uplasena

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Jasminatod
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 13, 2008 8:54 am

uplasena

Post od Jasminatod »

pozdrav svima.i za vas doktore.ustanovljeno mi je da imam ostecenje nerava C7 I C8,pa sam htela da pitamkoliko je to opasno,da li se leci,usled cega nastaje.trenutno osecam utrnulost malog i domalog prsta. unapred zahvalna jasmina.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Najcesce nastaje usled okostavanja prsljenova vratne kicme, najcesce se leci samo lekovima i fizikalnom terapijom (ambulantno, ponekad i stacionarno, banjski), a ponekad i nosenjem okovratnika (Shancova kragna). Dijagnostika ide uobicajenim redosledom: klinicki pregled (pre svega pregled neuroloskih funkcija, muskulature vrata i pokretljivost vratne kicme i ramenog zgloba), potom RTG vratane kicme, dalje, ako je neophodno, skener ili magnetna rezonanca vrata i EMNG ispitivanje.

Inace, da ne dodje do zabune, ima 7 vratnih prsljenova, a 8 segmenata vratne (C = cervikalne) kicmene mozdine. Vama nisu ostecenji "nervi", nego korenovi zivaca koji polaze iz 7. i 8. segmenta.

(Za kolege: zanimljivo je koliko neurologa se zbuni kad ih pitate odakle izraz "ostecenje radiksa C8" kad ima 7 vratnih prsljenova...)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Jasminatod
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 13, 2008 8:54 am

zabrinuta

Post od Jasminatod »

zahvaljujem se doktore na odgovoru.premda sam opet postavila pitanje sa detaljnijim podacima.hvala puno
Odgovori