upala medjurebarne hrskavice, sta dalje?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

pravedna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 9:38 am

upala medjurebarne hrskavice, sta dalje?

Post od pravedna »

Postovani,

pre 5 dana osetila sam jake bolove u kraju rebara tj.rebarnoj hrskavici. Pila nimulid md, baralgetas, paracetamol, probala sam sve ove lekove naravno u tih 5 dana i na nista bol ne prestaje, mazem kremu protiv upale misica sa ibuprofenom.

Otisla sam kod dr. uradili su mi krvnu sliku koja je ok malo povisena wbc. rtg nativnog abdomena ok.

Posto sam radila vezbe za kicmu dva dana pre bolova, dosli su do zakljucka da je 90% upala medjurebarne hrskavice, 10% mozda zuc ili 12palacno crevo, mada ja sem bolova nemam nikakve tegobe, ni mucninu, ni gubitak apetita, ni temperaturu, nista samo bol i to pri udahu , kasljucanju, kijanju, smejanju,ma svakom naporu ustajanju, leganju itd.

Savet dijeta, mirovanje i spazmolitici pp. trajanje oko 6 nedelja ????????? :-(

Sada je moje pitanje, dokle stvarno tako, ne mogu ni da spavam od bolova i da li postoji neki nacin i koji je da se najbrze oporavi ta hrskavica ako je u pitnju ona? Ima li nesto drugo sem mirovanja, mislim treba raditi, a i ozdraviti prvo naravno.
I da li je moguce da se od jednog naprezanja, ili nepravilnog pokreta to tako upali i to nakon 2 dana?

Hvala za svaku pomoc....

Pozdrav svima
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: upala medjurebarne hrskavice, sta dalje?

Post od sedefasta »

Moguće je, šta ćete...

Nema tu neke posebne terapije, samo mirovanje i strpljenje.

Ono što bih ja probala na Vašem mestu je preparat Kolagen sa vitaminom C, možda svede tih 6 nedelja na 4, recimo.

Sve najbolje! :wink:
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

i mene boli ispod rebara kad disem duboko ili kad naglo udahnem ili nakasljem se ---snimao pluca i sve ok-niko nista drugo ne pominje,,i nije mi taj bol uvek na jednom mestu vec se seta a da ne pominjem malaksalost i tesko disanje u zadnjih desetak dana---sad pijem bromazepam i mazem konjskom mascu,cak i fizijatar nema komentar--radim sva ispitivanja zbog iridociklitisa u oku al do sad nista konkretno osim malo povisene sedimentacije 30-al to mi je tako godinama...
moze li biti samo na nervnoj bazi????
pravedna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 9:38 am

Post od pravedna »

Moze.
Danas je sve na nervnoj bazi ili posledica nekog virusa.

Meni je bolje, dobila sam reumon gel i medyocam ili tako nekako neki lek 2x1 4 dana sa paracetamolom i krenula na posao.

Jos malko boli ali mora da se radi...i vazno je da nije 6 nedelja :-)

pozdrav
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

malo i mene popusta al nocu bas me bole rebra najvise pozadi-treba mi sat vremena da se razmrdam ujutru i krenem nekako na posao SEDECI POSAO-inace ne bih mogao raditi
-radio sam i masazu 2 dana i uzeo flugalin pa sam nocas spavao --rekao bih normalno i ustao i bio vredan pre podne---daj boze da ostane ovako---
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

posto se ovde spominje kolagen i c vitamin interesuje me da li to moze imati pomoci kod moje dijagnoze KOLAGEN-KOLITIS (i ako neko moze da objasni dijagnozu) posto tek u utorak ima zakazan pregled
HVALA
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

kolagen sa vitaminom c
moze li neko ojasnjenje-- na sta deluje i sta je to?
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

Kolagen je vrsta proteina u našem organizmu koji je, uprošćeno, zadužen za održanje jedrosti i čvrstine struktura u kojima se nalazi (koža, tetive, mišići, creva...).

Vitamin C ovde potpomaže resorpciju i iskoristljivost kolagena iz tablete.

Ne bih da ispadne da reklamiram taj preparat, u pitanju je preparat iz grupe suplemenata, nije jeftin, oko 1500 din. bočica za oko 20-ak dana, s tim što su, po meni, preporuke proizvođača o doziranju preterane (6 tbl. dnevno), za blaže reumatske bolesti, nekomplikovane kolitise (kao što je Vaš) i bolji izgled kože (podmlađivanje :wink: ) sasvim je dovoljno da se prva bočica ispije po šemi 2+0+2, a zatim da se nastavi dalje po šemi 1+0+1.

Moja sestra sa istom dijagnozom, tj. nespecifični kolitis, je drastično popravila stanje svojih creva uz pomoć ovog preparata. Dakle, poboljšanje sam videla na kolonoskopiji, nije samo subjektivno, a ona pritom nije promenila ni jedan drugi aspekt života (student-dosta sedi, ne odriče se prženog mesa, koje obožava, i ne podnosi musli i sl. što joj je savetovano da uvede obavezno u redovnu ishranu).

Eto toliko.

Sve najbolje!
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

sad si me zbunila...
a kad sam doktoru rekao da sam citao nesto o tom kolagenu (tj kao nedostatku i mojim tegobama-i pretpostavkom da bih ga trebao unositi) on nije potvrdio a na pitanje JEL GA JA IMAM PREVISE ILI PREMALO
on je rekao da na tom mestu imam previse---i ja prihvatio da ga ne trebam unositi dodatno jer bi pogorsalo
A SVE STO SAM DO TAD CITAO JE U KAZIVALO DA MOJE TEGOBE MOGU BITI ZBOG NEDOSTATKA KOLAGENA
Dal je moguce da ga tamo ima previse a u organizmu zato premalo????
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

"Višak" kolagena u Vašim crevima je nastao u okviru odbrambene reakcije organizma na upalu u tkivu zida creva, uprošćeno rečeno. Dakle njegova količina se ne može povećati unosom kolagena kao dodatak ishrani. To jedno sa drugim nema veze.

Uz sve ostale preporuke koje ste dobili od Vašeg gastroenterologa, savetujem Vam da probate sa ovim preparatom bar tri meseca, pa da odete na kontrolu.

Pozdrav!
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

hvala--- mislim da cu probati
mada mi je juce posle kontrole doktor promenio lek umesto 5-asa sad salazopyrin 500mg
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

ipak se nisam odlucio da unosim kolagen jer me strah da ne pogorsam tj.ako ga vec ima vise na tom mestu mozda unosenjem jos povecam kolicinu i POKVARIM STANJE...ili gresim????
Odgovori