujete od gihta - oboljenje koje nastaje, kako kazu, zbog poremecaja sa povisenim nivoima uricne (mokracne) kiseline u krvi. napad gihta moze izazvati i preterana kolicina hrane ili alkohola.
za lecenje ovog oboljenje postoje lekovi (to je u domenu lekara) kojima se moze ovo oboljenje uspesno kontrolisati.
prevecija je i u ishrani iz koje su iskljucene iznutrice (bubrezi, dzigerica, mozak, zlezde) - detaljnija pravila za ishranu morate dobiti od lekara.
Mislim da vam je sto se toga tice neophodna konsultacija jer tu zaista mozete sebi pomoci ishranom!
ALT je enzim koji se proizvodi u celijama jetre, te je znaci povisen kada postoji neki poremecaj u radu tih celija, ili kod upalnih procesa u jetri ili kod "masne jetre" ili se javlja pri uzimanju nekih lekova ili kod preterivanju u alkoholu ili kod bolesti zucnih puteva ili kod mononukleoze ili kod infekcija sa bubrezima ili kod problema sa srcem........
ALT i trigliceridi mogu biti povezani ako je u pitanju ''masna jetra", ne znam da li imaju veze sa gihtom.
Ako do sada niste mnogo obracali paznju sta jedete, sada je krajnje vreme.
pozdrav
danka
za lecenje ovog oboljenje postoje lekovi (to je u domenu lekara) kojima se moze ovo oboljenje uspesno kontrolisati.
prevecija je i u ishrani iz koje su iskljucene iznutrice (bubrezi, dzigerica, mozak, zlezde) - detaljnija pravila za ishranu morate dobiti od lekara.
Mislim da vam je sto se toga tice neophodna konsultacija jer tu zaista mozete sebi pomoci ishranom!
ALT je enzim koji se proizvodi u celijama jetre, te je znaci povisen kada postoji neki poremecaj u radu tih celija, ili kod upalnih procesa u jetri ili kod "masne jetre" ili se javlja pri uzimanju nekih lekova ili kod preterivanju u alkoholu ili kod bolesti zucnih puteva ili kod mononukleoze ili kod infekcija sa bubrezima ili kod problema sa srcem........
ALT i trigliceridi mogu biti povezani ako je u pitanju ''masna jetra", ne znam da li imaju veze sa gihtom.
Ako do sada niste mnogo obracali paznju sta jedete, sada je krajnje vreme.
pozdrav
danka