Upala pljuvacnih zlezda

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
tomar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 11, 2010 3:31 pm

Upala pljuvacnih zlezda

Post od tomar »

Postovani, molila bih za pomoc nekog od maksilofacijalnih hirurga. Naime imam upalu pljuvacnih zlezda. Sve je pocelo otokom podvilicne zlezde u manjoj meri da bi kasnije strahovito narasla. Posetila sam maksilofacijalnog hirurga u mom mestu koji me je bez pregleda (fizickog, samo vizuelno :( ) uputio na UZ istih i nalaz je sledeci:

Leva parotidna pljuvacna zlezda je uvecana a u distalnim partijama se izdvaja izduzena veca ovalno dobro ogranicena, jace hipoehogena zona dimenzija oko 35 x 18 mm uz jednu pratecu znatno manju slicnu zonu 11 x 4.5 mm. Veci deo parenhima leve submadibulane pljuvacne zlezde zauzima slicna nepravilana jace hipoehogena zona 37 x 15 mm ( stice se utisak da se radi o dve medjusobno konfluentne zone) Ni na levoj parotidnoj ni na levoj submandibularnoj pljuvacnoj zlezdi nema znakova dilatacije ekskretornih kanala niti vidljivih sijaolita. Opisane promene su po izgledu izrazenih inflamatornih lezija. Ispod angulusa mandibule sa leve strane vrata vidi se uvecana reaktivna limfna zlezda uzduznog dijametra 17 mm uz nekoliko umereno uvecanih pojedinacnih limfnih zlezda dijametra do 13 mm uz mscm.sa iste strane.
Desna submandibularna pljuvacna zlezda je uredne velicine sa vecom nepravilnom hipodenoznom zonom dimenzija 23 x 12 mm, uz sasvim male hipoehogene lezije u parenhemu, takodje bez dilatacije eksketornih kanala. Desna parotidna zlezda je takodje nesto vecih dimenzija a u distalnim partijama se vidi lako hipoehogenija nejasno ogranicena zona dimenzija 12 x 8 mm uz jednu sasvim manju pratecu hipoehogenu zonu. Opisane promene su iste etiologije kao I sa leve strane. Sa desne strane vrata lateralno uz mscm.postoje pojedinacne umereno uvecane limfne zlezde dijametra do 14 mm.

Nakon ovog nalaza prepisana mi terapija Yugocilinom 7 dana 2 x 1.600.000. Paralelno sa ovim pretragama radjen je i bris nosa, grla i jezika. Samo u brisu nosa izolovan je Staphylococcus aureus. Nekako u isto vreme mi je potvrdjeno i prirsustvo Helicobacter pylori tako da istovremeno pocinjem i terapiju za istu ( Sinacilin 2x1000mg+Zytrobakatar 2x1+ Contoloc 2 x1). I nakon svega pljuvacne zlezdi i dalju uvecane. Laboratoriski nalazi uredni sem povecanog RCRP (7.5) koji i odgovara nalazu ove upale. Posto sam pronasla na ovom sajtu i savete konzumiranja limuna radi pojacavanja lucenja zlezda pocela sam da koristim i to i tek tada je malo spao otok ali ga jos uvek ima dosta narocito u vecernjim satima. Zaboravila sam da naglasim ako je i bitno da nosim parcijalne zubne proteze ali i tih par zuba koji su mi ostali nisu u problemu da bi se predpostavilo da su oni smetnja. Sada nazalost nemam mogucnos da ponovo uradim kontrolu kod maksilofacijalnog hirurga u mom mestu posto je isti zbog bolesti odsutan i to verovatno na duze vreme ( a jedini je radio kao maksilofacijalni). Da li neko imam neki savet? Promene nisu bolne ali me zabrinjavaju pogotovo sto se bojim da nema i nekog tumora prisutnog u zlezdama. Hvala za svaki savet!
Odgovori